Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarige store søvnproblemer

Spørsmål

Kl. er 03:55. Tok halv Imovane 0030. Jeg sover ikke om nettene. Jeg har hatt store søvnproblemer etter at jeg sluttet på Efexor for 6 år siden. Søvnproblemene har bare blitt verre med årene. Sluttet med Effexor grunnet uønskede bivirkninger som vektøkning og impotens. Grunnen til at jeg gikk på Efexor skyldtes angst. (Panikkangst /sosial angst) Søvnproblemene har ført til at jeg har veldig deprimert. Hukommelse og konsentrasjon er ”totalt” fraværende. Problemer med å lære med nye ting. Mangel på handlekraft. Har i løpet av de siste årene vært i perioder delvis sykmeldt grunnet søvnprobleme. En medvirkende faktor til depresjonen skyldes også jobben hvor jeg mistrives veldig og har blitt fryst ut. ( Har vært åpen om angsten og vært sykmeldt i perioder ) Jobben er veldig stressende. I et forsøk på å få sove har jeg forsøkt mye forskjellig: Kosttilskudd som ”Melissa dream, Circadin, Surmontil ( også problemer med magen / irritabel tarm), allergitabletter. I tillegg Imovane som jeg har benyttet meg av ganske regelmessig de senere år (så liten dose som mulig). Har opplevd at Imovane ikke fungerer like godt lengre og at jeg blir irritabel / deppa av disse. Jeg kan nå ligge våken til 04-07 uten noe søvn. Skjer ofte. Skal være på jobb kl.0800 og fungerer da fryktelig dårlig. Jeg tyr til koffein / sukker for å komme meg gjennom dagene. Sjokolade og brus/energidrikker går det mye i. Fastlegen min har gitt meg opp. Han vet ikke hva han skal gjøre. Han skriver dog ut sovemedisin uten å blunke dog Jeg har gått til psykolog på psykiatrisk poliklinikk men har ikke kommet noe vei. Jeg har lyst til å slutte i jobben men det er ikke så lett da jeg ikke har noe formell utdannelse. Jeg har kommet til et punkt der jeg har lyst til å hoppe ut av vinduet og gjøre alt slutt da jeg ikke kommer noen vei. Jeg forsøker å trene men usikker på effekten og hvor lurt det er da søvnen er en mangelvare ? Blir ikke trøtt. Kun sliten. Hjelp, jeg blir gal!

Mann 40
Svar

Hei.


Jeg skjønner godt din fortvilelse, og skal prøve å gi deg noen råd.

For det første kan ikke fastlegen din "gi deg opp", slik du sier. Jeg synes at du skal be fastlegen din henvise deg til utredning ved et søvnsenter, for en grundigere kartlegging av dine søvnproblemer. 

Deretter synes jeg at du skal slutte helt med alt av koffeinholdige produkter, fordi koffein har en svært lang halveringstid på cirka tolv timer. Halveringstid betyr den tiden det tar før konsentrasjonen av aktuelle stoff er halvert. Det betyr at en egentlig aldri rekker å bli "tom for" koffein i blodet og sentralnervesystemet, når en jevnlig drikker koffein. Jeg sier ikke med dette at det løser hele problemet, men det er velkjent at mange mennesker får store søvnproblemer av koffein. Dette er det første jeg hadde gjort, om jeg var deg.

Jeg ser videre at du ikke nevner preparatet Vallergan. Det kan virke gunstig for mange, og det er ikke vanedannende, så det kan du be fastlegen din om, hvis ikke du allerede har testet det ut. Ofte er det kun et dosespørsmål, før en får effekt av dette, så hvis du for eksempel har forsøkt det, men ikke mer enn en pr kveld, så kan en høyere dose være en løsning.

Du spør om fysisk aktivitet og er usikker på om det er lurt. Det er det. Jevnlig mosjon, gjerne hard, er svært gunstig for søvnen, men ikke gjør det for sent på kvelden, da blir en gjerne litt oppspilt.

Jeg håper at disse rådene kan være med å finne løsninger for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-