Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

"Støt" i kroppen når jeg sovner

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 33 år som har noen ting jeg lurer på som kanskje du kan svare meg på. Mitt første spørsmål handler om en merkelig følelse jeg siden 17.mai i år har hatt. Dette er litt over kinnbenet på venstre side. Dette er ikke en direkte smerte, men kiling/svie som kommer støtvis kun på inpust. Holder jeg fingeren fremfor venstre nesebor når jeg trekker inn luft er følelsen ikke der. Det virker også som dette ikke er noe som sitter langt inn, føles som det er noe under huden som skjer. Dette er ikke hele døgnet men kommer og går, en mer presis beskrivelse av stedet er vel der øyet slutter mot øret, har du noe anelse på hva dette kan komme av? En annen ting jeg stusser over er at jeg noen kvelder, før jeg har sovnet men i det jeg er i ferd med å sovne får et støt i kroppen, noen ganger kjennes det ut som at det kommer direkte fra hjertet, at det stopper en stund, og andre ganger mer fra magen. Enkelte kvelder kommer dette gang på gang før jeg sovner, har blitt ganske bekymret noen ganger for at jeg er i ferd med å få hjertestans eller at det er noe galt med impulsene til hjertet. føles liksom som at kroppen slår seg av noen sekunder og i de verste tilfellene har jeg hikstet etter luft. Jeg har da stått opp igjen, sett Tv, lest ei bok osv men da er alt normalt. Vet du hva dette kan være? jeg pleier å ha ekstraslag, på dagen, et kraftig dunk,men aldri noe mer og dette har egentlig hatt det så lenge jeg kan huske. Kan også våkne på natta av at kroppen verker etter luft, kan ta noen sekunder før jeg får luft da kroppen ikke lystrer. kan virke som at jeg har ligget en stund uten å ha pustet?? hva tror du dette kan komme av? dette kommer i perioder,og er ikke tilstede hver natt, noen netter i måneden kanskje.Jeg er ellers frisk og normalvektig og tar ingen medisiner.

Svar

Hei.

Du forklarer denne rare følelsen fra kinnbeinet som kommer på innpust, og spør om jeg har noen anelse om hva dette kan komme av. Det har jeg faktisk ikke, så mitt eneste forslag her må være å få fastlegen til å ta en titt på dette, kombinert med en mer omfattende samtale og beskrivelse m.v., i håp om at det kan bringe opp noen mistanke.

Så til dette "støtet" du kjenner når du er i ferd med å sovne. Det kan kanskje være det som heter hypnagoge fenomener. Det er ingen sykdom, men en normaltilstand som opp til 60% av oss opplever nå og da, under innsovning.
Det kjennetegnes f.eks. av at kroppen rykker til og hjertet slår fort.

Det er faktisk ganske vanlig å oppleve litt "rare" fenomener i overgangen mellom våken tilstand og søvn. På medisinsk fagspråk kalles dette gjerne "innsovningsfenomener" eller "hypnagoge fenomener".
Det vanligste er å oppleve at det rykker til i kroppen akkurat idet man sovner inn. Rykningene kan komme i armene, beina, hodet, eller i hele kroppen. Mange opplever samtidig en følelse av sjokk, eller det kjennes ut som om man faller. Noen opplever dessuten at de ser lysglimt eller hører lyder.
Det kan virke som om denne typen innsovningsfenomener oppstår lettere hvis man er spesielt trøtt når man går til sengs, hvis man er i en periode med mye stress på dagtid og etter kraftige fysiske anstrengelser. Noen får dem lettere hvis de har spist et spesielt stort måltid eller drukket alkohol før leggetid.
Innsovningsfenomener er ufarlige, selv om de altså kan virke ganske skremmende noen ganger. Hos enkelte kan de komme så ofte at de forstyrrer søvnkvaliteten merkbart.
Hvis det skulle vise seg at du blir mye plaget av dette, kan det være aktuelt å bli henvist til et søvnlaboratorium eller en lege med spesiell kompetanse innen søvnforstyrrelser. Dette kan du snakke med fastlegen din om.
Slike hypnagoge fenomener pleier å slutte å være plagsomme eller angstfremkallende, straks man vet hva det er.

Når det gjelder det at du kan våkne på natte og føle at du ikke får luft, så kan det vel ikke utelukkes at dette kan dreie seg om pustestopp. Dersom du sover sammen med noen, så kan du få vedkommende til å forklare litt mer dette, f.eks. om du snorker, får observerbare pustestopp m.v. Dette kan i så fall få utredet hos fastlegen.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-