Kjønnsvorter

Dette er symptomene på at du har blitt smittet med HPV kjønnsvorter.

KJØNNSVORTER: Legespesialist Åse forklarer. Kjønnsvorter er den vanligste virusutløste kjønnssykdommen i Norge og skyldes humant papillomavirus; HPV. Video: Lommelegen.no Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjønnsvorter heter kondylomer på det medisinske fagspråket og er en seksuelt overførbar sykdom.

Slik smitter kjønnsvorter

For å få kjønnsvorter må du først ha blitt smittet med et vortevirus. Viruset kalles HPV.

- Det finnes mange typer og varianter av HPV-virus. Noen av dem gir vorter for eksempel på fingre, mens andre gir vorter i underlivet. Noen av virusene gir ikke vorter, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet.

Viruset sitter i huden og kan smitte ved kontakt med hud mot hud. - Kondom beskytter til en viss grad, men ved for eksempel samleie vil det allikevel være hudkontakt, selv om du bruker kondom, sier han.

LES OGSÅ: HPV-vaksinen beskytter mot kjønnsvorter

Utbredelse

Johnsen forteller at HPV-virus er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen. Siden de fleste ikke får vorter, er det veldig mange som ikke er klar over at de har viruset. De kan allikevel smitte videre.

- Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Omtrent 10 prosent av alle kvinner og menn vil utvikle synlige kjønnsvorter en eller flere ganger før de er 45 år, forteller Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

LES OGSÅ: HPV-vaksinen - myter og fakta

Lang inkubasjonstid

Kjønnsvortene kan komme med en gang eller lenge etter at du ble smittet av et HPV-virus.

To ulike typer kjønnsvorter
Spisse vorter: Spisse vorter (condyloma acuminata) har lett gjenkjennelige blomkålaktige strukturer og er lokalisert på de ytre kjønnsorganene. Spisse vorter kan opptre enkeltvis eller i større antall slik at de til dels dekker kjønnsorganene. Disse vortene forårsakes av HPV type 6 og 11.
Flate vorter: Flate vorter, som er oppdaget i nyere tid, finnes oftest på slimhinnen på livmorhalsen og i skjeden. De kan påvises ved å påføre fortynnet eddiksyre på slimhinnen eller hudflaten og undersøke området under 10–40 gangers forstørrelse. Disse vortene er forårsaket av HPV 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Kilde: SML.no

Inkubasjonstid fra HPV-smitte til utvikling av kjønnsvorter er fra noen uker og inntil to år (oftest rundt tre måneder), ifølge Sørbye.

Vortene kan imidlertid lenge ha vært til stede uten at du har vært klar over det. Da på steder hvor man har liten oversikt selv. Et godt eksempel er livmorhalsen.

Symptomer

- Vortene kan variere i størrelse og utseende. Noen er små, hudfargede og flate vorter, andre kan være mer knudrete og hvite. Det er varierende hvor mange som kommer, noen kan få bare én eller det kan komme flere vorter. De fleste med HPV-virus får små og usynlige vorter, eller ingen vorter.

SE BILDER LENGRE NED I SAKEN.

I tillegg til vorter er det ikke uvanlig å få plager som kløe, svie og små sprekker i hud og slimhinner. Dette kan gi smerter ved samleie og smerter ved vannlatning.

LES OGSÅ: Sår eller blemmer på penis? Sykdommer og årsaker

Kan det være noe annet?

Symptomene ved kjønnsvorter kan ligne på andre sykdommer eller normaltilstander, og disse må utelukkes ved diagnostisering. Dette kan være:

Kvinner:

 • Mange 1 mm store hvitaktige nupper. Dette er ingen sykdom, men normalt.
 • Betennelse i livmorhalsen (Kan f.eks. være forårsaket av klamydia eller herpes)

Menn:

 • En ring av regelmessige hudtagger langs kanten av glans, dette er en normalvariant, ikke sykdom.

