Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge.

KLAMYDIA: En smittsom infeksjon som kan føre til betennelse i kjønnsorgan, urinrør, endetarm og en sjelden gang i øyet. Legespesialist Åse fra Olafiaklinikken forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

Det viktigste man kan gjøre for å beskytte seg selv og sin seksualpartner mot klamydia er å bruke kondom. Har du hatt ubeskyttet sex, kan det være en god idé å teste seg.

Oversikt: Seksuelt overførbare sykdommer i Norge

Hva er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon. Chlamydia trachomatis heter mikroorganismen som overføres ved smitte. Infeksjonen kan, dersom den ikke behandles, føre til redusert fruktbarhet hos kvinner. Kondom forebygger sykdommen. Det er viktig for å stoppe spredning og hindre infertilitet at de som er smittet får behandling med antibiotika.

Hvor vanlig er klamydia?

Klamydia er en svært vanlig sykdom. I 2016 ble det diagnostisert 26 108 tilfeller av klamydia i Norge.

Klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. Ifølge fhi.no har til enhver tid har om lag èn av 20 seksuelt aktive unge klamydia. (1)

Hvordan smitter det?

KLAMYDIA: Illustrasjon av bakterien som forårsaken sykdommen. Foto: Ntb Scanpix / Shutterstock
KLAMYDIA: Illustrasjon av bakterien som forårsaken sykdommen. Foto: Ntb Scanpix / Shutterstock Vis mer

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon - tidligere kalt kjønnssykdom, og smittes ved samleie, eller ved kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganer eller i endetarmen.

Bakterien kan også overføres gjennom munnsex, men slik smitte spiller trolig liten rolle i smittespredningen.

En av fem som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen.

Barn kan smittes ved fødselen og kan 5-12 dager etterpå utvikle øyeinfeksjon.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Johannes Thorvaldsen

KJØNNSSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 289,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hvor lang inkubasjonstid?

Tiden fra smitte til symptomer (inkubasjonstid) er 5-14 dager.

Kan klamydia gå over av seg selv?

Det foreligger få studier som beskriver det naturlige forløpet av klamydia, men ifølge fhi.no vil antagelig vil de fleste av de smittede spontanhelbredes i løpet av 1-2 år.

Men du skal ikke gå i 1-2 år med symptomer på klamydia. Mistenker du smitte, oppsøker du lege for behandling for å unngå komplikasjoner.

Hvilke symptomer gir klamydia?

Det er viktig å merke seg at 60-80 prosent av de som er smittet a klamydia, ikke vil få infeksjon i kjønnsorganene og dermed være symptomfri, i følge fhi.no. Du kan altså være smittet uten å ha symptomer.

Dette er sykdomstegnene hvis infeksjonen gir symptomer:

Hos menn:

 • Utflod fra urinrøret.
 • Hyppig vannlating.
 • Betennelse i bitestikkel

LES OGSÅ: Sår eller blemme på penis?

Hos kvinner:

Svie ved vannlatning, hyppig vannlating og utflod kalles også uretritt eller urethritt på det medisinske fagspråker.

Kan det være noe annet?

Symptomene listet ovenfor kan også være tegn på andre tilstander og sykdommer.

(2)

Det er derfor viktig å ta en test.

KLAMYDIATEST: Urintest for menn og en enkel test med vattpinne for kvinner. Foto: Boots apotek
KLAMYDIATEST: Urintest for menn og en enkel test med vattpinne for kvinner. Foto: Boots apotek Vis mer

Testing av klamydia

Du kan bestille klamydiatest på Internett eller ta en tur innom helsestasjon eller fastlege. Det er gratis å teste seg for kjønnssykdommer.
De fleste merker ikke at de er smittet med klamydia. Derfor er en test nødvendig for å vise om du har infeksjonen eller ikke.

Kvinner blir testet (eller kan teste seg selv) ved en vattpinne som skal føres 3 centimeter opp i skjeden. Menn testes ved hjelp av en urinprøve.

Hvor kan jeg teste meg?

 • Hos fastlegen
 • Hos helsestasjon for ungdom/klinikker
 • Hos studenthelsetjenesten
 • Enkelte apoteker tilbyr også test (da må du betale for testen)

Her kan du bestille hjemmetest:

Test deg for klamydia dersom:

 • du har symptomer
 • du har fått ny partner
 • du har hatt sex uten kondom og uten at du og partneren har testet dere for klamydia
 • partneren din har klamydia
  (Kilde: fhi)

Siden du kan være smittet med klamydia uten å kjenne plager av noe slag, bør du få testet deg for klamydia hvis du skifter partner, særlig dersom du er ung (under 25 år). Rutinemessig klamydiaprøve anbefales også hvis du skal ta abort, eller er gravid og under 25 år. Du bør dessuten få tatt en klamydiatest dersom du har hatt ubeskyttet sex med en person som har fått påvist klamydia eller en annen seksuelt overførbar sykdom.

