Svært vanskelig søvnproblem

Spørsmål

Dr. Brynjulf Barexstein,
Jeg skriver til deg, fordi jeg oppfatter deg som en klok og empatisk lege.
Jeg har blitt far til verdens nydeligste jente på 12 måneder. Hun er fantastisk. Jeg har god økonomi og er i et godt forhold. Mitt problem startet for 8 år siden. Da sluttet imigran og de andre triptanene og virke. Jeg fikk etter dette gradvis dårligere søvn. Jeg har prøvd ALT, både for søvn og for migrenen. Per i dag så går jeg på Vallergan. Har stått på 20mg kveld for disse i nesten et år. ( ser du problemer med langtidsbruk? ) Problemet er at jeg etterhvert får toleranse for disse. Da må jeg ta en ukes pause og ligger lys våken. Utfordringen med det er at jeg da svært ofte får hyppige migrene anfall. Jeg ønsker nå å prøve kognitiv terapi for søvn. Såkalt søvnrestriksjon, da jeg har lest at denne metoden har svært gode resultater. Problemet mitt er at søvn er en så enorm trigger for migrene. Når migrenen blir vondt nok, så gir jeg opp alt, kaster i meg hva det skal være for å få den til å gå vekk. Heldigvis har jeg bare slik migrene 1-3 ganger i mnd ved bruk av Vallergan, men jeg drømmer om å slutte med disse også. Vil helst ikke ta noen medisin. Har som nevnt prøvd mye, Sarotex, alt av benzodiazepiner, Neurontin, betablokkere, Atacand, pluss masse masse mer, de fleste av disse bar meg seg bivirkninger og noen av disse kunne nok ødelagt meg hvis jeg ikke hadde fulgt med, livet er slik jeg ser det best uten piller, men jeg jeg føler meg fanget i en ond sirkel, der migrenen og søvproblematikken ikke lar meg slippe unna. Klarer å kjempe mot en av de, men når de rotter seg sammen, så føler jeg meg så inderlig fortapt.

Svar

Hei.

Du har gitt en grundig forklaring på problemene dine her, og jeg synes også det er bra at du har egne løsningsforslag her, dette med søvnrestriksjon osv. Det synes jeg du skal gå for.
Du spør om jeg ser noen problemer med langtidsbruk av Vallergan. Det gjør jeg ikke. Svært mange mennesker har brukt det sammenhengende i årevis, og det går bra. Vallergan er ikke spesielt kjent for tilvenning og behov for doseøkning heller, slik som alle benzodiazepiner. Jeg tenker at det må uansett være utrolig mye mer skadelig og uheldig for deg å ligge søvnløs, enn å bruke disse tablettene, så jeg synes faktisk ikke du skal være for streng eller dogmatisk "anti-tablett" mot deg selv her, for du får absolutt ingenting igjen av å ligge søvnløs, og du får ingen diplom når du blir gammel for å ha brukt minst mulig medisiner. Jeg tenker pragmatisk; livet er kort og det gjelder å ha det så greit som mulig den lille tiden vi er her, og kan noen antihistaminer som Vallergan hjelpe deg, så bruk de, med aller beste samvittighet. Men det er fint at du ser etter andre løsninger samtidig, slik jeg ser at du gjør.
Om du merker at du må øke dosen med Vallergan f.eks. til tre tabletter hver kveld, så bare øk du. Det er også helt problemfritt. Der er heller ingen "lov" som sier at ikke du kunne brukt mer, om nødvendig, men vanlig anbefalt dose er 1-3 tabl om kvelden.

Har du forsøkt melatonin / Circadin? Hvis ikke så synes jeg du skal gjøre det.
Hva med avspenningsteknikker, som f.eks. yoga og meditasjon? Hadde det vært verd å forsøke?
Du er sikkert nøye med å ikke bruke koffein for sent på dagen? Koffein har en halveringstid på hele 12 timer. Det betyr at etter en dose koffein, så har du koffein i blodet i praksis i 5 x halveringstiden = 60 timer. Daglig kaffeinntak betyr derfor at du alltid "går på" koffein. Hvis det er tilfelle, så kan du jo vurdere å kutte koffein helt, for å se om det kan bidra. Mange mennesker reagerer veldig på koffein, i forhold til søvn. Jeg sier ikke at det er hele løsningen, men her må jo alt forsøkes som kan tenkes å bidra til bedre søvn.

Når det gjelder migrenen din, så har du muligheten til å oppsøke spesialister på hodepine, f.eks. dr Sønnervik (www.hodeverket.no) eller dr Poole (http://sandvikanevrosenter.no/hodepinespesialist/ ), om du skulle ønske det.

Noen får hjelp av en liten dose Tolvon om kvelden (f.eks. 10 mg) for bedret søvn. Det er i utgangspunktet en medisin mot depresjon, men i så små doser er den ofte benyttet mot primære søvnproblemer. Hvis ikke du har forsøkt den, så ta det opp med legen din.

Jeg håper at du kan finne noe av nytte i det jeg har skrevet her, og ønsker deg lykke til.