Begge kjønn:

 • Uspesifikke hud- og slimhinneinflammasjoner
 • Hemorroider
 • Mollusker
 • Hudtagger, marisker (hudfolder rundt anus)
 • Talgkjertler

Kilde: E-metodebok

Behandling

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Johannes Thorvaldsen

KJØNNSSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kroppens immunforsvar vil selv utrydde viruset og vortene innen 12 til 18 måneder. Med behandling forsvinner de vanligvis fortere.

Hvis kjønnsvortene ikke gir noen problemer, kan det i følge Helsedirektoratet være lurt å vente å se om de går bort av seg selv. Men hvis du er plaget av dem, er det mange behandlingsformer som kan hjelpe.

 • Imiquimod er et legemiddel som kommer i kremform. Den kan fjerne vortene og redusere risikoen for at vortene kommer tilbake. Imiquimod kan gjøre huden din betent og kløende. Du bør ikke bruke imiquimod hvis du er gravid.
 • Podophyllotoksin er en krem eller oppløsning som smøres eller pensles på kjønnsvorter. Podophyllotoxin kan irritere og brenne huden din og gi smerte og kløe. Forhuden og penishodet kan noen ganger bli betent hos menn som ikke er omskåret. Du bør ikke bruke podophyllotoxin hvis du er gravid.
 • Podofyllin er en behandling som legen pensler på vortene. Det gjøres på legens behandlingsrom. Du må vanligvis ha flere behandlingsomganger. Podofyllin kan forårsake smerte, rødhet og irritasjon. Du bør ikke bruke podofyllin hvis du er gravid.

Kilde: Helsenorge.no

LES MER: Behandling av kjønnsvorter

Be om HPV-test

- En kvinne som har hatt kjønnsvorter eller som har en partner som har hatt det, bør be legen bestille HPV-test når hun tar celleprøve. HPV-testen dekker ikke de HPV-typene som gir kjønnsvorter, men kan fange opp virustyper som er årsak til celleforandringer og kreft.

Kjønnsvorter og kreft

Det finnes mange HPV-typer, og noen av typene kan føre til celleforandringer som øker risikoen for livmorhalskreft. Slike celleforandringer kan oppdages ved en celleprøve fra livmorhalsen.

Alle kvinner mellom 25-70 år bør derfor følge det nasjonale screeningprogrammet og ta prøver hvert 3. år. På denne måten kan man oppdage og behandle celleforandringer før det utvikles kreft.

- På sikt vil trolig Livmorhalsprogrammet bytte ut dagens anbefaling om celleprøve hvert tredje år med en anbefaling om HPV-test hvert femte år, sier Sørbye.

Vaksine mot vortene

En vaksine er tilgjengelig for å forhindre kjønnsvorter, skriver Helsedirektoratet på sine hjemmesider.

- Det kan også bidra til å beskytte mot livmorhalskreft hos kvinner. Vaksinen har dokumentert effekt hos jenter og kvinner i alderen mellom 9 og 45 år, og settes som tre injeksjoner over seks måneder. HPV-vaksine kan også forebygge kjønnsvorter og kreft som skyldes HPV hos menn, forteller Sørbye.

Denne vaksinen er innført i det norske vaksinasjonsprogrammet fra 2009/2010, og gis til jenter på 7. klassetrinn. I 2017 og 2018 har også jenter født 1991-1996 tilbud om gratis HPV-vaksine.

- Dagens HPV-vaksine beskytter mot HPV type 16 og 18 som er årsak til minst 70 prosent av livmorhalskreft. Det en nylig godkjent en ny HPV-vaksine som dekker ni HPV-typer og kan forebygge inntil 90 prosent av livmorhalskreft. HPV-vaksinen virker forebyggende, og kan ikke brukes som behandling av kjønnsvorter, men personer med kjønnsvorter som tar HPV-vaksine har redusert risiko for nye kjønnsvorter, forteller Sørbye.

Har du et spørsmål om kjønnssykdommer? Send inn ditt spørsmål til Johannes Thorvaldsen, Lommelegens spesialist på seksuelt overførbare sykdommer

Kjønnssykdommene med størst utbredelse i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.