Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hypnagoge fenomener, eller søvnapne?

Spørsmål

Hei
Jeg har av og til et problem ved innsovningsfasen, det er at jeg plutseligt våkner og må hive etter luft for det føles som jeg ikke får puste. Dette er veldig ubehageligt og irriterende. Er dette farlig? Ellers vet jeg at jeg snorker en del, kan det ha med det å gjøre? Har hørt om søvnapné, men vet ikke helt om det er det jeg har.
Fjernet poluypene når jeg var liten, hvis det har noe å si.

Svar

Hei.

Det du her beskriver, behøver ikke å ha noe med sykdom eller snorking eller søvnapne å gjøre, men det kan ikke utelukkes via et spørsmål og svar her på nettet.
Hvis du sover sammen med noen, vil en god ide være å la vedkommende prøve å følge med på om du får pustestans når du sover, evt filme det, slik at du kan vise det til legen.
Det går også an å bli henvist for utredning av både snorking og evt søvnapne (pustestopp), så du kan diskutere det med legen. Da vil disse innsovningsproblemene du forteller om, kunne vurderes i sammenheng med snorke- og evt søvnapne-problematikken.

Men en helt annen mulig forklaring, som kanskje er mer sannsynlig, er at det kan handle om det som heter hypnagoge fenomener.
Det er ingen sykdom, men en normaltilstand som opp til 60% av oss opplever nå og da, under innsovning.
Det kan bl.a. kjennetegnes bl.a. av at kroppen rykker til.

Det er faktisk ganske vanlig å oppleve litt "rare" fenomener i overgangen mellom våken tilstand og søvn. På medisinsk fagspråk kalles dette gjerne "innsovningsfenomener" eller "hypnagoge fenomener".
Det vanligste er å oppleve at det rykker til i kroppen akkurat idet man sovner inn. Rykningene kan komme i armene, beina, hodet, eller i hele kroppen. Mange opplever samtidig en følelse av sjokk, eller det kjennes ut som om man faller. Noen opplever dessuten at de ser lysglimt eller hører lyder.
Det kan virke som om denne typen innsovningsfenomener oppstår lettere hvis man er spesielt trøtt når man går til sengs, hvis man er i en periode med mye stress på dagtid og etter kraftige fysiske anstrengelser. Noen får dem lettere hvis de har spist et spesielt stort måltid eller drukket alkohol før leggetid.
Innsovningsfenomener er ufarlige, selv om de altså kan virke ganske skremmende noen ganger. Hos enkelte kan de komme så ofte at de forstyrrer søvnkvaliteten merkbart.
Du kan få bekreftet eller avkreftet denne mulige diagnosen ved å bli henvist til et søvnlaboratorium eller en lege med spesiell kompetanse innen søvnforstyrrelser. Dette kan du snakke med fastlegen din om.
Slike hypnagoge fenomener pleier å slutte å være plagsomme eller angstfremkallende, straks man vet hva det er.

For mer informasjon om dette fenomenet, siterer jeg et tidligere svar fra søvnspesialist Ståle Pallesen, som jobbet på Lommelegen.no tidligere:

"Hei. Fenomenet du beskriver kan være forenlig med noe som kalles gjentatt søvnparalyse. Dette er en tilstand som kan oppstå i det en våkner opp fra REM-søvn (drømmesøvnen) eller i det en sovner inn, og er karakterisert ved at en ikke klarer å bevege kroppen eller kroppsdeler i noen sekunder opptil noen minutter. Grunnen til at dette skjer er utkopling av kroppsmuskulaturen, som normalt finner sted under REM-søvn, også inntreffer i våken tilstand. De første gangene dette skjer er det svært ubehagelig for personen. Den midlertidige utkoplingen av kroppsmuskulaturen opphører spontant etter en kort tid, eller ved at noen tar på eller snakker til en. Det er normalt å oppleve angst knyttet til disse opplevelsene, i alle fall de første gangene de opptrer. I 25-75% av tilfellene oppstår det hallusinatoriske opplevelser knyttet til søvnparalysen. Disse hallusinatoriske opplevelsene kan bestå av opplevelse av lyder, synsopplevelser, kroppsfornemmelser eller at noen er til stede i rommet (uten at disse stimuli faktisk foreligger fysisk). Årsaken til dette er det samme som for søvnparalyse – at fenomen som normalt bare opptrer i REM-søvn (billedlige, visuelle drømmer) også opptrer i våken tilstand. Når en får for lite søvn, eller har uregelmessige tidspunkt for søvn øker sannsynligheten for slike opplevelser. Mentalt stress kan også muligens øke sannsynligheten for slike episoder – det samme gjelder ryggleie. Søvnparalyse oppstår som regel for første gang i tenårene – og en kan ha det livet ut. Episodene er imidlertid ikke forbundet med farer/ubehag (bortsett fra ubehaget en opplever når episodene oppstår).

Wikipedia har også en grei beskrivelse:
"Søvnparalyse, også kalt hypnagogia, er en tilstand med midlertidig lammelse av kroppen (paralyse) rett etter at en person våkner eller er i ferd med å falle i søvn.
Fysiologisk er tilstanden nært beslektet til paralysen som oppstår som en naturlig del av REM-søvn. Søvnparalyse oppstår når hjernen våkner fra en REM-tilstand, men kroppen fortsetter å være paralysert. Dette fører til at personen er lys våken, men er ute av stand til å røre seg. Personen kan også oppleve hallusinasjoner, både via syn, hørsel og berøring, samt fornemmelser og overbevisninger f.eks. om at noe ukjent er tilstede i rommet.
Et fåtall kjenner begrepet søvnparalyse, noe som kan gjøre det til en veldig skremmende opplevelse all den tid man ikke vet hva det er.
Som oftest tolker pasienten søvnparalysen som et mareritt eller en drøm. Hallusinasjoner av uvirkelige gjenstander og skapninger i et ellers kjent soverom vil støtte denne konklusjonen.
Søvnparalyse oppstår under REM-søvn for å unngå at kroppen manifesterer bevegelser som oppleves i en drøm, for eksempel å unngå at man rører på føttene hvis man drømmer om å løpe.
Mange mennesker som opplever søvnparalyse jevnlig lider også av narkolepsi, men forskning viser også at de fleste vil oppleve søvnparalyse en eller to ganger i løpet av livet.
Søvnparalysen kan vare fra noen sekunder til noen minutter, men man vil sjelden ha noe realistisk tidsaspekt i denne tilstanden."

Jeg håper at informasjonen er til nytte for deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-