Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har store søvnproblemer, og får ikke hjelp

Spørsmål

Hvorfor får jeg ikke sove? I lengre tid, omtrent 2-3 måneder, så har jeg tatt 2 Circadin og 10 mg Sobril et par timer før jeg har lagt meg. Da har jeg tatt 10 mg Stilnoct. Noen ganger sover jeg 1 til 2 timer, noen ganger ligger jeg våken i 3-4 timer før jeg dupper av 1 eller 2 timer. Fastlegen min har søkt hjelp hos diverse søvnspesialister på noen sykehus og en nevrolog, men ingen vil ta meg inn til undersøkelse. Hvorfor?

Mann 76
Svar

Hei.


Det finnes mange grunner til forstyrret søvn, og jeg kan ikke si hva årsaken er i ditt tilfelle med kun den informasjonen jeg har her i ditt spørsmål. En eller flere grundige og kartleggende samtaler med fastlegen er nødvendig for å få kartlagt dette, og en må også undersøkes kroppslig med tanke på om det kan ha sykdomsårsaker, som for eksempel høyt stoffskifte.

Den vanligste årsaken er psykologiske årsaker, som for eksempel at man kan har problemer eller konflikter som gjør at man ikke klarer å slappe av tilstrekkelig til å sove godt. En annen svært vanlig årsak er at man har viklet seg inn i onde sirkler med negative forventninger om dårlig søvn, ut fra erfaringer med dette. Og bekymrer man seg for å få nok en søvnløs natt, så er det noe av det mest ødeleggende som finnes, for å få sove. Søvn er slik at jo mer man fokuserer på det og forsøker på det, jo dårligere sover man. Overforbruk av koffeinholdige produkter kan også være svært ødeleggende for søvn. Dropp all kaffedrikking etter for eksempel klokken 16. 


Jeg vet ikke i hvilken grad du har gjennomdiskutert dine søvnproblemer med fastlege, for å finne årsaker og løsninger, men det bør du ihvertfall virkelig gjøre. 


Fastlegen din har henvist deg til søvnspesialister og nevrolog for dine søvnproblemer, men der får du ikke tilbud om time. Du spør om hvorfor du ikke blir tatt inn til undersøkelse. Det vet jeg ikke. Men du kan få rede på årsaken ved å spørre fastlegen din om hva grunnen er, for fastlegen som henviste deg, vil ha mottatt en begrunnet tilbakemelding om hvorfor henvisningen har blitt avvist. Noen ganger er det utilstrekkelig informasjon i henvisningen om plagenes karakter og alvorlighet, og da kan det noen ganger være nyttig at fastlegen skriver en ny og mer omfattende henvisning. Men start med å spørre fastlegen om hva årsaken var til at henvisningen ikke gikk gjennom.


Jeg håper at informasjonen og rådene kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-