Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Innsovningsmedisiner og søvnforstyrrelser

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 65 år som sliter med søvnproblemer. Det har jeg gjortsiden tidlig 70 tall. Jeg vokste opp i et hjem med fyll og bråk døgnet rundt. Jeg var ikke gamle karen da. Det var da jeg tror søvnen ble ødelagt. Så jeg har vokst opp i et helvete. I alle år har jeg slitt med å sove, spesielt det å sovne inn. Det tar timevis. Jeg har siden 1973 brukt Truxal og nå bruker jeg 75 mg hver kveld . Jeg bruker også Zopiclone. 7,5 mg. Men nå virker heller ikke den og jeg må øke dosen. Jeg har prøvd uten men det fungerer ikke. Jeg har slitt med depresjoner siden 70-tallet. jeg er gammel nå og ser ingen løsning på dette. Jeg sover knapt fire timer pr. natt og blir veldig uopplagt. I noen perioder bruker jeg Sobril. Så spørsmålet er: Hvordan skal jeg få orden på dette og få et bedre liv?

Mann
Svar

Hei! 

Om du skriver, har du hatt søvnproblemer lenge- i 50 år. Har du smtalet med lege/psykolog om oppveksten din og de problemene du hadde den gang?

Du skriver at du medisinerer med Truxal. Du skriver lite om årsaken til at du får utskrevet denne. Har det sammenheng med den traumatiske oppveksten og angst /post traumatisk stress knyttet til dette? Uansett, det fremstår som du bruker Zopiclone på fast basis. Dette er en medisin som skal brukes ved kortvarige overgående søvnforstyrrelser, maksimalt 2 (3) uker, nettopp pga av tilvenning/redusert effekt. Det ikke alle er klar over, er at utstrakt bruk av blant annet dette prepapratet kan gis pusteforstyrrelser under søvn, som igjen kan føre til en lang rekke symptomer og på sikt, sykdom. Mitt råd er at du bør snakke med legen din, vurdere henvisning til psykolog og få gjort en søvnregistrering for å se om du kan ha noen pustestopp når du sover. Dette er en enkel test, som vil kunne gi svar på en del dersom du er rammet av dette.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-