Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Søvnparalyse

Spørsmål

Hei :-) Har lest litt rundt om dette med søvnparalyse, og har hørt at mange får som råd å gå til fastlegen å få dette undersøkt ? Jeg har nemlig de siste årene også opplevd dette . Kanskje 1 gang i uken. Eller 1 gang i halvåret. Det kan variere. Og føler ikke mitt tilfelle er noe ekstremt men er usikker, og er jo en ubehagelig opplevelse. Det som skjer er at jeg våkner, men ikke helt. Hodet eller hjernen er våken, men kroppen er paralysert. Jeg opplever ingen anfall eller hallusinasjoner eller noe merkelig. Er egentlig bare at jeg ligger der. Jeg prøver hardt å bevege meg, og til slutt våkner jeg. Føles som en evighet, men regner med det ikke er mer enn fra sekunder til ett par minutter. Bare 1 gang opplevde jeg at det var noen andre i rommet, men dette var for ett par år siden da jeg første gang opplevde dette, og da hadde jeg mistet noen i familien, så følte det kom i forbindelse med dette . Etter dette når det har forekommet har jeg ikke hatt noen ubehagelige opplevelser annet enn at jeg har hvert paralysert . Og merker det skjer hvis jeg er veldig uthvilt, eller sovner på sofaen . Eller hvis jeg har sovet i mer enn 8 timer ? Vet ikke om det har noe å si . Men skremmer meg litt burde jeg også oppsøke en fastlege ? Og selv om jeg ikke ser noe merkelig når dette skjer så er det veeeldig ubehagelig . Har ikke veldig lyst å gå å sove igjen etter dette. Merker at noen ganger når jeg velger å legge meg igjen rett etter faller jeg i en ny søvnparalyse, men dette skjer bare om jeg sover på dagtid av en eller annen grunn. Nå har jeg ikke hatt det på 2 mnd ca, men kommer i ny å ne kan variere som sagt . Setter pris på svar .

Svar

Hei.

Først vil jeg sitere et svar fra vår tidligere ekspert på søvn, Ståle Pallesen, hvor han omtaler og beskriver dette: fenomenet søvnparalyse:

Her skriver han bl.a.
"Hei. Fenomenet du beskriver kan være forenlig med noe som kalles gjentatt søvnparalyse. Dette er en tilstand som kan oppstå i det en våkner opp fra REM-søvn (drømmesøvnen) eller i det en sovner inn, og er karakterisert ved at en ikke klarer å bevege kroppen eller kroppsdeler i noen sekunder opptil noen minutter. Grunnen til at dette skjer er utkopling av kroppsmuskulaturen, som normalt finner sted under REM-søvn, også inntreffer i våken tilstand. De første gangene dette skjer er det svært ubehagelig for personen. Den midlertidige utkoplingen av kroppsmuskulaturen opphører spontant etter en kort tid, eller ved at noen tar på eller snakker til en. Det er normalt å oppleve angst knyttet til disse opplevelsene, i alle fall de første gangene de opptrer. I 25-75% av tilfellene oppstår det hallusinatoriske opplevelser knyttet til søvnparalysen. Disse hallusinatoriske opplevelsene kan bestå av opplevelse av lyder, synsopplevelser, kroppsfornemmelser eller at noen er til stede i rommet (uten at disse stimuli faktisk foreligger fysisk). Årsaken til dette er det samme som for søvnparalyse – at fenomen som normalt bare opptrer i REM-søvn (billedlige, visuelle drømmer) også opptrer i våken tilstand. Når en får for lite søvn, eller har uregelmessige tidspunkt for søvn øker sannsynligheten for slike opplevelser. Mentalt stress kan også muligens øke sannsynligheten for slike episoder – det samme gjelder ryggleie. Søvnparalyse oppstår som regel for første gang i tenårene – og en kan ha det livet ut. Episodene er imidlertid ikke forbundet med farer/ubehag (bortsett fra ubehaget en opplever når episodene oppstår)."

Det du spør om her, er altså om du kan eller bør oppsøke fastlege for dette.
Siden det er ufarlig, behøver du ikke å gjøre det, men hvis det er plagsomt for deg, burde du nok ta en samtale med fastlegen om dette, hvor dere går nærmere inn på dette for ditt vedkommende, finner ut om / hvor mye det betyr for deg eller ikke, og dere kan diskutere om det er noen hensikt å henvise deg til en søvnspesialist for videre vurdering og oppfølging.
Oppsummert: Du kan, men behøver ikke, å oppsøke fastlegen.

Selv har jeg ikke noen kjennskap til eller erfaring med tilstanden utover dette. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-