Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trenger sovetablett, men er ikke på bølgelengde med fastlegen

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 83 år som på snart 4 år ikke har sovet en hel natt. Jeg mistet min datter i massiv hjerneblødning i aug 2016 og vi har også andre problemer i familien. Jeg tar dette med meg i sengen og får ikke sove. Jeg blir heller ikke trett på kvelden så jeg ligger og leser. Når jeg slår av lyset og skal prøve å sove, kommer alle tankene og så får jeg ikke sove. Jeg har forsøkt Sleepwell og Sedix som er uten resept, men de virker ikke på meg. Jeg har fått Circadin 2 mg som jeg tok over tid, men har ikke hatt noen virkning. Jeg har fått Imovane 7,5 mg som jeg skal ta en halv to ganger i uken. Jeg sover ikke noe særlig av det heller. Kanskje to til 3 timer, og så er jeg våken og tror det er morgen. Noen ganger virker den ikke i det hele tatt. Sovner jeg av meg selv så sover jeg også bare to til tre timer og våkner bestandig mellom 03 og 03,30. Er det ikke en ordentlig sovepille som man kan ta en gang i mellom så en kan få sove 7 timer? Eller noe som kan få meg til å slappe av. Jeg er nå også så stiv i nakken så jeg har problemer med å legge fra meg hodet på puten. Det er tider på dagen som jeg kunne tenke meg at jeg kunne få sove, men jeg kan ikke snu døgnet. Jeg blir i dårlig form av dette og blir deprimert. Jeg har hus og have, så jeg har nok å holde på med, men etter en hofteoperasjon som ikke var helt vellykket, så kan jeg ikke gå turer på mer en ca 2.500 skritt. Det går på viljen, det er ikke godt. Livet er på en måte ødelagt av dette. Jeg er heller ikke på bølgelengde med fastlegen som sier at jeg bare må ta Imovane 2 ganger i uken. Jeg vet ikke hva som er verst å bli avhengig av Imovane eller syk av å ikke få sove. Håper du har et mirakelsvar. Jeg jobbet med regnskap til jeg var 81 år. Jeg hadde hjemmekontor så da kunne jeg stå opp og jobbe noen timer, men den muligheten har jeg ikke lenger.

Kvinne 83
Svar

Hei.


Dette hørtes ut som en ugrei situasjon, og jeg forstår godt din fortvilelse. Manglende nattesøvn over tid går sterkt ut over livsutfoldelse og livsglede. Du spør om det finnes en "ordentlig sovepille" som gjør at du kan sove i 7 timer. Det gjør det, helt klart. Men det har du altså ikke fått av fastlegen din. Du har fått en innsovningstablett, som du kun "får lov" til å ta en halv av to netter i uken. Jeg ser helt klart at noe av problemet her er at du og fastlegen din har noe forskjellige tanker om hva som er viktig: Å unngå avhengighet, eller å oppnå økt livskvalitet. 

Legen din har rent medisinskfaglig "rett", ved å være tilbakeholden med utskriving av vanedannende medisiner. Men det å være prinsipiell med dette, må til enhver sees opp mot andre verdier, som økt livskvalitet hos et eldre menneske, slik du selv sier det med "Jeg vet ikke hva som er verst å bli avhengig av Imovane eller syk av å ikke få sove."

På en måte handler dette om valg mellom idealisme og pragmatisme, og der har nok leger litt varierende oppfatning av hva som er viktigst.

Og så må det gjøres individuelle vurderinger i ethvert tilfelle, en kan ikke skjære alle over en kam. 

Personlig tenker jeg nok at et eldre menneske med ryddig liv, uten kjent misbrukstendens, og som lider hver eneste dag over flere år, kanskje hadde hatt det bedre alt i alt, med en sovetablett daglig, selv om dette ble en vane og kanskje avhengighet, enn å lide hver dag kanskje resten av livet, for å redusere risiko for avhengighet. Livskvalitet tenker jeg er det viktigste, spesielt hos eldre mennesker, hvor en godt vet at sykdom og død kan oppstå, og da er det ingen som blir berømmet for å ha vært "flink" til å ikke bruke sovetabletter. 

Du sier at du ikke er helt på bølgelengde med fastlegen, og det tror jeg du kan ha rett i, siden du tenker at livskvalitet er viktigere enn å redusere risiko for avhengighet, mens legen din ser ut til å tenke at å unngå avhengighet er det viktigste.

Da tenker jeg videre at du kan forsøke en grundig samtale om disse verdivalgene, og presentere ditt syn på saken. Gir det ikke resultater, kan du vurdere å bytte fastlege.

Når det gjelder valg av medisiner, så er de aller fleste sovetabletter potensielt vanedannende, med unntak av Vallergan, som egentlig er en allergitablett med søvnighet som bivirkning. Jeg går sterkt ut fra at legen din ikke vil ha motforestillinger mot å gi deg denne, så du kan eventuelt starte med å teste ut denne, i en dose på 1-3 tabletter 1 time før sengetid. Begynn med minste dose. Dersom det ikke virker, er de vanedannende som eventuelt kan forsøkes. Et alternativ kan være ett stk Imovane 7,5 mg hver kveld, men den har ingen langvarig virkning, siden det er en innsovningstablett. Mogadon og Apodorm er navnet på slike tabletter du spør om, en sovetablett med virkning natten igjennom.  De er vanedannende, og det er også mulighet for svimmelhet og fall når en bruker slike, hvilket en del eldre mennesker har vært uheldig med og brukket lårhalsen når de har stått opp om natten, hvilket er nok en grunn til tilbakeholdenhet med slike medisiner. Men alt i alt tenker jeg at livskvalitet er det altoverskyggende mål, og om du får gode netter og derved gode dager, og uten bivirkninger, så er det ikke utenkelig at det er et godt valg for deg.

Håper at jeg har gitt deg info som du kan ha nytte av videre, og ønsker deg lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-