Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Store søvnproblemer, hva gjør jeg?

Spørsmål

Jeg sliter med søvn. Har alltid sovet veldig godt, men ikke nå lenger. Jeg tror det skyldes en kombinasjon av stress på jobb og kronisk trykk i bihuler. Sovner inn ganske greit, men våkner etter 2-3 timer av at hjernen er i vill aktivitet med stressende/negative drømmer, bilder, forestillinger og tanker ofte knyttet til jobben min. Sover lite og dårlig resten av natten, merker bihuleplagene godt, og føler meg utslitt på dagtid. Prøvde 15 MG Sobril i 3 netter men det hjalp lite. Sist natt prøvde jeg Mianserin 10mg (to tabletter) men det hjalp heller ikke noe. Jeg er motivert til å prøve adferdsterapi, men tror jeg må gjøre noe med jobbsituasjon og bihuler også. Har time hos ØNH spesialist imorgen. Hva anbefaler du at jeg gjør? Bør jeg øke dosen av Mianserin på kort sikt?

Mann 56
Svar

Hei.


Jeg tenker som deg, at her må du sette inn flere tiltak samtidig:

1) Bihulene: Siden det er en del av problemet, må du selvfølgelig finne løsninger på dette. Derfor er det utmerket at du skal til ØNH-lege i morgen.

2) Psykologisk: Du beskriver en hjerne som er i vill aktivitet om natten, med situasjoner knyttet til blant annet jobb. Dette forteller i klartekst at det etter alt å dømme er temaer i livet ditt som stresser og belaster deg så mye at du bør gjøre noe med det. Det kan jo være hovedårsaken til søvnproblemene faktisk. Og da vil det være feil å bare medisinere vekk søvnproblemet, fremfor å gjøre noe med de bakenforliggende årsaker. Start med en samtale med fastlege om dette temaet, så kan dere finne ut om du kan få slik behandling hos fastlege og/eller hos psykolog. Du bør også se nøye på din livs- og jobbsituasjon, og prøve å finne ut hvor skoen trykker, og deretter prøve en "opprydningsaksjon" i livet, hvor du kanskje prioriterer vekk mindre viktige ting, unngår personer som belaster deg, evt velger annen jobb om hele din jobbsituasjon er feil for deg.

3) Medikamentelt: Dette er best å diskutere med fastlegen, og se på det som en prøve-og-feile prosess, for det går ikke an å gi ferdige medisineringsråd over internett, da løsningene (både medikamentvalg og doser) er høyst individuelle. Det er ikke utenkelig at du kan eller bør øke dosen med Mianserin, og mange har god virkning på søvnen av den, men noen ren sovemedisin er den jo egentlig ikke. Det er en antidepressiv medisin, som har trøtthet som bivirkning, og så drar man nytte av den bivirkningen. En del kan få en betydelig hangover neste dag også, men det er doseavhengig. 

4) Fysisk aktivitet: Prøv å få daglig fysisk aktivitet, gjerne hard. Det forbedrer søvnen. 


Håper svaret og rådene er til nytte. Lykke til.