Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ønsker sovemedisin som ikke er vanedannende

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med søvn, og finner det svært hemmende for livskvaliteten min. Egentlig er problemet litt avgrenset, for det er slik at det er noe jeg sliter med når jeg har avtaler av ett eller annet slag, være seg vennetreff like godt som leger, tannleger etc. Begynner å grue meg til julaften et halvt år i forveien, for å overdrive litt. Jeg innser selv at det har noe med prestasjonsangst å gjøre, og redsel for ikke å være i så god form at jeg greier å utføre mine prosjekter. Men det er svært begrensende for livsutfoldelsen min. Jeg har så lyst til å delta mer i livet, gå på kurs, reise, kunne dra på overnattingsbesøk... Jeg har et langt yrkesliv bak meg, men det har blitt mye Imovane. Noe som er blitt en uvane. Prøver nå å ta bare en kvart, og om jeg ikke har noe på tapetet neste dag, sovner jeg oftest greit. Problemet er at dette preparatet egentlig ikke fungerer lenger for meg, jeg kan ikke lenger ta en halv, og regne med at jeg da sovner, og egentlig ikke en hel heller. Jeg har prøvd noen andre preparater som ikke fungerer greit for meg. Circadin blir jeg ugrei i kroppen av, og jeg liker heller ikke tanken på depotmedisin. Vallergan blir jeg helt utslått av. Det blir nå til at jeg tar en halv eller hel Vival med en halv/trekvart Imovane, men jeg har ikke ubegrenset med Vival, og dette er ikke noe jeg føler meg komfortabel med å holde på med. Blir så trist og lei, så nå lurer jeg på om det fins et bedre alternativ, og jeg tenker ikke ordinære sovetabletter, som jeg kan ta 1 til 3 ganger i uka, som ikke er vanedannende, som jeg ikke blir helt utslått av og som helst ikke er av antipsykotisk karakter?Vil gjerne ha med forslag til fastlegen. Skulle så gjerne fått hjelp. (Kan alt om søvnhygiene/søvnrestriksjon etc). Tørre øyne. Har begynt å ta en barneskje linfrøolje daglig. Det inneholder blåsyre, og jeg lurer på om det er farlig. Andre tips for dette? Syns det er liten hjelp å hente hos min øyelege!

Kvinne 73
Svar

Hei.


Du kunne ha forsøkt Stilnoct, som er en innsovningstablett. Den er imidlertid også vanedannende og potensielt avhengighetsskapende, men du kan redusere muligheten for det, ved å ikke ta den daglig. Den fåes på resept. 

Videre finnes det på apoteket plantebaserte sovemedisiner, som riktignok ikke har spesielt godt dokumentert effekt, men noen mennesker rapporterer å sove godt på disse, og de er ikke vanedannende, så jeg tenker at du avgjort kan forsøke disse. Eksempler er Valeriana, Pascoflair og Sedix.

Tolvon er en antidepressiv medisin, men den blir av og til brukt som sovemedisin, i lave doser (10 mg) Den er ikke vanedannende. 

Jeg ville ikke være bekymret for å innta linfrøolje, det er et sunt produkt blant annet med mye omega 3. Men jeg har ikke spesielt tro på at det vil hjelpe mot dine tørre øyne. Det finnes flere typer kunstige øyedråper du kan bruke. Det er oftest det som hjelper best. Spør om råd på apoteket, for det finnes flere merker du kan teste. Virker det, så er det bare å bruke det, for det har ingen bivirkninger. 

Håper at noe av dette kan hjelpe deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-