Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sovet dårlig hele livet

Spørsmål

Har i hele mitt voksne liv hatt søvnproblemer, og jeg er 64 år. Har (dessverre) brukt forskjellige sovemedisiner, alle foreskrevet av lege. Det siste 1 til 2 årene har jeg gradvis trappet ned bruken og har kun brukt Melatonin i ca ett år. Søvnen har ikke blitt bedre, og nå tørner jeg snart! Mange netter sover jeg ikke ( ja, jeg vet at jeg som oftest har vært borte noen minutter av gangen). Jeg sover vanligvis 1 til 3 timer pr natt, eller noen flere timer med mange og lange oppvåkninger. Jeg har vært gjennom «alt» av søvnhygiene, (blir for mye og ramse opp alle slags forsøk) men jeg har virkelig gjort det jeg kan for å bedre situasjonen. Synes kanskje ikke fastlegen min tar dette så alvorlig som jeg syns han bør. Han mener det kommer av langvarig medisinbruk, (bl.a. antidepressiva i ca 20 år. Venlafaxin 225 mg.) Siste medisin som ble foreskrevet var Quetiapine 25 mg, med en viss effekt, samt forslag om å redusere antidepressiva til 150 mg. Med årene har problemene bare økt, og jeg blir nærmest desperat av søvnmangel, og å ikke få «slappet av» de nødvendige timene. Jeg trenger ikke råd om søvnhygiene. Men lurer på om det faktisk kan være nevrologisk, kan det finnes «skjulte sykdomstilstander» som årsaker dette?? Beklager langt innlegg, men som jeg håper du forstår, er jeg ganske fortvilet.

Kvinne 64
Svar

Hei.


Jeg forstår godt din fortvilelse, og selv om jeg neppe kan hjelpe deg direkte her, så skal jeg ihvertfall gi deg svar på det du spør om her.

Jeg kjenner ikke til noen nevrologiske sykdommer som gir søvnløshet, slik du spør om. Men det finnes andre fysiske sykdommer som kan gi søvnproblemer, for eksempel stoffskiftesykdom, hjerte- og lungesykdom, pusteproblemer forårsaket av nesepolypper  med videre. Du bør høre med din fastlege om du har sjekket stoffskiftet, hvilket jeg ville tro var sannsynlig, men forøvrig får jeg ikke inntrykk av at du skulle ha noen av de andre mulige sykdommene som jeg nevner ovenfor.

I tillegg er det dette med at du har hatt det hele ditt voksne liv, det taler jo imot at det skulle ligge en sykdom bak dette. Forøvrig er det kjent at det ofte ligger psykiske problemer bak søvnproblemer, og du forteller jo om depresjon og depresjonsbehandling, så det er jo en mulig årsakssammenheng. Venlafaxin kan gi søvnforstyrrelser, men jeg går ut fra at du har hatt dine søvnproblemer lenge før du startet med denne, slik at det ikke nødvendigvis er noen sannsynlig forklaring.

Siden du behandles for depresjon, kan du drøfte med fastlegen din om du kanskje skulle forsøke Tolvon, som er et antidepressivt medikament som en del mennesker får en søvnforbedrende effekt av, pga at man drar nytte av bivirkningen trøtthet.

Jeg håper du kan finne løsninger på dette, i sammen med fastlegen din. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-