Syfilis

Syfilis er en seksuelt overførbar infeksjon. Les om symptomer, smitte, forløp, stadier og behandling. Sykdommen er svært alvorlig og fryktet hvis man går lenge med den uten behandling.

SÅR OG UTSLETT: Sår på kjønnsorganene er som regel det første tegnet hos både kvinner og menn. Mindre vanlig er sår på munn. Hudutslett kommer i stadium to. Foto: Bildemontasje med bilder fra NTB Scanpix/Shutterstock.
SÅR OG UTSLETT: Sår på kjønnsorganene er som regel det første tegnet hos både kvinner og menn. Mindre vanlig er sår på munn. Hudutslett kommer i stadium to. Foto: Bildemontasje med bilder fra NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er syfilis?

Syfilis er en seksuelt overførbar infeksjon som kan gi deg alvorlige helseproblemer hvis man ikke får behandling. Syfilis er delt inn i ulike stadium: primær, sekundær, tertiær. Hvert stadium har ulike symptomer.

Syfilis er også kjent som veneramorbus gallicus, og lues veneramorbus gallicus.

Oversikt: Seksuelt overførbare sykdommer i Norge

Årsak

Syfilis er en seksuelt overført sykdom forårsaket av bakterien Treponema pallidum.

Smitte

Syfilis smitter ved seksuell kontakt, inkludert oralsex. Det kan også smitte gjennom sår i huden og kyssing, men dette er mer sjeldent.Hos gravide kan syfilis medføre smitte fra mor til foster. Syfilis kan forårsake døvhet, øyeforstyrrelser, knokkel- og leverskade hos fosteret. (3)

Inkubasjonstid

Fra man blir smittet til man utvikler sykdom kan variere fra 10 dager til 10 uker, vanligvis ca. 3 uker. (1)

LES OGSÅ: Sår på penis? Dette kan være årsaker.

Hvor vanlig er syfilis i Norge?

Syfilis er ikke en spesielt vanlig sykdom i Norge. 50-250 mennesker blir årlig smittet.(7) Til sammenligning blir det registrert over 26 000 tilfeller med Klamydia i 2019.

Likevel har man sett en økning i antall syfilistilfeller de siste årene, og dette er bekymringsfullt. Fra 1990-tallet ble det registrert en økning blant menn som har sex med menn. De siste årene ser man også at flere heteroseksuelle er blant de smittede.

År Antall tilfeller
2019206
2018231
2017224
2016188
2015172





MSIS-statistikk viser at meldte tilfeller med syfilis har steget de siste årene, men i 2019 ser vi en nedgang.

SJANKER: Sår der smitten har trengt inn. Såret har opphøyd kant og rød bunn på smittestedet, for eksempel på penis, vulva, anus, fingre eller munn Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SJANKER: Sår der smitten har trengt inn. Såret har opphøyd kant og rød bunn på smittestedet, for eksempel på penis, vulva, anus, fingre eller munn Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Sykdomsforløp og symptomer

Syfilis har tre sykdomsstadier, men sykdommen gjennomgår ikke de tre stadiene hos alle. Imellom stadiene er det ingen sykdomstegn - infeksjonen er da i latent fase - det vil si at sykdommen er "i hvile".

Bilder

Klikk på bildene for større format.

Første stadium - primær:

Første stadium kommer som regel cirka 3 uker etter smitten. Noen har ingen symptomer, andre får et karakteristisk sår (kalt sjanker) der smitten har trengt inn. Såret er smertefritt sår med opphøyd kant og rød bunn på smittestedet, for eksempel på penis, vulva, anus, fingre eller munn. Sjankeren vil normalt tilhele spontant etter 2-6 uker. Se bilde: Hos felleskatalogen kan du se et bilde av et anker på penis.

