Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Problemer med å sovne

Spørsmål

Hei. Jeg er en 32 år gammel mann som opplever å slite med å sovne om kveldene. Føler at jeg er veldig trøtt men i det jeg holder på å sovne kvikner jeg brått til med både en voldsom hjertebank og kaster etter pusten. Blir så liggende og bare tenke og fokusere på dette og får bare enda mer hjertebank for så stikking i brystet og ligger egentlig bare å tenker at nå kommer det til å stoppe å slå. Så nå om dagene går jeg bare og gruer meg til hver eneste kveld når leggetiden nærmer seg. Har vært aktiv innen idrett hele mitt liv bortsett fra de 3 siste årene da bo og jobbsituasjon har gjort at det er vanskeligere. Føler meg heller ikkje særlig trøtt om dagene og føler ikke jeg har underskudd på energi. Om dagene merker jeg ikke noe til dette, er bare når jeg har lagt meg i sengen for å sove. Kan dette være tegn på søvnapné eller stress?

Mann 32
Svar

Hei.


For meg høres dette mest ut som at psykologiske mekanismer ligger bak dette. Du har hatt en belastende bo- og jobbsituasjon over lang tid, og slikt gjør noe med en, blant annet i form av underliggende (evt ubevisste) spenninger, som lett kan forstyrre søvnen. Så høres det ut som det er en negativ forventningseffekt i tillegg her, for du har nå erfart (="lært") det at kveldene er ubehagelige og at du har vansker med å sovne, og gruer deg derfor til kvelden og legge tid, i frykt for at det skal skje igjen. Slikt er svært ødeleggende for søvnen, og da kommer man lett inn i onde sirkler hvor negative forventninger er svært ødeleggende for søvnen.

Den beste måten å komme ut av dette på, er ved å forstå sammenhengene, og prøve å relære kropp og psyke det du nå har opplevd og forventer, -at kvelder og innsovningstidspunkt er vanskelige. Hvis jeg var deg, ville jeg derfor ha startet dette med en eller flere ventilerende samtaler med fastlegen om dette, for det å sette ord på tingene, tenke gjennom de sammen med en fagperson, er med å øke forståelsen for hva som skjer, og å bygge ned frykten og de negative forventningene. Kanskje sågar en innsovningstablett i noen få dager kan være med å reetablere søvnrytmene igjen, diskuter det med fastlegene.

Ta med fordel med deg en utskrift av spørsmål og svar her slik at fastlegen din kan se hva vi har snakket om, så kan dere ta det videre derfra. Jeg er ganske sikker på at dette vil du få til greit, men synes samtidig at du bør unne deg en eller flere samtaler med legen din som ovenfor beskrevet. Lykke til.