Oppvåkningsvansker hos barn

Spørsmål

Gutt 20 mnd som fra fødselen har hatt en oppstykket søvn. Han hadde sugeproblemer som spedbarn. Fikk diagnosen refluks 3 mnd. gammel etter en tid med mye oppkast (frisk fra 1 år gammel). Har vært mye sutrete fra fødselen. Vært noe forsinket motorisk fra 3 mnd. Diagnosen psykomotorisk forsinket 14 mnd. gammel ved habiliteringssenterte han er knyttet til (nevrolog, psykolog og spes. ped.). MR tatt da han var 19 mnd. viser umodent nervesystem. Har vært gjennom grundig utredning uten at det er blitt funnet annet enn litt "rusk" på søvn-EEG. Dette var for lite til å være forenlig med epilepsi. Etter råd fra helsestasjon har vi prøvd Ferbers-metode (3 ganger) og fått Vallergan av lege, men alt uten resultat.Vi har fått inntrykk av at dette er noe vi må leve med. Men det er ikke bare oss vi tenker på når vi søker hjelp, men vi føler at det er noe som ikke stemmer med tanke på guttens søvn. Han vil heller ikke alltid roe sammen med oss i vår seng. Vi ser ikke noe mønster i søvnen hans. Noen netter våkner han bare en gang og andre ganger våkner han annenhvertime eller oftere. Det som er sikkert er at han aldri sover en hel natt sammenhengende. Jevlig har han en periode pr. natt der han er våken 1-2 timer pr. natt og skriker/sutrer. Da roer han seg kun dersom vi bærer han rundt. Gutten legger seg uten skriking kl 19. Spørsmålet vårt er hva kan være årsaken til søvnproblemene? Hvem han utrede og behandle gutten vår for søvnproblmere? Vi har lest om atferdsterapeutiske tiltak. Vi har nettopp kommet i kontakt med PPT, kan de hjelpe oss?

Relevante sykdommer/medisiner: Psykomotorisk forsinket utvikling, kumelksintoleranse, glutenintoleranse. Tidligere refluks

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Problemet som beskrives kan ha flere årsaker. Kumelksintoleranse som dere nevner, og andre matallergier kan forårsake oppvåkninger. Det samme gjelder andre medisinske forhold som mellomørebetennelse, refluks (som kan bli verre når man ligger) og kolikk. Ved kolikk trekker barnet ofte bena oppover, og kan vri seg en del pga smertene. Slike mulige årsaker bør derfor utredes godt.

Atferdsterapi innebærer at barnet bør roes ned siste tiden før det går til sengs (for eksempel ved å spise, bade, kroppskontakt etc). Når et barn våkner i løpet av natten (det er faktisk helt vanlig at barn gjør dette) er det viktig at det har evnen til å trøste/roe seg selv ned – og det er flere atferdsbaserte teknikker som kan benyttes for å fremme dette:

1)Ignorering av barnets signaler kan være absolutt eller gradvis – for eksempel kan man gradvis (over en mnd) øke tiden som går fra barnet begynner å gråte til man gir det respons. Man kan også for eksempel hvert 10. minutt sjekke barnet når det gråter for å berolige det noe, og så forlate rommet og ikke returnere før etter 10 minutter igjen dersom barnet fortsatt er urolig. Noen foreldre synes det er vanskelig å ignorere barnet og synes det er bedre å kunne gå inn på rommet til barnet (men uten å ta det opp/berøre det).

2)Oppvekking av barnet. En prosedyre som kanskje virker kontraintuitiv er å vekke opp barnet før det vanligvis våkne og gi det trøst/evtentuelt mat. Denne metoden er ment å redusere spontane oppvåkninger. Antall ganger pr. uke man vekker opp barnet slik kan gradvis reduseres.

3)Når barnet legges om kvelden bør det lære å sove uten at foreldrene er til stede i rommet. På dette viset vil barnet også lettere kunne sovne igjen selv når det våkner spontant om natten. Når barnet legges ned bør den voksne derfor gå ut av rommet. Om barnet skriker kan man etter ca 5 min gå inn og si med nøytral stemme at det må sove. Denne prosedyren kan således gjentas med 20 minutters mellomrom.

Det overordnede prinsippet her er at barnet skal lære å kunne sovne inn uten at foreldrene må være direkte tilstede. Ellers er det fint at dere har kontaktet PPT. De skal være i stand til å hjelpe dere, evt. kan de henvise dere videre til BUP om nødvendig.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-