Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor er jeg så trøtt og har så stort søvnbehov?

Spørsmål

Hei! Jeg jobber i en rullerende skiftordning, dvs jeg jobber dagskift, kveldskift, nattskift og tilslutt fri før jeg begynner på dag uken min igjen. Å tilpasse meg de forskjellige søvnukene går egentlig greit. Daguken er kanskje den vanskeligste da jeg må stå opp rundt klokken 05. Problemet mitt er når jeg egentlig kan bestemme hvor lenge jeg vil sove. Føler at jeg sover så utrolig lenge uten å føle meg uthvilt. Når jeg jobber dag skift sover jeg kanskje 6-7 timer, men føler meg jo rimelig trøtt da klokken ringer, men jeg står opp fordi jeg vet jeg MÅ på jobb. Men hvis jeg har fri eller begynner senere på jobb, og jeg setter på en alarm etter 6-7 timer fra jeg legger meg så klarer jeg ikke å stå opp.. Så lenge jeg vet jeg kan sove lengre gjør jeg alltid det, og det plager meg fordi ett menneske skal ikke behøve så mye søvn, eller så mange timer søvn for å være tilstrekkelig uthvilt. Grunnen til at jeg nevner skiftarbeidet mitt er at jeg tenker det kan være relevant, selv om jeg føler jeg alltid har hatt ett stort søvnbehov fra tidligere. Selv om jeg våkner etter f.eks 8-9 timer søvn kan jeg fint føle for å sove kanskje 3-4 timer til. Jeg våkner aldri uthvilt, jeg føler meg fortsatt trøtt når jeg våkner. Til det jeg kan huske våkner jeg ikke så mye mens jeg sover, kanskje 1-2 ganger, fordi jeg må på toalettet eller andre ukjente årsaker. Jeg lurer på hva årsaken til at jeg egentlig aldri føler meg uthvilt er? Jeg har dager der jeg har sovet 12-13 timer (ikke i strekk) og allikevel ikke føler meg uthvilt! Dette er jo ikke normalt, og jeg tenker stoffskifte som en årsak, men i min unge alder, er det ikke ganske unormalt? Jeg føler meg ikke utslitt etter en arbeidsdag, jeg kan fint trene samme dagen. Ellers prøver jeg å trene regelmessig, 2-3 ganger i uken. . Kan dere hjelpe meg med å forstå hvorfor jeg har så stort søvnbehov? Føler jeg kan ligge hele dagen i senga og bare sove noen ganger, det er jo helt sykt!

Mann 24
Svar

Hei.


Du føler at du aldri er uthvilt, og lurer på årsaken til dette. Det finnes svært mange mulige årsaker til å føle seg trøtt, og det kan ha med søvnmønstere og -vaner å gjøre, men det behøver ikke å ha med dette å gjøre, for det kan også være medisinske årsaker til trøtthet, f.eks. lavt stoffskifte som du selv nevner, samt svært mange andre mulige årsaker som (tilfeldig valgte eksempler) lav blodprosent, vitaminmangler, ubehandlet sykdom osv.


Her synes jeg du skal begynne å nøste i dette med å starte med å oppsøke fastlegen din for en generell sjekk, for å se om der er tegn til sykdom eller mangler av noe slag. Du kan godt sjekke stoffskiftet ditt, som du selv er inne på, for selv om et er langt vanligere i høyere aldersgrupper, så er det ingen umulighet å få lavt stoffskifte i din alder av 24 år.


Hvis legen din ikke finner noen medisinske grunner til din trøtthet, så er det grunn til å se mer på søvnrytmer m.v. Du skriver at du føler deg trøtt selv om du sover svært lenge (12-13 timer), med andre ord ser det jo ikke ut som det å sove lenge(r) hjelper i det hele tatt, så det er neppe løsningen. Det er nok svært få eller ingen mennesker som har behov for å sove så lenge, annet enn svært små barn, og det slett ikke sikkert at du har "behov" for å sove så lenge, selv om du føler for det. Det er som hovedregel riktigere å sette på klokka etter f.eks. sju timer, og så prøve å holde deg til samme oppvåkningstidspunkt i den perioden du har samme jobbturnus.

Når det er sagt, så er det klart at det å skifte jobbturnus og døgnrytmer slik du gjør, hverken er heldig eller ideelt for kropp og psyke, og noen av oss reagerer med på det enn andre. Noen klarer det ikke i det hele tatt, og ender kanskje med en endret stilling eller en legeattest som sier noe om at de ikke bør jobbe skift.

Ta gjerne en videre diskusjon med legen din om disse forholdene også, når du nå starter med en legesjekk for å se få utelukket medisinske årsaker til din trøtthet, slik som jeg forklarte innledningsvis.

Håper mine innspill kan være til nytte. Lykke til!