Varm om natten

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 26 år som er plaget av at jeg våkner hver natt av at jeg er kokvarm (ikke svett). Må hive av dyna og får derfor problemer med å sove igjen. Soverommet er kjølig, jeg bruker sommerdyne og sover uten pyjamas, så jeg forstår ikke hvorfor dette skjer. Kan du hjelpe? Tusen takk.

Sykdommer: Kronisk bihulebetennelse
Medisiner: Kombinert p-pille

Kvinne, 26 år

Svar

Hei !
Derfor er det første jeg lurer på, om dine problemer kan være relatert til skremmende drømmer eller urolig søvn generelt. Det bør du kanskje prøve å finne ut av.
Dersom man er generelt anspent, eller har ting som en er veldig opptatt av eller bekymret over, så kan dette også jobbe i underbevisstheten om natten, og gi urolig søvn (og kanskje ubehagelige drømmer). Hvis du sover sammen med noen, kan du spørre vedkommende om hvordan du sover, om du er mye fysisk aktiv osv.
Det kan altså være et søvnproblem, som evt kan undersøkes nærmere på et søvnlaboratorium, ihvertfall i Oslo og Bergen.

Dessuten synes jeg du skal sjekke blodprøver som heter FT4/TSH (populært kalt stoffskiftehormoner), hvis disse er fohøyet kan det kanskje gi slike symptomer.

Jeg ser også at du bruker p-piller, kanskje du vet noe om du hadde ditt problem før du begynte med p-pillene, eller om det er kommet etter at du begynte med disse, isåfall kan det være en bivirkning.
Pga hormoninnholdet i p-piller, kan disse generelt gi en rekke utilsiktede virkninger, så en bør ha øynene åpne for dette også, selv om det ikke er helt typisk det du beskriver.
Noe sikkert eller spesifikt kjennetegn på en spesiell sykdom, er det ihvertfall ikke.
Lykke til !