Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blir varm om natta

Spørsmål

Hei. Jeg har i flere år slitt med at jeg blir veldig varm på natta. Det begynner alltid like etter at jeg har lagt meg og er ikke tilstede på dagtid. Det kommer og går i "bølger", mest i nedre del av kroppen og det er huden som kjennes varm ut. Jeg har ingen problemer med kløe eller andre allergiske symptomer. Varmen gjør det umulig å sove og jeg svetter mye. Det følger som regel med hjertebank, hodepine og komplett tap av all velvære også. Dette kommer uten unntak hver eneste natt. Jeg kan da ligge våken med dette til 4-5 om morgenen og kanskje sove et par timer da hvis jeg er heldig. Om jeg står opp fra sengen og beveger meg en del kjennes det ut som varmefølelsen midlertidig forsvinner, men kommer tilbake med en gang jeg legger meg og lukker øynene. Hvis jeg sovner med dette gående er totalt ødelagt hele neste dag og klarer ikke gjøre noe som helst.
Det eneste som hjelper noe er sterke/høye doser antihistaminer (Cetirizine, Vallergan, Doxylamin, Atarax, etc etc.) men virkning avtar fort over tid. Det forsvinner også i ca. 2 timer hvis jeg legger hele kroppen i et iskaldt bad (kaldeste som er mulig) i 10 minutter men dette er også ekstremt ubehagelig. Jeg kan da sove ca. 2 timer for å våkne svett og varm med nevnte symptomer igjen. Temperaturen på soverommet er alt mellom 15-20 grader. Har en stor gulvvifte på soverommet på maks hver natt men dette hjelper ikke. Det er ingen angst eller uro, heller ingen mareritt. Sjekket for allergier og intoleranser.
Kroppstemperatur er målt (oralt) ok gang på gang med termometer. Bruker ingen sentralstimulerende eller annet. Uavhengig kosthold og aktivitet. Uavhengig hvor jeg sover. Ingen andre sykdommer.
Jeg har blitt utredet for det aller meste og tatt mange blodprøver samt MR og mye annet. Alt ser ok ut. Høyt folat og litt høy homocystein har vel vært eneste avvik. Har du noen forslag til hva dette kan være eller eventuelt hvilke blodprøver man kan ta?
Jeg har vært sykmeldt/ute av arbeidslivet snart 2 år pga dette nå.

Svar

Hei.

Nei, dette er ikke enkelt, det må sies. Det første jeg tenker på, er muligheten for høyt stoffskifte, men det har du kanskje sjekket? Hvis ikke, så gjør det. (Blodprøve)
Jeg har aldri hørt eller lest om eller vært borti noe lignende dette, så jeg er rimelig uten ide om hva det kan skyldes. Hadde du vært min pasient, så hadde jeg startet med å ta "bredspektrede" blodprøver for å se om en fikk noen pekepinn der om hvor en kunne lete videre, men det er jo også gjort, forteller du, og uten tegn til sykdom.

Hvis jeg helt løselig skulle begynne å filosofere over dette, så måtte det være noe i retning av "et eller annet" med det autonome nervesystem (det ikke-viljestyrte), -om det evt kunne gi slike symptomer. Dette er NB ikke noe jeg har lest om, men kun høyttenking og filosofering, men kanskje du skal drøfte den muligheten med din fastlege, som igjen kan diskutere den muligheten med en nevrolog, for å høre om det kan være en mulighet, -hvilket jeg er slett ikke sikker på, men en nevrolog ville jo kunne si om noe slikt kan tenkes, og kjenne til det, om det finnes.
For å teste ut den hypotesen, ville jeg ha bedt deg teste liggende stilling om dagen, uten at du skal sove, for å se om du får symptomene da.

En annen teoretisk mulighet er naturlig nok psykologiske årsaker. Jeg kan selvfølgelig ikke si noe som helst konkret om hvor sannsynlig eller lite sannsynlig dette er, men at det er en teoretisk mulig forklaring, er åpenbart.
Da handler det isåfall mer om negative forventninger, "falsk læring" om at slik og slik blir det hver gang jeg legger meg, bekymring og frykt og irritasjon over at det er slik, gir stresshormonrespons i kroppen, hvilket igjen kan fremkalle eksakt de symptomene du har med varmefølelse osv. Altså en svær og langvarig ond sirkel, hvor psykologien driver stresshormoner som igjen fremkaller de fysiske symptomene.
Det som øker sannsynligheten for at det kan handle om dette, er det at ingen har noensinne greid å finne tegn til fysisk sykdom hos deg, ingen leger har funnet noen fysiologisk forklaring på dette for deg, og generelt sett er dette ikke symptomer på noen konkret sykdom jeg har hørt eller lest om heller.
Det at det kommer når du lukker øynene, kan også tale i retning av psykologiske mekanismer, igjen noe med forventninger m.v., samt at det er vanskelig å se for seg hva slags fysiologiske mekanismer som kunne forbinde lukking av øynene, med varmefølelse i kroppen.

Alt i alt har jeg nok mest tro på en slik psykologisk forklaring, men som sagt kan jeg ikke si noe sikkert her over nettet. Det jeg imidlertid tenker, er at dersom dette skulle være forklaringen, selv om du kanskje er skeptisk til det eller har vanskelig for å tro det, så ville det jo være ille om du overså muligheten, for deri ligger jo også muligheten for å bli kvitt problemet. ER det psykologisk, så er behandlingen også naturligvis psykologisk.
En mulighet er derfor som en "test" å prøve ut denne hypotesen, ved å bestemme seg for å tenke at det kanskje er psykologisk, og derfor oppsøke en psykolog og gå til samtaler om dette over en del tid, for å rett og slett se om det har noe for seg og kanskje hjelper deg.
Hvis det hjelper, så er jo ingenting bedre, og hjelper det ikke, så blir du ihvertfall ikke verre av det, og i tillegg vet du at du har forsøkt det.

Det spørs om ikke jeg er tilbøyelig til å anbefale deg en slik løsninger her, i mangel på andre løsninger, og i fravær av medisinske / fysiologiske forklaringer.

Håper at du kan finne noe av nytte i min høyttenking om dette her, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-