Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypnagoge fenomener

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 29 år som plages veldig med innsovningen om kveldene. Det som ofte skjer er at jeg legger meg, og rett før jeg sovner så bråvåkner jeg, og noen ganger hiver jeg etter pusten, føles det som. Og andre ganger bråvåkner jeg av en slags rykning i kroppen. Det fører da til en veldig dårlig nattesøvn, da det pågår gjerne over en god stund før jeg til slutt sovner fordi jeg er så trøtt. Dette medfører også at jeg føler meg en god del svimmel når jeg har hatt sånne type netter. Svimmelheten avtar når jeg har ordentlige netter med søvn. Første gang jeg opplevde dette var i april i år og det holdt den gang på en stund på opptil 3 uker, så forsvant det helt til nå okt/nov. Og har vart en periode på 5-6 uker. Med få dager innimellom som det har vært helt borte. Det jeg lurer på er hva skyldes disse bråvåkningen og higingene etter pusten og rykninger ved innsovning og er det dette som kan skyldes svimmelhet om dagen da jeg har hatt denne type netter? Har snakket med fastlege, og fastlegen har ikke kunnet gi meg noe svar på hva det kan være, men har gitt meg melatonin (tror jeg det heter) for å hjelpe med innsovningen. Har ikke prøvd dem ennå. Er det noe jeg bør prøve for å se om det går bedre eller bør man prøve andre tips og triks først ?

Mann 29
Svar

Hei.

Jeg synes det høres ut som du har det som heter hypnagoge fenomener, søvnparalyse eller innsovningsfenomener. Det er ingen sykdom, men noe som muligens over halvparten av oss kan oppleve nå og da, under innsovning. Det kan bl.a. kjennetegnes bl.a. av at kroppen rykker til.

Les mer om hypnagoge fenomener i et annet legesvar og i en artikkel på Lommelegen.

Den viktigte behandlingen av dette er å bli klar over hva det er, slik at en ikke bekymrer seg over det. Det er heller ingen som helst grunn til at du ikke kan forsøke Melatonin som du har fått av fastlegen din, da dette er et helt trygt medikament og ikke avhengighetsskapende. Det er samme hormonet som produseres i hjernen vår når vi sover. Så jeg anbefaler deg å teste dette.

Men da dette ikke er noen sykdom, trenger du jo egentlig ikke noen behandling heller, spesielt ikke når du nå vet hva det er, etter alt å dømme. Men om det er såpass plagsomt at du er trøtt neste dag, så er det i seg selv en god grunn til å forsøke sovemedisinen du har fått.

Det kan virke som om denne typen innsovningsfenomener oppstår lettere hvis man er spesielt trøtt når man går til sengs, hvis man er i en periode med mye stress på dagtid og etter kraftige fysiske anstrengelser. Noen får dem lettere hvis de har spist et spesielt stort måltid eller drukket alkohol før leggetid. Du kan jo også se etter slike eventuelle sammenhenger for ditt vedkommende, for det er jo i såfall noe du kan gjøre noe med.

Håper svaret kan være til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-