Svært økt søvnbehov hele livet

Spørsmål

Stort søvnbehov?
Hei.
Har i alle år slitt med at jeg er trøtt mye av dagen. Blir ofte ekstremt trøtt et par ganger i løpet av en dag, nesten så jeg ikke vet hvordan jeg skal holde meg våken. Det begynte rundt tiden på Videregående og jeg var helt i koma om morgenen. Hørte sjelden vekkerklokka, snakket med foreldre i søvne som prøvde vekke meg etc. Karakterer ble da så som så. Gjennom årene har jeg alltid vært sen til jobb, noen morgener er jeg så fjern at jeg lurer på om jeg er syk eller noe, føles svimmel og virkelighetsfjern. Skjønner ikke helt hvordan dagen skal gå. Kommer meg som regel etter noen timer.
Begynte for noen år siden å stramme inn på søvn som å legge meg tidligere og ca samme tid. Har kanskje hjulpet litt, men fremdeles veldig trøtte perioder på dagen. Mange ganger måtte snike meg til en liten dupp på jobb. Sover jeg kort ala 15-30 min på dagen så føles det litt bedre, men sover jeg 45 min eller mer er jeg helt fjern og våkner ikke til resten av dagen. Må jeg evt sparke kroppen igang med en treningsøkt. Ikke så lenge siden jeg hadde ferie og da sov jeg de fleste nettene 9,5-10 timer hver natt. Noen var helt opp mot 11 timer, noen litt kortere men da med mer søvn på dagen.
For 2 år siden var jeg uten jobb en stund og da ble det som regel 8,5-9,5 timer om natta og så 1-2 økter på dagen.Sovner gjerne i godstolen mens jeg leser eller noe. Føler at verden kollapser innover og jeg må legge hodet tilbake å sove litt. Kan ofte drømme rare ting i den sammenheng(f.eks at jeg faller) og våkne med "et smell", helt virkelighetsfjern. Synes det er verre bare jeg får 30 min søvnmanko en natt.
Har nå en jobb med skiftarbeid med tider fra 0430-0130 i turnus, føler meg stort sett uopplagt og orker lite trening. Føler ofte at gulv gynger under meg når jeg er trøtt, føles også som det klemmer rundt bein og armer. Får også mer leamus.
Er det vanlig å sove såpass mye og uansett være trøtt? Er dette vanlig eller er det noe som bør sjekkes nærmere?

Svar

Hei.

Du har hele livet strevd med trøtthet og økt søvnbehov, og det er i den grad at det får praktiske og sosiale konsekvenser for deg, forteller du.
Det du spør oss om her, er om det er vanlig å sove så mye, og uansett være trøtt, eller om det er noe som bør sjekkes nærmere.

På det første spørsmålet er svaret helt klart nei. Det er slett ikke vanlig. De fleste av oss er nok ganske så trøtt når klokken ringer, men dagens aktiviteter får oss fort i gang og holder oss våkne, men slik har ikke du det.
Derfor blir svaret på ditt spørsmål nr 2, om dette bør sjekkes nærmere, et klart ja. Det synes jeg.

En generell sjekk er viktig, for å se etter underliggende medisinske årsaker, som vi ikke kan bort fra. Men det behøver ikke å ha medisinske årsaker.
Diskuter også med legen din om det kan ha med søvnkvaliteten å gjøre, f.eks. at du kan ha pustestopp eller annet som reduserer søvnkvaliteten. Det er kjent for å kunne gi trøtthet på dagtid.

Håper svaret er greit, og ta tak i dette nå du.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-