Pustestopp under søvn hos barn

Spørsmål

Jeg har et barnebarn på 3 1/2 år som snorker ganske kraftig og som "stopper" å puste flere ganger når han sover. Når jeg har han på overnatting blir jeg liggende å høre etter om han stopper å puste lenge. Da dytter jeg i han og han puster normalt igjen en stund. Jeg vet jo at han begynner å puste av seg selv igjen - men det er skummelt alikevel.
Det virker som om han har tungt for å trekke pusten når han sover.
Jeg synes han ofte virker trøtt på dagtid og svetter veldig mye når han leker(blir helt våt i håret). Ellers er han en sprek og aktiv liten gutt. Er ovennevnte vanlig eller er jeg en sånn litt "hysterisk" farmor.

Mann, 3 år

Svar

Du er absolutt ingen "hysterisk" farmor. Symptomene du beskriver kan nemlig være forenelig med søvnforstyrrelsen søvnapnè, som mange primært antar bare rammer voksne. Dette er feil.
En apne er en periode på minst 10 sekunder hvor det er pustestopp. Hypopne er en periode på minst 10 sekunder hvor luftmengden er redusert med 50% eller mer. Nærmest alle mennesker har apneer/hyponeer mens de sover men det er ikke normalt med mange slike, mer enn 5 pr. time regnes som et problem/lidelse.

En regner med at søvnapne rammer mellom 1-3 % av førskolebarn. Obstruktiv søvnapne skyldes at luftveiene blir for tette/klapper igjen under søvn.
Dette kan være relatert til trange luftveier (anatomiske uheldige
forhold), store mandler, allergier/astma, overvekt etc. Grunnet apneene finner det sted mange små oppvåkninger (aktiveringer) om natten som gjør at søvnkvaliteten blir dårlig. Derfor blir dem som har lidelsen ofte søvnige på dagtid.

Nattlige symptomer er høy snorking, pustestopp, mye bevegelser i søvne, nattesvette, og merkelige sovestillinger.
Symptomer på dagtid kan være morgenhodepine, tett nese, bihulebetennelser etc. Ellers er søvnighet vanlig - barnet er gjerne vanskelig å vekke om morgenen, sover mer på dagtid enn jevnaldrende. Sinneanfall, konsentrasjonsvansker og læringsvansker er også ganske vanlig ved søvnapne hos barn. I en del tilfeller sammenfaller symptomene med nattevæting, og i ekstreme tilfeller kortveksthet. Økning i søvngjengeri er også vanlig hos barn med søvnapne.

På basis av det du forteller vil jeg absolutt be dere om å utrede saken videre. Dere kan kontakte en øre-nese-hals spesialist som kan vurdere passasjeforholdene i munn og øvrige luftveier. Dere kan/bør også be fastlegen om henvisning til polysomnografisk utredning. Dette innebærer at ditt barnebarn må overnatte en natt på sykehus der søvnen og pusten måles nøyaktig med avanserte måleinstrumenter. Lidelsen kan skape forhøyet blodtrykk og generelt nedsatt livskvalitet. Behandlingen kan være kirurgiske inngrep for å utvide luftveiene (fjerning av mandler er vanlig) eller bruk av pustemaske.