Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For mye REM-søvn?

Spørsmål

Hei! Det jeg lurer på handler om søvn. Jeg har skaffet meg et aktivitetsarmbånd, og fra det kan jeg se i en app hvor lenge jeg er i de forskjellige søvnstadiene. I denne appen har jeg sett at jeg har hatt over 40% REM-søvn nesten hver natt, og at dette er veldig mye. Jeg har lest på nettet at det kan være problematisk for hjernen å ha mer enn 25% REM-søvn hver natt, fordi nervronene kan bli slitt ut av all hjerneaktiviteten. Jeg har i tillegg følt meg mye trøtt på dagen, og har mange ganger følt vanskeligheter ved å tenke ordentlig klart. Tror du dette er bekymringsverdig, og er det isåfall måter jeg kan få ned REM-søvnen min?

Mann 18
Svar

Hei.


Nei, jeg kan ikke se for meg at dette kan være bekymringsverdig eller i det hele tatt noe å være opptatt av. Det finnes heller ingen måter å redusere REM-søvnen på. En annen ting er at det er på ingen måte sikkert at denne appen gir noen sikker informasjon om dette. Den registrerer jo bevegelser, ikke hjernebølger, hvilket en måtte ha gjort for å få sikre målinger av REM-søvn. 

Heldigvis så er søvn noe man ikke trenger å måle eller ta stilling til. Det er en naturlig prosess som vi ikke behøver å overvåke med apper, heldigvis. Det samme gjelder det meste av kroppen forøvrig: Det meste er automatisert og fungerer av seg selv i tiår etter tiår, og begynner en å måle eller innhente informasjon vi ikke trenger, ender det erfaringsmessig ofte med uklar informasjon og nye spekulasjoner og bekymring. Jeg ville følgelig absolutt ikke ha brukt denne appen om natten, om jeg var deg.

Din trøtthet på dagtid kan skyldes hva som helst, og det er noe som svært mange mennesker er plaget med. Det kan skyldes omtrent hva som helst, for eksempel for mye å gjøre og å tenke på, for lite å gjøre, stress, kjedsomhet, manglende fysisk aktivitet, kjedsomhet osv. Listen er endeløs. Jeg ville nok heller ha prøvd å gjøre en analyse av livssituasjonen din for å se om der er noe som kanskje kan medvirke til å gjøre deg trøtt på dagtid. Trøtthet skyldes i de aller fleste tilfeller ikke medisinske årsaker.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-