Trenger sovetabletter, men redd for avhengighet

Spørsmål

Hei!
Jeg har slitt med søvnproblemer de siste 12-18 månedene. Problemene varierer mellom å sovne sent (så sent som rundt 7 neste dag), hyppig oppvåkninger og generelt urolig søvn. Jeg jobber 100% turnus, men har forsøkt å sette opp vaktene slik at jeg får en mest mulig stabil døgnrytme, det blir dog noen nattevakter i ny og ne. Jeg har vært hos legen min som har skrevet ut melatonin til meg, dette fungerer av og til, men problemer er at jeg er redd for å bruke tabletter for søvnproblemer pga alderen min. Er det noen fare for at jeg utvikler toleranse for melatonin og eventuelt andre medikamenter som kan hjelpe meg med søvnproblemene mine? Jeg er livredd for å bli avhengig av tabletter for å hjelpe meg til og falle i søvn - slik at jeg i senere alder ikke har noen medikamenter "igjen" å bruke hvis problemet skulle vedvare.
Slik situasjonen er nå fungerer jeg ekstremt dårlig i dagliglivet. Jeg døgner ofte for å dra på jobben, men da jeg kommer hjem er jeg helt utslitt, og orker ingen andre aktiviteter med venner/familie/samboer etc. Jeg er forsøkt mange avspenningsteknikker, har god søvnhyggiene og jeg er ikke deprimert, men hvis denne situasjonen vedvarer mye lengre kommer det til å tære betraktelig på psyken min.
Håper virkelig du kan hjelpe meg!
Oppsummert lurer jeg vel rett og slett på om et er avhengighetsskapende/fare for å utvikle toleranse ved bruk av sovetabletter. Og om du syns jeg skal bruke det i en alder av 27 år eller ikke. Jeg veier hele tiden for og i mot, men kommer ikke frem til noen gode avgjørelser.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er kjempebra at du er opptatt av å ikke utvikle avhengighet av sovetabletter, for det er en reell fare dersom du skulle begynne med tabletter som virker avhengighetsskapende, og det gjør mange sovetabletter.
Men heldigvis kan du ikke bli avhengig av Melatonin. Det er jo et hormon som hjernen selv produserer om natten / i mørke omgivelser. Du vil heller ikke utvikle toleranse for dette.
Følgelig synes jeg du skal tillate deg bruk av dette, om det kan hjelpe deg. Samtidig som du holder på din fornuftige prinsipielle skepsis til tabletter og avhengighet.
Du kan også vurdere å prøve Vallergan, en annen ikke-avhengighetsskapende sovetablett som du kan få på resept fra legen din.

Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn