Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig søvn og medisinbruk

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 37 år som ble utbrent og fikk ME diagnose for ca 1,5 år siden. Jeg sliter veldig med søvn, men jeg har gått på Vallergan 10 mg i 12 år og tror rett og slett disse medisinene er grunnen til att ikke søvnen blir bedre. Det blir fort toleranse på Vallergan, og jeg merker att de har forandret søvnmønsteret. Søvnen er ikke normal lenger, og jeg våkner så å si aldri uthvilt. Tror ikke kroppen faller i dyp søvn som den skal gjøre lenger. Dette tror jeg også er noe av grunnen til att jeg ble utbrent, da kroppen ikke kan hente seg inn gjennom søvn når søvnen blir så dårlig. Har testet Remeron også, de fungerer noen dager også blir det toleranse på de igjen. Er lei av sovemedisin og ønsker å kuttet ut Vallergan helt. Merker godt det blir toleranse på de da jeg begynner å nyse og det renner fra øynene når de ikke virker bl.a. De gir også stivhet og smerter i kroppen og virker inn på serotonin systemet i hjernen (blir litt sånn deppa følelse). Spørsmålet er hvor lenge det tar før man kan oppnå normal søvn igjen etter å ha kuttet ut Vallergan? Jeg har fåtg utskrevet Cipralex av legen (utbrenthet) men ikke testet dette ennå. Kan Cipralex som øker mengden serotonin hjelpe til med å gjenopprette den normale søvnen? Mvh kvinne, 37 år

Kvinne 37
Svar

Hei!

Har du fått testet / målt søvnen din på noe vis. Dersom ikke bør du henvises til polygrafi undersøkelse for å utelukke søvnapne eller andre pusteforstyrrelser under søvn. Det å ikke sove tilstrekkelig med riktig søvnlengde og søvnmønster, gir en hel del av de symptomene du beskriver.

Når det gjelder bruk av Vallergan oppstår det toleranse etter kun få dagers bruk. Bruksområdet til Vallergan er ved kortvarige overgående søvnforstyrrelser.Du som har brukt dette lenge bør gradvis avvikle dette. Du skal være obs på at det da kan oppstå søvnproblemer i perioden du avvikler. Jeg ville nok avventet å starte på Cipralex. Dette er en medisin med mange bivirkninger og det er også tilvenningsrisiko. Ta kontakt med din fastlege, så kan dere sammen diskutere om det bør gjøres en søvnregistrering med det første.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-