Mycoplasma genitalium

Genital mykoplasmainfeksjon er en seksuell overførbar infeksjon hvor symptomene ligner på klamydia. Men vi vet fortsatt lite om hvilke skadevirkninger sykdommen har.

TEST: Ved symptomer på mycoplasma genitalium, kan kvinner testes for sykdommen med via en prøvepinne opp i skjeden, som vist på bildet. Menn testes via en urinprøve. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
TEST: Ved symptomer på mycoplasma genitalium, kan kvinner testes for sykdommen med via en prøvepinne opp i skjeden, som vist på bildet. Menn testes via en urinprøve. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bakterien Mycoplasma genitalium smittes gjennom samleie og kan forårsake infeksjon i urinrør, anus, livmorhals og skjede. Bakterien overføres seksuelt og kan forårsake uretritt, en betennelsestilstand i urinrørets slimhinne, hos både kvinner og menn samt cervisitt, eggelederbetennelse, hos kvinner.

Mycoplasma genitalium er en bakterieinfeksjon, og må ikke forveksles med soppinfeksjon i underlivet, forårsaket av soppen Candida albicans, selv om symptomene kan være noe like. Og man må heller ikke forveksle tilstanden med mykoplasma lungebetennelse. Selv om det også er en mykoplasmainfeksjon, har de to sykdommene ingenting med hverandre å gjøre.

LES OGSÅ: Kjønssykdommer man kan få i utlandet

EKSPERT: Marius Johansen er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet. Foto: Sex og Samfunn
EKSPERT: Marius Johansen er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet. Foto: Sex og Samfunn Vis mer

Symptomer på mycoplasma genitalium

Du kan ha mycoplasma genitalium uten å ha symptomer (asymptomatisk).

Symptomene på mycoplasma genitalium er helt like symptomene på klamydia - det er ikke mulig å skille de to sykdommene fra hverandre basert på symptomer.

Plagene er forskjellig fra menn og kvinner, ifølge Sex og Samfunn, og alle med symptomer testes.

– Folkehelseinstituttet anbefaler ikke rutinemessig testing for Mycoplasma genitalum av personer som ikke har symptomer på infeksjonen, men personer med symptomer skal få behandling for sin infeksjon, sier Kløvstad ved Folkehelseinstituttet.

Mykoplasma-plager hos kvinner:

Mykoplasma-plager hos menn:

  • Svie ved vannlating eller kløe i urinrør
  • Utflod (puss eller slim) fra urinrøret
  • Kløe i urinrøret eller under forhuden
  • Kløe, utslett eller sår under forhuden eller på penishodet
  • Kløe/sår slimhinne i endetarmen

Kløe/svie/sårhet i endetarm er de vanligste plagene ved mykoplasma i anus, og kan forekomme hos både kvinner og menn som har hatt analsex uten kondom.

LES OGSÅ: Slik tester du deg for kjønnssykdommer

Utbredelse av mycoplasma genitalium

– Det er fremdeles uklart i hvilken grad Mycoplasma genitalum gir alvorlige komplikasjoner som blant annet infertilitet og svangerskap utenfor livmoren. Det anses derfor ikke å være grunnlag for å overvåke denne infeksjonen, forklarer Hilde Kløvstad, avdelingsdirektør ved Avdeling for tuberkulose, blod -og seksuell smitte på Folkehelseinstituttet.

Siden det ikke finnes gode nok data på det, er det vanskelig å si hvorvidt det har vært en økning eller ikke av Mycoplasma genitalium.

– I Norge og globalt er sannsynligvis forekomsten for Mycoplasma genitalium høyre enn for gonoré, men lavere enn for klamydia, opplyser Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Oversikt: Seksuelt overførbare sykdommer

Diagnostisering

– Det er vanskelig å påvise infeksjonen. Her på klinikken tester vi kun de som har symptomer, med noen veldig få unntak. Det er menn som har sex med menn, og kvinner som skal sette inn spiral som sjekkes, forklarer Johansen.

På klinikken må kvinnen selv føre en prøvepinne opp i skjeden for å ta prøven, mens menn tar en urinprøve som kan vise om de har klamydia, Mycoplasma genitalium eller gonoré.

Behandling av mycoplasma genitalium

Har man symptomer på Mycoplasma genitalium eller klamydia, skal det behandles. Selv om det ikke foreligger en positiv prøve.

