Merkelige lyder under søvnen

Spørsmål

Vet ikke om det er deg jeg skal snakke med. Viss ikke kan du kanskje tipse meg om noen.
Problemet er som følger:
Om natten lager jeg lyder som gjør at kona ikke får sove. Det er ikke snorking men en slags "brumme-lyd" i halsen mens jeg presser ansiktet mot hodeputa, eventuelt legger albuen min over ansiktet. Hører ikke dette selv, men kjenner igjen følelser av å presse noe mot nesa/ansiktet når hun sier det. Jeg tror selv at dette er noe jeg liker å gjøre, og at det for meg er positivt. Uheldigvis er det ikke slik for kona. Nå er det like før jeg må legge meg på et annet rom.

Har du noen forslag for hvordan jeg kan bli kvitt dette problemet? Bør det gå via fastlege og så til dere?

Håper på en eller annen slags tilbakemelding.

Mann, 36 år

Svar

Hei. Det er ikke lett å avgjøre utelukkende basert på din beskrivelse hva dette kan være. Det jeg umiddelbart tenker på her er en nylig beskrevet søvnlidelse som regnes som en såkalt parasomni. Parasonmier er en fellesbetegnelse på ønskede fysisk hendelser eller opplevelser som finner sted i søvne, ved innsovning eller ved oppvåkning fra søvnen. En nylig beskrevet parasomni kalles søvn-relatert gryntning i den mest brukte diagnosemanualen (International Classification of Sleep Disorders) som brukes på søvnfeltet. Søvn-relatert grytning (eller katatreni) er karakterisert ved grynteliknende lyder som personen lager idet han eller hun puster ut. Lydene fremkommer ved at pasienten ånder dypt inn, for så å slippe luft sakte ut igjen – og det er i denne fasen lydene produseres. Disse symptomene oppstår mest i REM-søvn (rapid eye movement søvn – også kalt drømmesøvn) – da vi har mest REM-søvn i siste halvdel av nattesøvnen er det da grynting forekommer mest, men symptomene (lyden) kan også oppstå i alle søvnstadier. Det er publisert lite om dette – i noen undersøkelser har man ikke funnet at gryntingen har vært assosiert med dårlig søvnkvalitet (bla med pustestopp), mens man i andre tilfeller har rapportert at lydene var forbundet med dårlig søvnkvalitet. Som regel har man ikke funnet noe avvikende, verken nevrologisk eller vedr luftveiene til disse pasientene.

Av andre muligheter som kan forklare symptomene kan nevnes stønnelyder som kan oppstå under epileptiske anfall eller ulike former for anatomiske avvik i luftveiene som kan gi opphav til lyder både ved inn- og utånding.

Mht søvn-relatert grynting har man prøvd ut medisiner som endrer/bedrer motorisk kontroll under REM-søvn (klonazepam 0.5-2.0 mg), medikamenter som undertrykker REM (antidepressiva som undertrykker REM-søvnen, slik som paroxetin). Disse har imidlertid gitt liten bedring i de fleste pasientene hvor dette har vært utprøvd. I en undersøkelse gjort på en pasient fant man at kontinuerlig positivt luftveistrykk (CPAP) (sove med maske koplet til maskin som åpner opp luftveiene ved å øke lufttrykket) fjernet symptomene, mens man på andre pasienter ikke fant bedring ved denne metoden.

Mitt råd er at du ber legen henvise deg både til en polysomnografisk utredning (nattlig søvnundersøkelse på sykehus) for å kunne avdekke eventuelle pustestopp etc som kan foreligge. Du bør også henvises til en øre-nese-hals spesialist som kan undersøke luftveiene dine for anatomiske avvik som kan forklare symptomene – og som du evt. kan diskutere mulige behandlingsformer med.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-