Sovevansker 14 mnd gammel gutt

Spørsmål

Gutten vår på 14 mnd sliter veldig med nattesøvnen, noe han har gjort siden han ble født. Først tenkte vi ikke over det, det var jo forventet, men så har vi følt det mer og mer som et problem. Han har ALDRI sovet en hel natt, verken i sin egen eller vår seng. Han flyttet inn på eget rom da han var 7 mnd fordi han våknet hver gang vi kom og la oss, og sluttet med nattpupp litt etter det. Om dagen er han en kjempeglad og trygg unge, han er "overalt", motorisk godt utviklet. Gikk da han var 10 mnd og virker veldig bevisst på at det er langt ned, er forsiktig når han klatrer i sofaen osv, passer på at vi er i nærheten og holder seg godt fast. Han spiser godt og sover bra på dagen, både i bhg og hjemme (sover ca 2 timer). Det er ikke noe problem å legge ham om kvelden. Vi har holdt på faste kveldsrutiner og lagt til ca samme tid hver kveld siden han var 6 mnd. Sovner fint selv hvis han er trøtt, men noen ganger holder vi ham i hånden til han roer seg ned. Så våkner han nesten konsekvent etter en halvtime, og holder det gående i alt fra 1/2 til 3 timer. Hver kveld. I kveld feks sovnet han 18:45, våknet 19:15, roet seg da jeg kom inn til ham, våknet igjen 19:30 og pappaen prøver fremdeles å roe ham ned. Det utgjør ingen forskjell om han har sovnet selv på kvelden eller hatt en hånd å holde i. Han bruker smokk, men den setter han gjerne i selv. Det er bare akkurat som om han ikke vil/kan sove, uansett om vi sitter inne hos ham og holder i hånden, bare sitter ved siden av ham, ligger v siden av ham, går inn og ut av rommet både ofte og sjelden når han gråter osv. Dette har vi selvsagt ikke forsøkt samtidig. Uansett sovner han ikke igjen før han er dødssliten og da kan han sove en time eller to før han våkner igjen og starter på ny. Begge jobber og det er ganske slitsomt å ikke sove,men mest merker vi at vi ikke får noe alenetid. Kjenner ikke så mye på det på dagtid,da er vi begge helt forelsket i gutten vår, men når han setter igang er det veldig slitsomt. Hva bør vi gjøre??

Svar

Hei
Ja dette skjønner jeg er slitsomt. Søvn er avgjørende for de fleste av oss, også for oss voksne, og det er også kjempeviktig med alenetid for oss foreldre. Foreldrerollen er gjerne altoppslukende, og det er viktig å lage rom for litt alenetid, eller kjærestetid om du vil. Der er dere nå, dere savner alenetid og jeg skjønner det godt. Jeg oppfordrer ofte foreldre til å legge tilrette for litt alenetid, jeg tenker det kan gjøre oss til enda bedre foreldre.
Sånn jeg ser den tiden du beskriver med deres barn, så har dere vel omtrent gjort alt "etter boka". Ting som gjentar seg gir trygghet for barn, som jevn døgnrytme, samme leggetid og våkentid hverdag som helg, en fast godnattsang osv. Forutsigbarhet gir trygghet for barn. Og når de er blitt så store som deres gutt, og i hvert fall framover, så vil det også lønne seg å roe ned siste timen før legging, med rolige aktiviteter, at det ikke er masse som skjer, mange inntrykk siste timen før soving. Det vil øke muligheten for en rolig innsovning.
Jeg forutsetter at han har en fin generell utvikling vedrørende vekst og generell trivsel? Det virker ikke som om han har noe ubehag når han våkner så mye i timene etter at han har lagt seg? Du beskriver han jo som en "kjempeglad og trygg unge", og det høres jo virkelig bra ut. Enkelte kan ha reflux, altså en svikt i lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret. Disse barna vil ofte føle ubehag etter de har lagt seg, og kunne virke utilpasse, grinete, våkne lett pga det ubehaget, det blir litt som sure oppstøt. Men de vil også gjerne virke litt utilpasse generelt, kanskje ha litt liten tilvekst osv. Jeg tenker ikke det som sannsynlig her, men jeg tenkte bare på å nevne det.
Det er også viktig å ikke bli overtrøtt, om en er det så blir det gjerne vanskeligere å finne ro og sovne godt. Søvn avler søvn.
Det er ikke noe fasitsvar blant søvneksperter på søvnproblemer som dere beskriver. Tidligere var det mer vanlig å anbefale en noe hardere linje ift dette. Jeg tenker at det viktige er at barnet føler seg trygg, og det er en balanse mellom å ikke la barnet ta makta helt og for eksempel "bestemme" at dere skal sovne med han, og heller ikke la han ligge å skrike alene, det skal man ikke gjøre. Målet vårt må være å hjelpe barnet til å finne søvnen.
Når han våkner etter kort tid, kan det være helt greit å ikke være inne hos han lenge, si rolig og ganske kort at nå er det natta, klappe han trygt og kjærlig på kinnet og si at nå kan han sove. Så kan du gå ut. Ikke la han ligge og skrike lenge alene, gå inn igjen, etter noen få minutter, la han oppleve seg trygg på at dere er der, men ikke la han ta styringen med at han bestemmer, griner seg til at dere skal sitte å holde han i hånda eller ligge ved siden av han til han sovner. Da vil han også kunne reagere når han våkner igjen og dere ikke er der, og skrike igjen for at dere skal komme inn igjen. Vi ønsker jo at barnet skal oppleve å sovne trygt, i egen seng, uten at vi trenger å være der til de sovner.
Hvordan reagerer han når han våkner om andre passer han? Kanskje han har hatt pass av en tante eller besteforeldre en gang? Er det like vanskelig for han å finne roen igjen da når han våkner?
Og om en er ganske sliten, som vi unektelig kan bli av å være foreldre, selv om det er aldeles fantastisk, så kan det være riktig og viktig å lage rom for egentid. Gå på kino med mannen en kveld, forutsatt at barnet er med trygge nære personer som han kjenner så klart.
Dere skal snart på 15 mnd ktr på helsestasjonen, og da er det naturlig å snakke også rundt søvn. Det kan også oppleves godt å få støtte på at det man gjør faktisk er kjempefint. Og at dette er en periode som vil gå over, selv om den har vart lenge.
En annen mulighet, siden dette har vært en utfordring over lang tid, er å snakke med fastlegen eller helsestasjonslegen om medisiner som kan hjelpe han å finne søvnen. Det er noen som klarer å endre et uheldig sovemønster med det, og det er i hvert fall verdt å diskutere. Jeg er noe usikker på hva som er nedre aldersgrense for det.
I mellomtiden - kos dere med den flotte gutten deres som "dere er helt forelsket i". Det høres ut som en fantastisk flott og glad gutt.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-