Det finnes flere metoder for å teste om man har herpes.
Herpes simplex deles inn i to typer. Herpes simplex type 1 og Herpes simplex type 2. Før var det vanligst at type 1 gav munnsår og type 2 gav sår i underlivet, men nå ses begge typer som årsak til begge tilstandene. Etter smitte ligger viruset latent i nerveceller under huden og kan reaktiveres og gi nye herpesutbrudd under spesielle forhold som ved sykdom eller stress.

Herpes: Blemmer og sår er vanligste symptomer
Diagnose
Ved førstegangs eller tilbakevendende utbrudd kan du sjekke deg hos legen din. Legen kan sette en klinisk diagnose i bakgrunn av sykehistorie og typisk utslett.
Penselprøve
Prøven må taes ved et aktivt herpesutbrudd. Ved førstegangs infeksjon, eller usikkerhet om diagnosen tar man en penselprøve fra såret. Prøven sendes inn til laboratoriet som påviser viruset med en sensitiv PCR teknikk. Penselprøve bør tas så tidlig som mulig ved utbrudd. Ofte behandler man på mistanke før man har svaret på virusprøven.

Blodprøve
Man kan ta en blodprøve for å se om man har hatt herpesviruset i kroppen. Antistoff utvikles 2-3 uker etter førstegangsutbrudd. Prøven er lite nyttig som screening prøve, da mange av oss har antistoffer for gjennomgått herpesinfeksjon, selvom vi ikke har symptomer. Ved tvil om diagnosen genital herpes, bør det tas pensel prøve ved et av utbruddene.

Herpes: Når er man smittsom?
Når bør man teste seg?
Hvis du har symptomer på kjønnsherpes, både menn og kvinner, bør du teste deg. Alle med smertefulle sår i underliv eller endetarmsåpningen bør bestille time hos legen for å få det sjekket. Det er viktig at du får en legetime samme dag. Legen vil oftest raskt kunne se om det er herpes du har, eller ikke. Hvis legen er i tvil kan hun eller han ta en test med en prøvepinne fra såret, og svaret vil komme etter noen dager. (1).
Du bør også teste deg dersom du får smertefulle blemmer og sår genitalt hvis du er gravid.
Du bør også teste deg dersom du er under kreftbehandling, har nedsatt immunforsvar eller får ett utslett som raskt sprer seg i ansiktet eller ved øyet.

Hjemmetest?
I Norge er det lett tilgjengelige hjemmetester for seksuelt overførbare sykdommer som klamydia, gonore og mykoplasma og som kan kjøpes på nett eller på apotek. Det er ikke tilgjengelige hjemmestesting i Norge for å påvise aktiv herpes infeksjon. Ved søk på internett kan man bestille hjemmetesting-kit for å sjekke om du har antistoffer i blodet, men denne må taes tidligst 3 uker etter infeksjon.
Når det gjelder herpesutbrudd - bør testing skje mens du har symptomer, og dersom det er aktuelt med behandling skal dette initieres så raskt som mulig etter symptomdebut. Det er ofte også ett stort informasjonsbehov dersom man har første gangs genitale herpesutbrudd. Så det anbefales å oppsøke lege eller helsestasjon for å få en klinisk vurdering og få tatt en sikker test. Du får da også utelukket andre årsaker til sår i underlivet. Alt trenger ikke å være herpes.

Behandling for herpes
Det finnes dessverre ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset, men behandling kan hindre nye utbrudd eller gjøre dem kortere.
LES MER: Hvordan bli kvitt herpes?
Kilder
1) FHI.no Herpes simplexvirus-infeksjoner - veileder for helsepersonell, Publisert 25.02.2010 Oppdatert 17.04.2019 2) Sexogsamfunn.no, Herpes 3) Dermnet.nz,Herpes simplex - Author: Hon A/Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand, 1997. Updated October 2015.