Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Les om smitte,

KLAMYDIA: En smittsom infeksjon som kan føre til betennelse i kjønnsorgan, urinrør, endetarm og en sjelden gang i øyet. Legespesialist Åse fra Olafiaklinikken forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klamydia skrives

Oversikt: Seksuelt overførbare sykdommer i Norge

Hva er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon. Chlamydia trachomatis heter bakterien som overføres ved smitte. Infeksjonen gir ikke alltid så klare symptomer. Dersom den ikke behandles, kan det føre til redusert fruktbarhet hos kvinner. Det er viktig for å stoppe spredning og hindre infertilitet at de som er smittet får behandling med antibiotika.

Det viktigste man kan gjøre for å beskytte seg selv og sin seksualpartner mot klamydia er å bruke kondom. Har du hatt ubeskyttet sex, kan det være en god idé å teste seg.

Hvor vanlig er klamydia?

Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdom vi har i Norge. Ifølge MSIS ble det i 2019 diagnostisert 28 466 tilfeller tilfeller av klamydia i Norge. Antall tilfeller er økende, bare siste året har vi sett en økning på 6,6% i antall tilfeller. Klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. Til enhver tid har 1 av 20 seksuelt aktive unge klamydia. (1)

KLAMYDIA: Illustrasjon av bakterien som forårsaken sykdommen. Foto: Ntb Scanpix / Shutterstock
KLAMYDIA: Illustrasjon av bakterien som forårsaken sykdommen. Foto: Ntb Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvordan smitter det?

En av fem som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen. Klamydia smittes ved:

 • Samleie
 • Analsex
 • Oralsex. Bakterien kan også overføres gjennom munnsex
 • Barn kan smittes av mor ved fødselen og kan 5–12 dager etterpå utvikle øyeinfeksjon
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Johannes Thorvaldsen

KJØNNSSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hvor lang inkubasjonstid?

Tiden fra smitte til symptomer er 5–14 dager. (1)

Kan klamydia gå over av seg selv?

Det foreligger få studier som beskriver det naturlige forløpet av klamydia, men antakelig vil de fleste av de smittede spontanhelbredes i løpet av 1–2 år. (1) Men du skal ikke gå i 1–2 år med symptomer på klamydia i håp om at det går over av seg selv. Mistenker du smitte, oppsøker du lege for behandling for å unngå komplikasjoner, og å smitte andre.

Symptomer

Det er viktig å merke seg at 60–80 prosent av dem som er smittet av klamydia, ikke vil få infeksjon i kjønnsorganene og dermed være symptomfri. Du kan altså være smittet uten å ha symptomer. (1)

Symptomer hos menn

 • Utflod fra urinrøret.
 • Hyppig vannlating.
 • Smerter ved vannlating. Svie ved vannlating, hyppig vannlating og utflod kalles også uretritt eller urethritt på det medisinske fagspråket.
 • Smerte eller hevelse av testikler
  (1, 5)

LES OGSÅ: Sår eller blemme på penis?

Symptomer hos kvinner

Kan det være noe annet?

Symptomene listet ovenfor kan også være tegn på andre tilstander og sykdommer.

Det er derfor viktig å ta en test.

KLAMYDIATEST: Urintest for menn og en enkel test med vattpinne for kvinner. Foto: Boots apotek
KLAMYDIATEST: Urintest for menn og en enkel test med vattpinne for kvinner. Foto: Boots apotek Vis mer

Komplikasjoner

Komplikasjoner ved klamydiainfeksjon er en av de vanligste årsakene til infertilitet hos kvinner. Men det er viktig å merke seg at de fleste kvinner som får klamydia, ikke får komplikasjoner. Det er altså ingen automatikk i at man får nedsatt fruktbarhet hvis man har hatt klamydia og fått behandling for dette. Det gjelder kun en mindre andel og de fleste har av dem har gjennomgått alvorlige komplikasjoner. (5)

«Du trenger ikke være veldig bekymret for å ha blitt steril hvis du har hatt klamydia en gang, uten komplikasjoner, og fått behandling for dette.»

