Snorking

Spørsmål

Hei! Min samboer (mann, 25 år, 175 cm høy, 83 kg, aktiv jobb som fisker) snorker så ekstremt at det til tider slår inn på babycall/vekker baby i naborommet! Dette har han gjort så lenge vi har vært sammen (8 år), men blitt mye værre de siste 2 årene. Vi har vært innom 3 fastleger (rullerende legeordning) samt at han har vært på sykehus med utstyr for å overvåke søvn, men der fant de INGETING! og kunne dermed ikke hjelpe. De lyste inn i nese og svelg, uten å finne noe der heller. Den første legen gav han mometasone sandoz, men vi har ikke tro på nesespray som behandling over lengre tid, vi trenger en permanent løsning. Lege nr 2 henviste til sykehus, hvor de ikke fant noe, mens den tredje legen (etter resultat på sykehus) anbefalte biteskinne, men kunne ikke gi info om hvor eller hvem man får tak i slikt. I tillegg er samboer ofte (nesten hver kveld) tett i nesa, uten at vi finner noe mønster/utløser for dette, og ingen utslag på test av allergier gjort i forbindelse med dette. Jeg er overbevist om at tett nese og snork har en sammenheng her! Alle legene har sagt at dette ikke dreier seg om skeiv nesevegg. Nå er situasjonen slik at vi har hatt første natt på hver sitt rom, og er begge enig i at det er svært skadelig for parforholdet å ikke kunne sove sammen. Det må vel finnes en annen løsning på dette? Har du noen råd til oss? Hilsen svært frustrert 23-åring som trodde slike problemstillinger ikke kommer før i slutten av 40-årene!

Mann 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du har allerede nevnt noen gode råd, men jeg skal likevel komme med mine anbefalinger.

For det første så kan jeg anbefale vektreduksjon. Han er i utgangspunktet ikke særlig overvektig, men det kan likevel ha betydning for snorkingen. Basert på hans kroppsmasseindeks (KMI 27,1), så vil jeg anbefale ham å gå ned ca 6,5 kg.

Samtidig vil jeg at han skal forsøke Mometasone (Nasonex), 1 spray i hvert nesebor daglig (se pakningsvedlegg for riktig bruk) i 6 måneder i tillegg til å bruke neseplaster (fås på apoteket) om natten. Det går også an å forsøke metoder for å få ham til å sove i "sideleie", dvs. at han ikke ligger på ryggen. Den enkleste metoden forutsetter at han sover med t-skjorte eller pysjamas. Det går da an å sy inn en tennisball el.l bak i midten av skjorten, som gjør at han automatisk legger seg på siden når han sover. 

Dersom disse tiltakene ikke har noen som helst effekt, så vil jeg anbefale ham å få tilpasset en såkalt snorkeskinne. I og med at han ikke fikk påvist pustestopp, så må han betale for dette av egen lomme. Det finnes billige løsninger (noen hundrelapper) som kan kjøpes på apotek eller via internett. Bruk søkeordene "snorkeskinne eller apneskinne". Det går også an å få spesialtilpassede snorkeskinner, men da må dere først finne ut hvilke tannklinikker i distriktet som tilbyr dette eller kontakte de som utførte "søvnundersøkelsen", da de med stor sannsynlighet vet hvem som driver med slikt. Å få spesialtilpasset snorkeskinne koster en del mer, så jeg ville forsøkt den billige løsning først.

Håper dette kan være til hjelp. Lykke til!


Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-