Nattskrekkanfall

Spørsmål

Hei. Eg er ein mann på 28.år som lenge har ventet på¨eit svar på mine problemer. Eg har hatt søvnproblemer i over 10.år. men har i dei siste 6.årene blitt so voldsomme at eg gjer skade på meg selv i søvne.Eg kan sikkert ha skrevet ei bok om mine opplevelser,skal her prøve å beskive i hovedtrekk hva som skjer.

Iløpet av desse årene har eg funnet ut at problemene oppstår iløpeet av dei første timene etter eg har lagt meg.
Eg snakker,skriker,brøler og sparker,slår rundt meg med armer å bein,hiver rundt på gjenstander,fyker ut av sengen,gjerne spreller rundt på golvet før eg vakner med hjertebank og svetter verre.
samboeren min,og mine tidlegere partnere trur eg er gal. dei seier det er ein enorm aggresivitet som kommer ut.Noen ganger husker eg ka eg har drømt,som regel ikkje.Eg har merket at det altid er noe grusomt,eller negativt som skjer i drømmene.Eg stupte ut av ei køyseng,når eg var på jobb i nordsjøen,slo hull i hodet mitt,fekk nakkeskade,å eg skriker så voldsomt å slår i vegger å brøler slik at folk på nabolugarane trur eg er galen.Eg kan også ha voldsomme oppvåkninger når noen vekker meg,dette kan godt forekomme om morgenen.dette er lite hyggeleg for meg.Har vert hoss 2.leger med dette,dei har aldri høyrt om liknende.Han eine legen gav meg sovemedisin,men det vil eg ikkje bruke,da dette er eit problen som har vart lenge. Eg trenger hjelp.Ellers så lever eg eit forholdsvis rolegt liv. Har vert ein liten tur til psykolog med dette,men eg følte ikkje me fekk noke ut av det. Håper du kan gje meg svar...

Helsing ein som endo håper!!

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Flere av symptomene du beskriver er forenlige med noe som kalles ”nattskrekkanfall” (pavor nocturnus). Dette arter seg ved at personen ofte setter seg opp under søvnen og lager et gjennomtrengende skrik. Ofte er dette ledsaget ved ytre tegn på at personen opplever sterkt angst. Det er også forbundet med økt puls, økt pustefrekvens og utvidede pupiller. Noen ganger kan kraftige svetteutskillelse være tilstede. Personen prøver ofte å ”rømme” fra sengen. Nattskrekkanfall opptrer hyppigst hos barn, hos voksne er utbredelsen trolig lavere enn 1%. Stort sett opptrer slike anfall i de dypeste søvnstadiene (stadie 3 og 4). Disse søvnstadiene forekommer stort sett i første tredjedel av en natts søvn – derfor er anfallene vanligst første tredjedel av natten. Anfallene kan imidlertid også forekomme i andre stadier og således gjennom hele søvnen. Personen selv husker som regel intet eller svært lite av anfallene. Nattskrekkanfall må skilles fra mareritt som opptrer i REM (rapid eye movement)-søvn. REM dominerer primært i siste 2 tredjedeler av vanlig nattesøvn og personen har som regel god hukommelse for hendelsen. Nattskrekkanfall forverres som regel når man har sovet lite (å sove like mye hver dag kan derfor være nyttig) og ved stress. Lite er kjent mht årsaker, men det ser ut til at forstyrrelsen har en viss arvelig komponent. I noen tilfeller har man behandlet nattskrekkanfall med diazepam (Valium) men slike medikamenter kan ofte gi hangover. Et annet liknede medikament er klonazepam (Rivotril) og som har kortere halveringstid og som derfor ikke gir så sterk hangoverreffekt. For noen pasienter virker ikke slike medikamenter. Isteden kan man da evt. prøve antidepressiva som klomipramin (Anafranil). Noen studier kan tyde på at et antidepressivum som heter paroxetin (Paroxetin og Seroxat) kan ha effekt ved nattskrekkanfall.

Pasienter med panikkangst kan få panikkanfall om natten. Disse kan likne noe på nattskrekkanfall, men pasienter med panikkangst vil normalt også ha opplevd slike anfall i våken tilstand. Normalt vil det derfor være enkelt å skille mellom nattskrekkanfall og panikkangst.

For å stille sikker diagnose anbefales nattlig registrering med klinisk polysomnografi (søvnregisteringsmetode der hjerneaktivitet, øyebevegelser, muskelspenning, respirasjon, fotbevegelser, okygenmetning og puls). Be evt. din lege om å henvisning til slik utredning."

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn