Skvetter til ved innsovning

Spørsmål

Kjære Lommelegen!

Jeg er en dame på 38 år som har opplevd noe urovekkende. Når jeg skal legge meg for natta og like før jeg sovner inn så er det akkurat som om jeg mister pusten og skvetter til, dette er ubehagelig og jeg har begynt å tenke tanken hver kveld jeg skal legge meg om jeg får det da igjen, men ikke alltid. Hva kan dette være og er det farlig, mannen min sier også at han har opplevd dette. Kan du prøve å gi meg et svar på dette?

Hilsen en urolig dame

Kvinne, 38 år

Svar

Kjære urolige dame!

Det er faktisk ganske vanlig å oppleve litt "rare" fenomener i overgangen mellom våken tilstand og søvn. På medisinsk fagspråk kalles dette gjerne "innsovningsfenomener" eller "hypnagoge fenomener". En engelsk søvnundersøkelse viste at rundt 60 prosent av voksne opplever slike fenomener, ofte eller sjeldent.

Det vanligste er å oppleve at det rykker til i kroppen akkurat idet man sovner inn. Rykningene kan komme i armene, beina, hodet, eller i hele kroppen. Mange opplever samtidig en følelse av sjokk, eller det kjennes ut som om man faller. Noen opplever dessuten at de ser lysglimt eller hører lyder.

Det kan virke som om denne typen innsovningsfenomener oppstår lettere hvis man er spesielt trøtt når man går til sengs, hvis man er i en periode med mye stress på dagtid og etter kraftige fysiske anstrengelser. Noen får dem lettere hvis de har spist et spesielt stort måltid eller drukket alkohol før leggetid.

Innsovninngsfenomener er ufarlige, selv om de altså kan virke ganske skremmende noen ganger. Hos enkelte kan de komme så ofte at de forstyrrer søvnkvaliteten merkbart.

Hvis det skulle vise seg at du blir mye plaget av dette, kan det være aktuelt å bli henvist til et søvnlaboratorium eller en lege med spesiell kompetanse innen søvnforstyrrelser. Dette kan du snakke med fastlegen din om.

Lykke til!