Nattskrekksanfall

Spørsmål

Jeg har det som kalles "natteterror" Opptill flere ganger i uken skriker jeg eller hopper opp av sengen i søvne. Jeg husker det ikke slltid selv, men når dama minner meg på det så husker jeg episoden. Det vanligste er at jeg drømmer at jeg får noe over meg eller at jeg blir inneklemt i noe. På grunn av dette så sover jeg dårlig ellers også. Hva kan jeg gjøre? Håper på ett svar som ikke bare er "kontakt fastlegen din" som jeg har fått mange ganger før...

Relevante sykdommer/medisiner: Har pollenallergi. Bruker Aerius.

Mann, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Normalt vil man IKKE huske "drømmer" som går like forut for nattskrekksanfallene. Det er i så måte viktig å skille nattskrekksanfall fra mareritt. Mareritt er meget ubehagelige drømmer som oppstår i et søvnstadium som heter REM (rapid eye movement) søvn. Marerittene forårsaker normalt oppvåkning. Ved oppvåkning er personen ofte meget redd, men likevel fullt bevisst på omgivelsene rundt seg. REM-søvn kommer med 90-110 minutters mellomrom gjennom hele natten. De første periodene er som oftest meget korte, men utover natten og på morgenkvisten kan de være ganske lange. Dette innebærer at de fleste mareritt opptrer i siste halvdel av normal nattesøvn. Mareritt huskes som regel godt.

Nattskrekksanfall må også skilles fra panikkangst. Personer som lider av panikkangst kan få slike anfall om natten, men ofte, dog ikke alltid, vil de også oppleve slike i våken tilstand på dagtid i tillegg. I sistnevnte tilfelle skulle man greit kunne skille mellom panikkangst og nattskrekksanfall. Vær også observant på at personer som lider av posttraumatisk stress-lidelse kan oppleve mareritt som kan arte seg som nattskrekksanfall. Posttraumatisk stress-lidelse utløses av å ha opplevd et traume. Gjennopplevelse av traumet - f.eks. i form av invaderende bilder i drømmer er vanlig.

Nattskrekksanfall er en såkalt aktiveringsforstyrrelser og oppstår i all hovedsak i søvnstadie 3 og 4. Disse søvnstadiene regnes for de dypeste. Søvnstadie 3 og 4 dominerer de første 2-3 timene av hovedsøvnperioden og symptomene som du nevner fremtrer som regler i dette tidsrommet.

Denne type søvnforstyrrelse ser ut til å ha en klar arvelig komponent. Den er relativt vanlige i barneårene og utbredelsen går ned med økende alder.

Noen forhold kan utløse nattskrekksanfall - dette kan være feber, alkoholinntak, forutgående søvndeprivajon (når du først sover etter å ha sovet lite en periode vil du oftere få slike anfall) og emosjonelt stress.
Noen typer medikamenter kan utløse anfall. Beroligende midler og noen søvnmidler, antipsykotiske midler, stimulantia og antihistaminer (om Aerius spesifikt utløser slike anfall vites ikke) kan trolig også utløse nattskrekkanfall. Muligens kan også magnesiummangel utløse anfall.
Vær observant på obstruktiv søvnapne kan utløse nattskrekksanfall. Denne lidelsen innebærer at luftveiene klapper sammen og delvis eller helt blokkeres under søvnen, noe som gjør at pusten hemmes. En apnè er en periode på minst 10 sek hvor det ikke passerer luft gjennom nese eller munn. De som er alvorlig rammet kan ha mange små oppvåkninger om natten pga problemet, ofte uten at de er bevisst på det selv. En annen lidelse, periodiske ekstremitetsbevegelser (periodic limb movement disorder PLMD) innebærer rytmiske kontraksjoner i bena (også noen ganger i armene) om natten. Disse kan også trolig utløse nattskrekksanfall. Hos noen personer som lider av nattskrekksanfall har man vist at eksponering for lyder/stimuli om natten kan utløse slike.

Mht hvordan du skal forholde deg til søvnvanskene dine foreslår jeg følgende:
1)unngå de forhold som kan utløse anfall (søvndeprivasjon, alkohol, støy etc om natten)
2)be primærlegen:) din om å bli henvist til klinisk polysomnografi (søvnregisteringsmetode der hjerneaktivitet, øyebevegelser, muskelspenning, respirasjon, fotbevegelser, okygenmetning og puls) for å få avdekket om du skulle lide av søvnapne eller periodiske ekstremitetsbevegelser. Sjekk magnesium-nivået ditt.
3)Om problemet vedvarer og svekker din livskvalitet må du be din primærlege om å få utprøvd medikamentell behandling for dine søvnvansker. Her anbefales som regel benzodiazepiner som f.eks. oksazepam (Alopam/Sobril) 10-20 mg ved leggetid eller særlig Klonazepam (Rivotril) 0.5-2.0 mg. Om disse ikke virker anbefales antidepressiva som klomipramin (Anafranil/Klomipramin) 10-50 mg ved leggetid. I noen tilfeller har en vist at paroxetin (Paroxetin)kan være nyttig. De fleste eksperter på nattskrekksanfall anbefaler å prøve ut psykoterapi, avslapningsteknikker og eventuelt hypnose som langtidsbehandling. Dersom man med medikamentell behandling oppnår total bortfall av symptomene i noen måneder kan man gradvis trappe ned på medikamentene. I en del tilfeller vil symptomene også være borte også etter seponering.

Noe av ovennevnte kan du prøve ut selv. Den resterende utredning og eventuelle behandling bør igangsettes via din primærlege. Som jeg håper du forstår ville det vært etisk galt av meg ikke å påpeke dette. Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn