Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Søvnparalyse / hypnagoge fenomener?

Spørsmål

Hei!
Jeg har i en god periode opplevd med jevne mellomrom under innsovingsprosessen å:
1. bråvåkne og hive etter pusten. Pulsen går da betraktelig opp i en kort periode.
og
2. bråvåkne med samme følelsen av at eg må hive etter pusten, men får ikke til å trekke inn luften før det har gått en tidsperiode fra ett par sekunder til opp mot 5-10 sekunder. Virker som kroppen ikke reagerer på viljen til å trekke inn luft. Jeg er helt bevist (tror jeg – det er tross alt under innsoving) når det skjer. Jeg har i tillegg ikke følt meg noe særlig uthvilt på mange år.
Av andre plager kan nevnes at jeg har i mange år hatt problemer med muskulaturen og stivhet i kroppen, med videre plager som svimmelhet, trykk i hodet, kvelningsfornemmelse i hals i noen spesielle kroppsstillinger (her vil jeg nevne at det som jeg spør om over, skjer i hvilken som helst stilling der jeg ikke har ”stramme” muskler i halsen), trøtt og slapp.
Dette har jeg vært til utredning for opp gjennom årene, og legene har slått fast at det ikke er noe medisinsk galt med meg, men at det er noe muskulært (vanskelig å forklare fordi det er litt omfattende). Har for så vidt ikke vært til noe nevrologisk undersøkelse, noe jeg vurderer å gjøre. Har gått til fysioterapeut, naprapat, osteopat over mange år uten at de klarte å finne ut av problemet. I tillegg har jeg de siste årene også blitt litt mer ”skvetten” av meg, hatt moderate angstanfall i forbindelse med trange rom, fly etc. Aldri likt å fly forøvrig, men de siste årene har det som sagt kommet noe som kan ligne angstanfall i tillegg vanlig redsel.
Mine spørsmål er da:
- er dette noe som egentlig kan være normalt? En form for søvnapnè, astma etc? Tror egentlig ikke at jeg har astma.
- er dette problemet alvorlig (les: pkt 2)?
- kan dette være noe i sammenheng med de andre plagene mine nevnt over?
Sett pris på et forståelig svar og konkrete forslag for hvordan jeg kan gå videre, for dette er litt skummelt kan jeg innrømme.

Svar

Hei.

Når jeg leser det du beskriver her, får jeg betydelig mistanker til at det kanskje kan være det som heter hypnagoge fenomener. Det er ingen sykdom, men en normaltilstand som opp til 60% av oss opplever nå og da, under innsovning.
Det kan bl.a. kjennetegnes bl.a. av at kroppen rykker til.

Det er faktisk ganske vanlig å oppleve litt "rare" fenomener i overgangen mellom våken tilstand og søvn. På medisinsk fagspråk kalles dette gjerne "innsovningsfenomener" eller "hypnagoge fenomener".
Det vanligste er å oppleve at det rykker til i kroppen akkurat idet man sovner inn. Rykningene kan komme i armene, beina, hodet, eller i hele kroppen. Mange opplever samtidig en følelse av sjokk, eller det kjennes ut som om man faller. Noen opplever dessuten at de ser lysglimt eller hører lyder.
Det kan virke som om denne typen innsovningsfenomener oppstår lettere hvis man er spesielt trøtt når man går til sengs, hvis man er i en periode med mye stress på dagtid og etter kraftige fysiske anstrengelser. Noen får dem lettere hvis de har spist et spesielt stort måltid eller drukket alkohol før leggetid.
Innsovningsfenomener er ufarlige, selv om de altså kan virke ganske skremmende noen ganger. Hos enkelte kan de komme så ofte at de forstyrrer søvnkvaliteten merkbart.
Du kan få bekreftet eller avkreftet denne mulige diagnosen ved å bli henvist til et søvnlaboratorium eller en lege med spesiell kompetanse innen søvnforstyrrelser. Dette kan du snakke med fastlegen din om.
Slike hypnagoge fenomener pleier å slutte å være plagsomme eller angstfremkallende, straks man vet hva det er.

For mer informasjon om dette fenomenet, siterer jeg et tidligere svar fra søvnspesialist Ståle Pallesen, som jobbet på Lommelegen.no tidligere:

"Hei. Fenomenet du beskriver kan være forenlig med noe som kalles gjentatt søvnparalyse. Dette er en tilstand som kan oppstå i det en våkner opp fra REM-søvn (drømmesøvnen) eller i det en sovner inn, og er karakterisert ved at en ikke klarer å bevege kroppen eller kroppsdeler i noen sekunder opptil noen minutter. Grunnen til at dette skjer er utkopling av kroppsmuskulaturen, som normalt finner sted under REM-søvn, også inntreffer i våken tilstand. De første gangene dette skjer er det svært ubehagelig for personen. Den midlertidige utkoplingen av kroppsmuskulaturen opphører spontant etter en kort tid, eller ved at noen tar på eller snakker til en. Det er normalt å oppleve angst knyttet til disse opplevelsene, i alle fall de første gangene de opptrer. I 25-75% av tilfellene oppstår det hallusinatoriske opplevelser knyttet til søvnparalysen. Disse hallusinatoriske opplevelsene kan bestå av opplevelse av lyder, synsopplevelser, kroppsfornemmelser eller at noen er til stede i rommet (uten at disse stimuli faktisk foreligger fysisk). Årsaken til dette er det samme som for søvnparalyse – at fenomen som normalt bare opptrer i REM-søvn (billedlige, visuelle drømmer) også opptrer i våken tilstand. Når en får for lite søvn, eller har uregelmessige tidspunkt for søvn øker sannsynligheten for slike opplevelser. Mentalt stress kan også muligens øke sannsynligheten for slike episoder – det samme gjelder ryggleie. Søvnparalyse oppstår som regel for første gang i tenårene – og en kan ha det livet ut. Episodene er imidlertid ikke forbundet med farer/ubehag (bortsett fra ubehaget en opplever når episodene oppstår).

Wikipedia har også en grei beskrivelse:
"Søvnparalyse, også kalt hypnagogia, er en tilstand med midlertidig lammelse av kroppen (paralyse) rett etter at en person våkner eller er i ferd med å falle i søvn.
Fysiologisk er tilstanden nært beslektet til paralysen som oppstår som en naturlig del av REM-søvn. Søvnparalyse oppstår når hjernen våkner fra en REM-tilstand, men kroppen fortsetter å være paralysert. Dette fører til at personen er lys våken, men er ute av stand til å røre seg. Personen kan også oppleve hallusinasjoner, både via syn, hørsel og berøring, samt fornemmelser og overbevisninger f.eks. om at noe ukjent er tilstede i rommet.
Et fåtall kjenner begrepet søvnparalyse, noe som kan gjøre det til en veldig skremmende opplevelse all den tid man ikke vet hva det er.
Som oftest tolker pasienten søvnparalysen som et mareritt eller en drøm. Hallusinasjoner av uvirkelige gjenstander og skapninger i et ellers kjent soverom vil støtte denne konklusjonen.
Søvnparalyse oppstår under REM-søvn for å unngå at kroppen manifesterer bevegelser som oppleves i en drøm, for eksempel å unngå at man rører på føttene hvis man drømmer om å løpe.
Mange mennesker som opplever søvnparalyse jevnlig lider også av narkolepsi, men forskning viser også at de fleste vil oppleve søvnparalyse en eller to ganger i løpet av livet.
Søvnparalysen kan vare fra noen sekunder til noen minutter, men man vil sjelden ha noe realistisk tidsaspekt i denne tilstanden."

En alternativ diagnose til søvnparalyse / hypnagoge fenomener, er søvnapnoe, men det at det er så knyttet til selve innsovningen din, gjør at jeg tror det er en vesentlig mindre sannsynlig diagnose.
Håper svaret er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-