- Det er da anbefalt å behandle personer med symptomer - uavhengig om det påvises Mycoplasma genitalium, klamydia eller ikke, ifølge FHI.no. Behandlingen er den samme for begge sykdommer.

Behandlingen er antibiotika, og vanligvis tar man tabletter én gang daglig i fem dager.

Selve behandlingen må pasienten betale for selv, siden genital mykoplasmainfeksjon ikke er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom i smittevernloven, slik Klamydia er.

LES OGSÅ:Symptomer på kjønnssykdommer

Ingen symptomer - bør det likevel behandles?

– Vi vet ikke om de som har symptomfri infeksjon kan få noen farlige komplikasjoner. Siden antibiotikaresistens har blitt et stort problem, ønsker vi å begrense antibiotikabruken, sier Johansen.

Det finnes mange antibiotikaresistente Mycoplasma genitalium-bakterier.

– Noen pasienter må ha tre kurer før de endelig får en antibiotika som virker. Dermed kan behandlingen av genital mykoplasmainfeksjon foregå over flere måneder, forteller Johansen.

Det er anbefalt å ta en kontrollprøve etter 4 uker hvis det er grunn til å anta dårlig etterlevelse av legemiddelbruk, vedvarende symptomer, mistanke om reinfeksjon eller ved graviditet.

– Vi vet ikke om vi forebygger komplikasjonene ved å behandle symptomfrie pasienter og derfor vil vi ikke anbefale folk til å lette etter dette dersom de ikke har symptomer på en kjønnssykdom, påpeker Kløvstad.

Resistensproblematikk er nemlig mye mer alvorlig.

SLIK SER GENITAL MYKOPLASTMAINFEKSJON UT: Rødfarget mycoplasma genitalium sett i elektronmikroskop. Foto: Science Photo Library
SLIK SER GENITAL MYKOPLASTMAINFEKSJON UT: Rødfarget mycoplasma genitalium sett i elektronmikroskop. Foto: Science Photo Library Vis mer

LES OGSÅ: Frykter du at du har fått HIV?

Er en ubehandlet Mycoplasma genitalium farlig?

Siden symptomene ligner på klamydia, er det grunn til å tro at komplikasjonene også kan være like.

Hos kvinner kan en ubehandlet infeksjon med symptomer utvikle seg til bekkeninfeksjon hos kvinner, eller infeksjon i testikler og bitestikler hos menn. Dette kan føre til nedsatt evne til å få barn.

– Det er usikkert i hvilken grad denne sykdommen gir komplikasjoner. Vi vet veldig lite om det naturlige forløpet av en Mycoplasma genitalium-infeksjon, og det er behov for mer kunnskap, sier Kløvstad.

Hvis du får påvist mykoplasma er det viktig at du gir beskjed til til den eller de personene du har sex med, og som du kanskje kommer til å ha sex med på nytt, slik at den eller de får testet seg også.

LES OGSÅ: Kjønnssykdommer du kan få av oralsex

Slik kan du forebygge Mycoplasma genitalium

Det finnes ingen vaksine mot genital mykoplasmainfeksjon, men kondom beskytter ved riktig bruk.

Hvis man får plager, merker man disse tidligst 1-2 uker etter smittetidspunktet. Noen ganger kan plagene komme senere, så det er ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg, ut fra når plagene startet, ifølge Sex og Samfunn.

Det er mange utfordringer rundt genital mykoplasma, og en kjent utfordring er at en del helsepersonell og mange pasienter ikke kjenner til sykdommen, ifølge eMetodebok for seksuell helse.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Johannes Thorvaldsen

KJØNNSSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Forskningsprosjekt på bakterien

Før sommeren i år hadde Sex og Samfunn et forskningsprosjekt der man blant annet så på hvor mange som hadde Mycoplasma genitalium.

– Vi testet alle i et halvt års periode. Pasientene hadde lov til å si nei, men alle sa ja, sier Johansen.

Rapporten er ikke ferdig, men de foreløpige tallene viser at det er 8 prosent prevalens (forekomst) for infeksjonen.

– All forskning tyder per i dag på at det å ha mykoplasma uten symptomer ikke gir farlige følgetilstander. Men har du plager fra underlivet er det viktig at både pasient og lege husker på mykoplasma, og ikke bare tester for klamydia, påpeker Johansen.

Kjønnssykdommene det er størst utbredelse av i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Har du et spørsmål om helse eller sykdom? Send ditt spørsmål til en av legene på Lommelegen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Johannes Thorvaldsen KJØNNSSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 299,-