Smitte av skabb på massasjesalonger?

Spørsmål

Hei!
Jeg studerer i Australia, og i den forbindelse har jeg besøkt et par massasje-salonger i byen jeg bor i. Jeg fikk ved begge anledninger en 'håndjobb' og oralsex. Begge med kondom på. Salongen virket ren, og så ingen ting suspekt på damene. Det jeg sliter med nå er angst for sykdommer som smitter hud-til-hud. Herpes, Skabb, og lignende. Hvis jeg ikke ser noe synlig symptomer på damene, og de vasker seg godt på hendene før massasjen, er det da høy risiko ved eventuell smitte? Jeg verken kysset, hadde samleie eller delte noen form for kroppsvæske. Hvordan er generell risiko for vanlig massasje om jentene slurver med hygienen, eller om man får body-til-body massasje? Hva kan man være uheldig å få om lakenet/sengesettet man ligger i er brukt av flere?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Kondom gir svært god beskyttelse mot seksuelt overførbar sykdom, så det er flott at du har brukt dette. Så lenge den ikke går i stykker og blir brukt riktig, så har du lite å frykte.
Det er det viktigste her.

Du spør om skabb. Det smitter ved tett hudkontakt, helt over noe tid. Hos voksne skjer smitte vanligvis ved sex. Du vil ikke være i tvil om du blir smittet med skabb, for det klør aldeles intenst. Teoretisk sett kan skabb smitte ved settinger som du beskriver her, med tett hudkontakt, inkl kropp mot kropp. Og skabb kan overføres via sengetøy, dersom der har vært en skabbsmittet person i sengetøyet like før neste person.
Du kan nok dessverre ikke fullstendig sikre deg mot enhver smitte ved å stole på det du ser, slik som renslighet og ingen synlige symptomer på massøsene. Men du har på den svært positive siden vært konsekvent med kondombruk, og det er det viktigste her, og forebygger sykdom i særdeles høy grad. Og disse betraktningene jeg kommer med her, skal ikke du som har helseangst tolke i retning av at jeg "tror" at du er smittet med et eller annet. Det er teoretiske smittebetraktninger.

Når det gjelder herpes, så vil kondom i stor grad beskytte. Men om en kvinne har herpes på leppene og utøver oralsex på deg med kondom, så er det igjen teoretisk mulig at hun kan komme borti steder omkring penis med et herpessår, og på den måten smitte deg. Sannsynligheten er ikke stor, men ihvertfall teoretisk tilstede.

Du forteller under tilleggsopplysninger at du har sykdomsangst og en engstelig personlighetsforstyrrelse. Da bør du kanskje vurdere om det alt i alt er et godt valg for deg å utsette deg for situasjoner som dette, som åpenbart trigger din helseangst, på tross av kondombruk. Altså vurdere om "spinningen går opp i vinningen", dvs at slike situasjoner gir deg så mye angst i ettertid at det ikke er verd det. Jeg ville nesten tro det, men dette er ikke ment som "formaning", men som en oppfordring til om ikke du bør tenke igjennom om det er lurt av deg med helseangst, å utsette deg for slike situasjoner.

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-