De som har en større risiko for infertilitet er kvinner med klamydia som utvikler en alvorlig infeksjon i underlivet. Dette kalles bekkeninfeksjon og det rammer livmorhals, livmor, eggledere eller eggstokker. Betennelse i egglederne medfører økt risiko for at arrvev helt eller delvis tetter igjen egglederne. Dette er en sykdom som du blir veldig syk av og du trenger rask behandling. Etter egglederbetennelse kan du få problemer med å bli gravid, spesielt hvis du har hatt infeksjon i egglederne flere ganger og utviklet mye arrvev. Risikoen for graviditet utenfor livmoren er også økt, det er en farlig tilstand. (5)

Hos menn kan ubehandlet klamydia føre til betennelse i sædlederne eller i selve testiklene eller betennelse i bitestiklene. Det kan også utvikles en form for leddbetennelse som kalles reaktiv artritt. (1, 3, 5)

Smitte ved analt samleie kan forårsake proktitt. Proktitt er en betennelse i endetarmsåpningen og i slimhinnen i endetarmen.

Testing av klamydia

De fleste merker ikke at de er smittet med klamydia. Derfor er en test nødvendig for å vise om du har infeksjonen eller ikke. Siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, kanskje år, behøver ikke nyoppdaget klamydia å bety utroskap.

Kvinner blir vanligvis testet med en prøve fra livmorhalsen og eventuelt også urinrøret med en vattpensel. Menn testes ved hjelp av en urinprøve, eller ved å ta en vattpensel i urinrøret. Ved mistanke om infeksjon i halsen eller endetarm vil det også bli tatt prøver fra svelg og anus.

Hvor kan jeg teste meg?

 • Hos fastlegen
 • Hos helsestasjon for ungdom/klinikker
 • Hos studenthelsetjenesten
 • Enkelte apoteker tilbyr også test (da må du betale for testen)
 • Bor du i Bergen kan du bestille hjemmetest, les mer:

Helsenorge.no gir deg en oversikt hvor du kan teste deg gratis

Test deg for klamydia dersom:

 • du har symptomer
 • du har fått ny partner, særlig hvis du er under 25 år
 • du har hatt sex uten kondom og uten at du og partneren har testet dere for klamydia
 • partneren din har klamydia
  (1)
image: Hvordan ser et normalt underliv ut hos kvinner?

Hvordan ser et normalt underliv ut hos kvinner?

Behandling av klamydia

Klamydia behandles med antibiotika. Testing, konsultasjon og behandling av klamydia er gratis. (1)

I et parforhold bør partnerne ta medisinen samtidig.

Unngå å smitte andre mens du er under behandling. Mens behandlingen pågår og helt fram til du har vært til etterkontroll hos legen, må du unngå å ha ubeskyttet sex – bruk kondom.

Klamydia kan også forårsake betennelse i de bartholinske kjertler – gi smertefull kul ved skjedeinngang

Kontroll

Du bør få time til kontroll hos legen cirka 6 uker etter avsluttet behandling. Legen vil undersøke deg på nytt og ta en ny klamydiaprøve for å sikre at infeksjonen er helt borte.

Forebygging

 • Kondom beskytter hvis det blir brukt riktig.
 • Personer som er under 25 år, anbefales å teste seg etter hvert partnerskifte.
 • Aktiv smitteoppsporing er et viktig forebyggende tiltak. Seksualpartnere de siste 6–12 månedene bør underrettes slik at de også kan teste seg.

Prognose

Prognosen er god og 95 % blir helt friske etter å ha gjennomført antibiotikakur. Risikoen for å bli helt steril er størst for kvinner med gjentatte klamydiainfeksjoner og komplikasjoner som fører til mye arrvev i egglederne. (5)

Kjønnssykdommene det er størst utbredelse av i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Kilder:

1) Fhi.no: Om klamydia 2) Lvh.no 3) Fhi, veileder helsepersonell 4) MSIS.no: Statistikk Klamydia 5) Medscape: Chlamydia (Chlamydial Genitourinary Infections) 6) Helsebiblioteket 29.04.2020