Anstrengt forhold til søvn

Spørsmål

Hei lommelegen. Jeg er en mann på 29 år som har et veldig anstrengt forhold til søvn. I de senere år har jeg utviklet nærmest en slags angst, (eller fobi om du vil) for å bli trøtt. Jeg hater å være trøtt eller søvnig når jeg ikke skal være det, fordi jeg er redd for å ikke kunne fungere i løpet av en vanlig dag, og tar det nesten som et slags tegn på at jeg ikke strekker til og ikke er i god nok form til å takle en vanlig hverdag. For å "kompensere" for dette begynte jeg å legge til meg ekstreme søvnvaner. Jeg sover unormalt mange timer i døgnet, pluss at hvis jeg kjenner jeg blir søvnig så avslutter jeg det jeg gjør (uansett hva det er) og legger meg til å sove. Når jeg setter på en vekkeklokke for å stå opp tidlig så er jeg ikke meg selv og ikke "til stede" når den ringer. Dette resulterer i urasjonelle beslutninger som ender med at jeg slår av alarmen og sover videre, som videre fører til en veldig ujevn døgnrytme. Jeg føler at dette er en ond sirkel som jeg trenger litt hjelp til å komme ut av. Et objektivt syn på saken hadde hjulpet. Er det mulig for et menneske å skape et økt søvnbehov ved å sove for mye? Er dette et tegn på sykdom, både psykisk som fysisk? Legger til at jeg er aktiv, i god fysisk form og har normal allmenntilstand. Bruker seroxat daglig. På forhånd takk!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg er enig med deg i at du ser ut til å ha et veldig unaturlig og anstrengt forhold til søvn. Det å sove er jo i utgangspunktet et absolutt ikke-tema, noe en virkelig ikke trenger å tenke på, jobbe med, være opptatt av eller noe som helst. Ethvert fokus på søvn har som hovedregel og vanligvis ikke noe positivt ved seg. Alle dyr sover, og det uten å tenke gjennom det. Så også med oss mennesker. En sover når en er trøtt, og sover ikke når en ikke trenger å sove. Det er det enkle utgangspunktet, og idealet.

Du spør om det er mulig for et menneske å skape et økt søvnbehov ved å sove for mye, og om det er tegn på sykdom. Det meste er mulig når det gjelder kropp og psyke, så jeg kan ikke svare deg et kategorisk nei på dette spørmålet. Men det spørs heller om det nødvendigvis er det mest matnyttige spørsmålet du kan stille. Et klart bedre spørsmål ville f.eks. være: "Hva kan jeg gjøre for å slippe å ha det slik?"

Til det vil jeg svare at du kan ta opp dette spørsmålet med fastlegen din, for å få hjelp til å finne en løsning.
Det første jeg tenker på, er om det kan være en bivirkning av Seroxat. Jeg tror i utgangspunktet at det er det mest sannsynlige, for Seroxat kan ha en rekke bivirkninger på søvnen.
Du kan diskutere med fastlegen din om derfor burde prøve uten Seroxat i en periode, for å se om søvnen bedrer seg da. Du må nok imidlertid være en god stund uten, for å kunne reetablere nye søvnrutiner. Noen dager er neppe nok.

Hvis ikke det er dette som er forklaringen, kan fastlegen henvise deg til utredning for ditt søvnproblem ved nærmeste søvnlaboratorium. Der vil ditt problem kunne blitt kartlagt av spesialister på søvn, og når problemet er kartlagt, ligger forholdene til rette for å iverksette virksomme tiltak / behandling.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-