Snorking og slim i halsen

Spørsmål

Problemet mitt er snorking og slim i halsen.
Eg har snorka i alle dei 20åra eg har vore gift. Kona seier at problemet har forverra seg den siste tida. Det blir vanskeleg for henne å få sova om ho ikkje sovnar før meg. Ungane klagar og på snorkinga mi(me har stort hus...) Om folk oppheld seg i andre delar av huset etter at eg har lagt meg, høyrer dei snorkinga mi. Kona mi har ikkje registrert pustestopp, noko eg har skjønt og kan vera problem for snorkarar.
I tillegg har eg i alle år vore plaga av slim i halsen, noko som fører til at eg må kremta for å føla meg betre. Den siste tida har eg og vore meir plaga av dette. Er det samanheng mellom snorkinga og alt slimet i halsen?
Dette opplevest i alle fall ubehageleg for både meg og omgjevnadane mine. Kva gjer eg? Bør eg ta operasjon eller er det noko anna eg kan føreta meg for å betra situasjonen?

Mann, 43 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Snorking kan være et problem både for den som snorker og for omgivelsene. Snorking, ofte høylytt, er som du korrekt antyder et symptom ved obstruktiv søvnapne. Dette er en søvnsykdom som har stigende utbredelse med alder og som er mer vanlig hos menn enn kvinner. Overvekt er ofte et assosiert symptom. Obstruktiv søvnapne innebærer at luftveiene ofte er trange i utgangspunktet. Når luft presses gjennom et trangt rør kommer det lyd. Det er derfor man snorker. Ved obstruktiv søvnapne har man mange pustestopp om natten pga blokkeringer (obstruksjoner av lufteveiene). Dette skjer fordi musklaturen slapper mer av når man sover enn når man er våken - luftveiene klapper derfor noe sammen og obstruksjoner kan oppstå. Søvnapne kan også bestå av mange såkalte "hypopneer". Dette innebærer at mengden luft som passerer luftveiene reduseres med minst 30-50% sammenliknet med optimalt/vanlig nivå for personen. Også dette skyldes obstruksjoner. Problemet med apneer og hyponeer er at søvnkvaliteten svekkes - man får mange små oppvåkninger i løpet av natten som man normalt ikke selv registrerer. Dette medfører at man ofte blir søvnig, uopplagt, ukonsentrert og evt irritabel på dagtid. Disse endringene kommer som regel gradvis og snikende, da problemene utvikles over tid. Det er derfor ikke alltid man er meget bevisst selv på slike endringer.
Andre symptom på søvnapne enn snorking er nattesvette, at man ligger urolig i sengen, morgenhodepine, søvnighet på dagtid, dårlig konsentrasjonsevne. Behandling av søvnapne er operasjon for å utvide luftveiene (såkalt snorkeoperasjon), bruk av pustemaske om natten eller bruk av munnstykker som skal hindre luftveiene i å klappe sammen.

Snorking er likevel vanlig, og mange som snorker har ikke søvnapne. En del som snorker og som ikke har søvnapne gjennomfører likevel snorkeoperasjon for å fjerne/redusere sjenerende snorking. Det er også mulig, som undersøkelser har vist, at snorking uavhengig av evt pustestopp reduserer søvnkvaliteten og kan gi opphav til søvnighet på dagtid. Dette vil i så fall kunne være et argument for å gjennomføre snorkeoperasjon uten at det foreligger søvnapne.

Mht spørsmålet ditt om slimproduksjon har jeg ikke kommet over studier som viser at det er noen sammenheng mellom dette og snorking eller søvnapne. Rent umiddelbart vil jeg derfor si at disse fenomenene sannsynligvis kan være urelaterte.

Mitt råd til deg er at du ber legen din henvise deg til en klinisk polysomnografisk utredning. Da overnatter du på sykehus der bla. søvn og , respirasjon (pust) blir målt. Med denne metoden kan man avdekke om du har søvnapne eller ikke (evt også andre søvnsykdommer kan avdekkes), og evt hvor alvorlig dette er. Om du ikke skulle ha søvnapne kan du selvsagt likevel vurdere om du vil gjennomføre en operasjon for å redusere din snorking.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn