Gonoré: Smitte, symptomer, test og behandling

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som har hatt en økning i Norge de siste 5 årene.

BAKTERIEINFEKSJON: En illustrasjon av bakterien Neisseria gonorrhoea, som fårårsaker kjønssykdommen Gonoré. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
BAKTERIEINFEKSJON: En illustrasjon av bakterien Neisseria gonorrhoea, som fårårsaker kjønssykdommen Gonoré. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom (kjønnssykdom) forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoea. Sykdommen er også kjent som gonorrhea, gonokokk eller dryppert.

Hvor vanlig er gonorè?

Frem til 2010 var gonoré en nokså nå en sjelden sykdom i Norge (omtrent 200 tilfeller per år), men var hyppig for noen tiår siden (nær 15 000 tilfeller per år på syttitallet). Imidlertid har sykdommen igjen hatt en økning, og i 2015 ble det registrert 851 gonorétilfeller i Norge. Det har skjedd en økning av gonoré både blant menn som har sex med menn, og blant heteroseksuelle menn og kvinner.

Hvordan smitter gonorè?

Gonoré smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm. Smitterisikoen ved ett ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50-70% for kvinner, 20-30% for menn. Gonoré kan, dersom ubehandlet, være smitteførende i 3-12 måneder.

Hvor lang inkubasjonstid?

Tid fra smitte til eventuelle symptomer oppstår er vanligvis 2-7 dager.

Hva er symptomer?

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. Menn får derimot vanligvis symptomer, ifølge fhi.

Hvis sykdommen gir symptomer:

LES OGSÅ: Dette er syfilis

Kan det være noe annet?

Andre sykdommer som kan ha lignende symptomer (diffrensialdiagnoser) er:

Komplikasjoner som kan oppstå ved ubehandlet gonoré

Gonoré kan i sjeldne tilfeller spre seg med blodet til andre deler av kroppen og gi symptomer som feber, muskelsmerter, hovne ledd og utslett.

Hos kvinner: Gonoré som ikke behandles, kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Når dette skjer, kalles det akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse. (15 av 100 kvinner som blir smittet av gonoré opplever dette)
Dette kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig å bli gravid eller øke risiko for svangerskap utenfor livmoren.

LES OGSÅ: Gonoré kan gi betennelse i de bartholinske kjertler ved skjeden.

Hos menn: Det er sjeldent at menn får komplikasjoner av gonoré fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Ubehandlet gonoré kan spre seg til testiklene og prostata, som kan være smertefullt. Du kan også få arrvev i urinrøret som blokkerer urinpassasjen og dette kan føre til ytterligere infeksjoner og mulige nyreskader.

LES OGSÅ: Sår og blemmer på penis - ulike årsaker

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Johannes Thorvaldsen

KJØNNSSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 289,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hvordan stilles diagnosen?

Undersøkelse og behandling av gonoré er gratis i Norge. Gonoré påvises ved å ta penselprøve fra urinrør, livmorhals, endetarm, halsen eller øyet. I dag brukes også analysemetode som tester for arvestoff eller DNA fra gonorébakterien.

Fordi gonoré og klamydia ofte forekommer sammen, tas det en klamydiaprøve av deg sammen med gonoréprøven.

LES OGSÅ: Slik tester du deg for kjønnssykdommer

Hva er behandling?

Gonoré behandles med Antibiotika, som dreper bakterien. De fleste trenger bare en dose som gis i sprøyteform og injiseres i setemuskelen. Har du blitt smittet i Sørøst-Asia, kan bakteriene være motstandsdyktige, og da brukes en annen type antibiotikabehandling. Dersom gonoré har spredd seg i kroppen, må du ta antibiotika i minst én uke. Du kan også få antibiotika intravenøst, og må da overnatte på sykehuset.

Er du smittet med gonoré, bør siste partner, og eventuelle andre partnere du har hatt i løpet av de siste månedene, også testes for gonoré.

Unngå å smitte andre mens du er under behandling. Mens behandlingen pågår, og helt fram til du har vært til etterkontroll hos legen, må du unngå å ha ubeskyttet sex.

Kontrollprøve bør tas 2 uker etter behandling.

Legenes meldeplikt

Etter loven må legen melde fra om alle gonorétilfeller til Statens institutt for folkehelse, men det gjøres anonymt, uten at navnet på den som er smittet, oppgis.

Hva kan jeg gjøre for å unngå å få gonoré?

Kondom beskytter mot gonoré. Det finnes ingen vaksine mot gonoré.

LES OGSÅ: Gratis kondomer kan bestilles på nett

Kjønnssykdommene med størst utbredelse i Norge:

Klikk på linken for å lese om utbredelse, symptomer, smittemåte, diagnose og behandling.

Opprinnelig skrevet 2006 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege. Saken ble oppdatert i sin helhet og utvidet av sykepleier og redaktør Elisabeth Lofthus, 2017. Kilder: Fhi.no, fhi.no, Helsebiblioteket, Felleskatalogen, SML

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Johannes Thorvaldsen KJØNNSSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 289,-