Søvnplager

Spørsmål

Søvnforstyrrelser

Har i ganske mange år hatt tildels store problemer under innsovning og like etter (10-15min.)
Det arter seg som bråvåkning, med en veldig kraftig utblåsning (eller et slags host), veldig kontant og noen ganger med et skikkelig brøl.
Dette er særdeles ubehagelig, og det føles som om dødsfall så vidt ble unngått. Noen ganger hvis jeg er veldig trett, repeterer dette seg i flere timer, med påfølgende tretthet og dårlig allmentilstand dagen derpå.(Dette er et problem på jobben)
Når jeg omsider er sovnet helt, sover jeg til jeg blir vekket.
Fastlegen min henviste meg til sykehus for dette, der ble jeg
"snorke" operert, og da dette ikke hjalp, også operert i nesen for å få friere luftveier. Det hjalp heller ikke, eneste forskjellen er
at det virker som utblåsningen er blitt mer kontant, nesten som et smell.
Tok også et par trykkmålingstester før operasjonene (med måling av oxygenopptak/luftstrøm/hjerterytme og målepunkter i svelg).
Disse testene ble tatt hjemme i egen seng, men de fant ikke noe der.(Fikk ikke sove grunnet mye slanger/ledninger og blinkende lamper).
Ved oppvåkningene får jeg kraftig hjertebank, og stort ubehag.
Har også prøvd beroligende piller (foreskrevet av fastlege), men det hjalp heller ikke.
Jeg røyker(10-12stk./dag), og har merket meg at røyking rett før leggetid forverrer problemet, så det prøver jeg å unngå.
Vet at jeg bør slutte, men det er ikke lett.

Regner ikke med at jeg kan kureres for plagen, men håper på tips om noe som kan lette litt på situasjonen.

Relevante sykdommer/medisiner: ASTMA OG POLLEN ALLERGI
MEDISIN: KUN SYMBICORT (litt nesespray i pollen sesongen)

Mann, 46 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det første jeg tenker på når du beskriver plagene dine er at du har såkalt søvnapne-syndrom.

Søvnapne betyr pustepauser under søvnen, dette kan gi tretthet og uopplagthet på dagtid, konsentrasjonsvansker og hodepine. Personer som lider av dette har kraftig snorking, og når du får en slik pustepause under søvnen, kan det gi hjertebank og oppvåkning.

For å stille denne diagnosen må du undersøkes i svelget for å se etter trange forhold og sannsynligvis gjøre en slik polysomnografi - det er kanskje det du har forsøkt uten å få sove?

Du kan lese mer om behandlingen av dette under vedlagte link.

Vi har også spurt doktor Ståle Pallesen om en vurdering, dr. Pallesen er ekspert på søvnplager. Her er hans betraktninger:

"Ut fra beskrivelsen er det vanskelig å si eksakt hva det kan være. Ved innsovning er det vanlig å oppleve det som på fagspråket kalles ”hypnoiske myoklonier” som er en generell eller spesifikk muskelkontraksjon, ofte ledsaget av visuelle forestillingsbilder. Disse opplevelsene regnes som normale, selv om de opptrer oftere ved stress og når man ikke sover til faste tider.

Et annet fenomen som kanskje likner mer på det som er beskrevet er ”nattskrekkanfall”. Dette arter seg ved at personen ofte setter seg opp under søvnen og lager et gjennomtrengende skrik. Ofte er dette ledsaget ved ytre tegn på at personen opplever sterkt angst. Det er også forbundet med økt puls, økt pustefrekvens og utvidede pupiller. Noen ganger kan kraftige svetteutskillelse være tilstede. Nattskrekkanfall opptrer hyppigst hos barn, hos voksne er utbredelsen trolig lavere enn 1%. Stort sett opptrer slike anfall i de dypeste søvnstadiene (stadie 3 og 4). Disse søvnstadiene forekommer stort sett i første tredjedel av en natts søvn. Anfallene kan imidlertid også forekomme i andre stadier og således gjennom hele søvnen. Nattskrekkanfall må skilles fra mareritt som opptrer i REM (rapied eye movement)-søvn. REM dominerer primært i siste 2 tredjedeler av vanlig nattesøvn. Nattskrekkanfall forverres som regel når man har sovet lite (å sove like mye hver dag kan derfor være nyttig) og ved stress. I noen tilfeller har man behandlet nattskrekkanfall med diazepam (Valium) men slike medikamenter kan ofte gi hangover. Et annet liknede medikament er klonazepam (Rivotril) og som har kortere halveringstid og som derfor ikke gir så sterk hangoverreffekt. For noen pasienter virker ikke slike medikamenter. Isteden kan man da evt. prøve antidepressiva som klomipramin (Anafranil).

Pasienter med panikkangst kan få panikkanfall om natten. Disse kan likne noe på nattskrekkanfall, men pasienter med panikkangst vil normalt også ha opplevd slike anfall i våken tilstand. Normalt vil det derfor være enkelt å skille mellom nattskrekkanfall og panikkangst.

For å stille sikker diagnose anbefales nattlig registrering med klinisk polysomnografi (søvnregisteringsmetode der hjerneaktivitet, øyebevegelser, muskelspenning, respirasjon, fotbevegelser, okygenmetning og puls). Be evt. din lege om å henvisning til slik utredning."

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-