Andre stadium - sekundær:

Det sekundære stadiet oppstår fra to måneder til to år etter smitten. Det første tegnet er ofte et utslett med lyserøde flekker (roseola) som begynner på overkroppen og kan spre seg til hele kroppen, til og med på hender og fotsåler. (3)

Symptomer:

  • Feber
  • Tretthet
  • Utslett på hender, føtter, overkroppen eller i hodebunnen
  • En generell følelse av uvelhet
  • Muskel- eller leddsmerter
  • Sår i munnen eller på kjønnsorganene
  • Vortelignende utvekster på kjønnsorganene eller rundt anus
  • Flekkvis håravfall på hodet.
    (8)

Hvis man blir behandlet, vil utviklingen av sykdommen stoppe, og man blir helt frisk. Uten behandling vil 1/3 av de smittede senere få syfilis i tredje stadium.

Tredje stadium - tertiær:

Syfilis i tredje stadium er svært alvorlig og er i dag heldigvis meget sjeldent. Etter 10-12 år, eventuelt lengre tid, kan det siste stadiet oppstå, tertiærstadiet.

Det finnes i en godartet variant, som består av faste knuter, såkalte gumma, som særlig opptrer i hud og benvev. Gumma kan forårsake store skader.

Det finnes også to ondartet varianter, som begge kan være dødelige. Den ene er kardiovaskulær syfilis, som angriper hjertet og hovedpulsåren (aorta) og kan føre til aorta-aneurisme, klaffefeil i hjertet og hjertesvikt.
Den andre er nevrosyfilis, som angriper sentralnervesystemet. Nevrosyfilis kan føre til en form for demens, paralysis generalis, eller til affeksjon av ryggmargen som kan vise seg som gangforstyrrelse.

Kan det være noe annet?

Sykdommen kan ligne på andre tilstander og det er derfor viktig at en lege setter diagnosen, og at du blir testet.

I primærfasen kan sårene være forårsaket av andre infeksjoner, som herpes eller den mer sjeldne kjønnssykdommen bløt sjanker som gir vonde sår på kjønnsorganene. Stafylokokkinfeksjon eller streptokokkinfeksjon må også utelukkes, skade, allergisk reaksjon eller kreftutvikling. (9)

I sekundærfasen kan utslettet på overkroppen ligne på andre eksem som for eksempel viruseksem, akutt HIV-infeksjon, utslettt pityrasis rosea, legemiddelutløst eksem, lichen planus, psoriasis eller sarkoidose. Utslett på hender og fotsåler kan være forårsaket av andre tilstander. Les mer om erythema multiforme. (9)

Når kontakte lege

Kontakt lege ved symptomer eller mistanke om syfilis, eller annen seksuelt overførbar sykdom.

Diagnosen

Det skal bare en blodprøve til for å fortelle om du er smittet eller ikke, men det tar tre uker fra du har blitt smittet til prøven vil vise dette. (1)

Hvis man har utviklet et sjanker, kan man ta en prøve fra sårvæsken, og deretter påvise mikroben ved hjelp av mikroskopi.

Behandling

Syfilis behandles med injeksjoner med antibiotika. Behandlingen utføres vanligvis hos en spesialist. Folketrygden dekker derfor utgifter til legeundersøkelse, behandling og kontroll, og man slipper å betale egenandel.

Hvis du har påvist syfilis, vent med å ha sex til legen som behandler deg har fortalt deg at du ikke er smittsom lenger. Kontroll anbefales 6, 12 og 24 måneder etter behandling. (1)

Kjønnssykdommene med størst utbredelse i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Kilder:

1) FHI.no: Syfilis - veileder for helsepersonell
2) MSIS: Statistikk for syfilis og klamydia
3) Helsenorge: Hvordan smitter syfilis?
4) Mayoclinic: Syphilis
5) SML
6) Sex og samfunn
7) MSIS-statistikk
8) Helsebiblioteket: Syfilis
9) NCBI: The Great Imitator Revealed: Syphilis

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer