Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Søvnparalyse?

Spørsmål

Hei. 1. Den siste tiden har jeg opplevd mareritt og bevisste drømmer som forstyrrer min søvn. Dette skjer nesten hver natt, og jeg våkner ofte når det skjer, litt skremmende også. 2. I noen dager har jeg opplevd også at det er vanskelig å løfte hodet mitt/ stå opp fra seng. Jeg føler meg at respirasjonsystemet slutter å jobbe/stopper helt. Dette er veldig skummelt eller det verste jeg har opplevd. Jeg har følelsen av at "nå dør jeg" når dette skjer. Men dette skjer en gang i blant, ikke ofte. Og sånn har jeg opplevd i mange år nå. 3. I hele september hadde jeg søvnvansker, som ble bra igjen etter at jeg snakket med legen og fikk sovetabletter. Jeg tok tabletter tre dager på råd og så sov jeg bra igjen, så jeg sluttet å ta tabletter. 4, Sist, men ikke minst opplever jeg gradvis redusert av hukommelsen fra det september. Noen dager føler jeg at hukommelsen er tilbake på plass der den var, andre dager blir den dårlig. Dette bekymrer meg veldig, for å være ærlig. Så, jeg lurer på om det er noe skjulte sykdommer som gjør meg slik. Håper virkelig hjelp og evt. blodprøver som bør tas. Med vennlig hilsen

Mann 29
Svar

Hei.


Det høres ut som du har en eller annen form for søvnforstyrrelse, f.eks. det som heter søvnparalyse. 

Jeg viser til en god artikkel i Psykologtidsskriftet:

https://psykologtidsskriftet.no/sovn-og-sovnproblemer/2007/04/sovnsykdommer-en-oversikt


Her kan en et stykke ut i artikkelen lese følgende: (sitat)

"Gjentatt søvnparalyse er en annen REM-søvn-parasomni. Symptomene består i at personen er ute av stand til å bevege kroppen og lemmene i et par sekunder opptil et par minutter ved innsovning eller oppvåkning. Narkolepsi er en sentral differensialdiagnose (American Academy of Sleep Medicine, 2005). Epidemiologiske studier har vist at opptil 60% har opplevd symptomet. En kjenner ikke den eksakte etiologien, men antar at lidelsen oppstår på grunn av manglende dissosiasjon mellom REM-søvn-fenomen og våkenhet. Hos personer med gjentatt søvnparalyse er de første «anfallene» ofte ledsaget av sterk angst. Faktainformasjon om lidelsen virker ofte beroligende."


Du kan også lese denne artikkelen fra Søvnforeningen:

http://sovnforeningen.no/wp-content/uploads/2015/06/SØVNPROBLEMER.pdf


Jeg synes du skal ta en grundig prat med fastlegen om dette, for den viktigste og mest effektive behandlingen er informasjon om tilstanden. Det fører til at man ikke blir redd for det lenger. 

Du spør etter blodprøver som kan taes. Denne tilstanden kan ikke påvises eller avkreftes med blodprøver, og jeg ser heller ingen andre relevante blodprøver du bør ta for å utrede disse plagene dine.


Når det gjelder det at du opplever hukommelsesproblemer, så kan det naturligvis ha psykologiske årsaker, dvs at det kan henge sammen med det at du har vært redd over en del tid over disse nattlige symptomene dine, og slik bekymring og opptatthet kan lett gå ut over hukommelsen. Jeg tror det er den mest sannsynlige årsaken, men nevn dette samtidig for fastlegen din. Det er fullt mulig å ta en "alminnelig sjekk" med blodprøver mhp vitaminnivåer, stoffskifte osv, for å tilse at du er kroppslig frisk, for det er overhengende sannsynlig, og bare det i seg selv vil være en god følelse og viktig for deg.


Håper og tror svaret kan være til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-