Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rykninger ved innsovning

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med rykninger ved innsovning. Dette er et problem som har vart en stund og noe som er utrolig irriterende. Merker det mest når jeg har trent. Er det noe jeg kan gjøre for å hindre dette? Hadde satt stor pris på svar.

Mann 25
Svar

Hei! I dette tilfelle er det nesten bedre å vise til svaret fra en søvnspesialist, Ståle Pallesen, på Lommelegen i 2005: "Det du beskriver kalles på fagspråket for hypniske myokloniner – dvs muskelsammentrekninger relatert til innsovning, og er et helt normalt fenomen, som trolig forekommer hos 60-70% av den allmenne befolkning.
Man vet ikke hvorfor disse oppstår. En forklaring er relatert til endringer i hvor lett hjerneceller blir aktive ved innsovning – særlig i forhold til dem som styrer muskelbevegelser. En annen hypotese innebærer at disse muskelrykningene inntreffer når en visuelt ser for seg bilder/forestillinger ved innsovning – typisk bilder av/forestillinger av at man faller. Ved vanlig REM (rapid eye movement) søvn drømmer man, men samtidig er kroppsmusklaturen koplet ut. Ved innsovning antas at det kan finne sted en såkalt dissosiering av REM-fenomen – dvs et aspekt ved REM kan forekomme, mens andre uteblir. Hypniske myoklonier har vært antatt å oppstå når en ser drømmeliknede bilder ved innsovning som en reagerer på, uten at kroppsmuskulaturen er koplet ut.

Normalt forekommer ikke REM ved innsovning, men først etter 90-120 minutter av søvnen. Personer med en uregelmessig søvnrytme eller som får lite REM (REM opptrer mest i siste halvdel av nattesøvnen), for eksempel ved at de sover svært kort, får trolig økt sannsynlighet for oppleve REM-fenomen ved innsovning – og dermed økt sannsynlighet for hypniske myokloniner. Personer som er plaget av dette bør sørge for å etablere en jevn og god døgnrytme, samt unngå å få for lite søvn. 

Selv om hypniske myokloniner regnes som et helt normalt fenomen, finnes noen få tilfeller beskrevet i litteraturen hvor disse er så sterke at det skaper innsovningsvansker. Jeg tror nok ikke kroppen din gir opp etter at du har opplevd slike rykninger – men rykningene kan nok sikkert skape såpass mye aktivering at det blir vanskelig å sove. Prøv å følge selvhjelpsprogrammet for søvnløshet som ligger på lommelegens hjemmeside, under søvnsenter. Det er ellers mulig at klonazepam (Rivotril), som brukes mot mange motorisk relaterte søvnforstyrrelser kan hjelpe. 

Vær også oppmerksom på at ved en mild variant av en spesiell nevrologisk lidelse som kalles hyperekplexia opptrer forsterkede ”startle responser” – dvs at man reagerer kraftig motorisk når et nytt og uventet stimulus presenteres (kvepper veldig kraftig) samt har veldig kraftige hypniske myoklonier. I den mer alvorligere varianten av denne lidelsen er personen mye plaget med midlertidig kraftig stivhet i kroppen. Har du mistanke om at du skulle ha dette bør du bli henvist til nevrolog. "

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-