Hos kvinner kan klamydiatesting også være aktuelt ved økt mengde utflod uten kjent årsak og ved blødningsforstyrrelser. Menn bør bli undersøkt hvis de får utflod fra urinrøret, sviende vannlating eller tegn på infeksjon i bitestiklene. Hos menn kan klamydia testes i urin, eller ved å ta en vattpensel i urinrøret, hos kvinner er det vanligst å ta prøve fra livmorhalsen, eventuelt også urinrøret, ved en gynekologisk undersøkelse.

Kjønssykdommer man kan få i utlandet

image: Hvordan ser et normalt underliv ut hos kvinner?

Hvordan ser et normalt underliv ut hos kvinner?

Behandling av klamydia

Klamydia behandles med antibiotika. Dagens anbefaling for behandling av klamydia er en syvdagers antibiotikakur med Doksycyklin. Denne behandlingen er meget effektiv. Pasientene må vente i to uker etter behandling før de kan ha ubeskyttet samleie

I smittevernloven er klamydia definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Folketrygden dekker derfor utgifter til legeundersøkelse, behandling og kontroll, og man slipper å betale egenandel. Dette gjelder også ved undersøkelse som ledd i smitteoppsporing.

I et parforhold bør partnerne ta medisinen samtidig. Ved infeksjon hos en gravid kvinne brukes erytromycin-tabletter eller tabletter med amoksicillin (et penicillin). Konsultasjon og behandling på grunn av klamydia er gratis. Unngå å smitte andre mens du er under behandling. Mens behandlingen pågår og helt fram til du har vært til etterkontroll hos legen, må du unngå å ha ubeskyttet sex. Ved ubeskyttet sex kan du smitte andre.

Hvilke komplikasjoner kan klamydia forårsake?

Hos kvinner kan infeksjon gi bekkeninfeksjon med økt risiko for senere graviditet utenfor livmor, barnløshet og/eller kroniske smerter i underlivet.

Smitte ved analt samleie kan forårsake proktitt. Proktitt er en betennelse i endetarmsåpningen (anus) og i slimhinnen i endetarmen (rektum).

Ifølge fhi.no (3) er det er ikke kjent hvor stor risikoen er for disse følgetilstandene etter gjennomgått infeksjon med klamydia, men trolig er risikoen lav.

Klamydia kan også forårsake betennelse i de bartholinske kjertler - gi smertefull kul ved skjedeinngang

Bør jeg gå på kontroll etter behandling?

Du bør få time til kontroll hos legen cirka 6 uker etter avsluttet behandling. Legen vil undersøke deg på nytt og ta en ny klamydiaprøve for å sikre at infeksjonen er helt borte.

Slik forebygger du klamydiainfeksjon:

 • Kondom beskytter hvis det blir brukt riktig.
 • Personer som er under 25 år, anbefales å teste seg etter hvert partnerskifte.
 • Aktiv smitteoppsporing er et viktig forebyggende tiltak. Det innebærer at når en person er smittet, bør seksualpartnere de siste seks - tolv månedene undersøkes. Dette kan skje ved at pasienten oppgir navn på partnere, og at legen/helsestasjonen inviterer disse til undersøkelse. Pasienten kan også selv oppfordre partner/e til å la seg undersøke. Smittede partnere kan så ta kontakt med andre personer som kan befinne seg i smittekjeden.
 • Siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, kanskje år, behøver ikke nyoppdaget klamydia å bety utroskap.

Kjønnssykdommene det er størst utbredelse av i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, Fredag 25. November 2005. Revisjon 15.02.2016 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier og redaktør. Oppdatert statistikk, anbefalinger, og testmetoder og steder jfr. fhi.no. Nye bilder. Kilder: -Nasjonalt folkehelseinstitutt. Genitale chlamydiainfeksjoner i Norge i 2005 (20.06.06) -Nasjonalt folkehelseinstitutt. Chlamydiainfeksjon, genital (20.06.06), fhi.no (2016) Revisjon og utvidelse 20.03.2018. Elisabeth Lofthus, sykepleier og redaktør. Oppdatert statistikk, utvidet smitte, lagt inn differensialdiagnoser og komplikasjoner. Oppdatert eksterne lenker for hjemmetest. Kilder ved revisjon: 1) Fhi.no 2) Lvh.no 3) Fhi, veileder helsepersonell

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Johannes Thorvaldsen KJØNNSSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 289,-