3-åring som våkner om natten

Spørsmål

Hei,

Vi har en datter på 3 år som våkner opp flere ganger hver natt, og skriker og sutrer. Hun gir seg ikke før vi har vært inne på rommet hennes og gitt oss til kjenne. Hun legger seg halv åtte og første oppvåkning skjer mellom halv elleve og halv tolv. Derfra og frem til morgenen er det gjerne to til tre ganger til. Hun begynte i barnehage 4. august, men var hos dagmamma før dette, men da med færre barn. Hun har også konstatert allergi mot kumelk, hund, hest, katt, og hun fikk astma da hun var 2 år. Astmaen tar hun medisiner mot (Pulmicort og Bricanyl) Nå er vi kun på forebyggingsstadiet og det har vi vært i hele sommer. Det er 1 spray Pulmicort på morgenen. Hun er full av fart hele dagen, men jeg ser på henne at hun blir mørk under øynene og er plaget selv, særlig hvis det har vært mange harde netter etter hverandre, plutselig kan hun nemlig sove kanskje 6 timer i strekk fra halv åtte før hun våkner.

Vi har fått foreskrevet Vallergan som hun brukte i 3 netter første gang rett før hun var 1 år, så måtte vi på igjen noen netter når hun var rundt 2 og nå har vi forsøkt det i 3 netter uten noen virkning i det hele tatt! Hun våknet selv med medisin.

Vi har prøvd Ferbers metode med å la henne ligge en stund før vi går inn, men hun gir seg ikke og kommer heller inn på vårt rom, og da våkner hun jo enda mer enn hva hun gjør hvis vi bare går inn og blir ferdig med det. Hun skal nemlig ikke noe spesielt, det virker som det er vane og at hun skal forsikre seg om at vi er der....

Hva kan vi gjøre? Har hørt at forsoneterapi har god virkning?

Relevante sykdommer/medisiner: Astma
Allergi mot: kumelk, hund, hest, katt,

Kvinne, 3 år

Svar

Det er nomalt at barn som er 3 år har en del kortvarige oppvåkninger i løpet av natten. Normalt vil barn sovne raskt inn etter slike oppvåkninger. Dette forutsetter imidlertid at barnet har utviklet en evne til å falle i søvn/"roe seg selv ned" når det skal sove. For at barnet skal utvikle denne evnen er det viktig at det, når det legges ned i sengen om kvelden for å sovne inn: 1) er søvnig (slik at sengen forbindes med søvn), 2) ikke gynges, koses med etc. Grunnen til at sistnevnte ikke er gunstig i selve leggesituasjonen er at barnet assosierer den nære foreldrekontakten med å sovne inn, når barnet våkner opp om natten vil det, pga assosiasjoner mellom å falle i søvn og nær foreldrekontakt, ikke kunne sovne inn igjen før slik kontakt bli etablert. Barnet lærer altså ikke å sovne uten nær foreldrekontakt i slike tilfeller. Det kan derfor kanskje være nyttig for dere "gå igjennom" hvordan dere håndterer leggesituasjonen også, for å hindre at de nattlige oppvåkningene utarter.

Sørg ellers for at barnet ikke er for aktiv før leggetid, det er viktig at de siste aktivitetene er "rolige" (f.eks. bader, leser eventyr etc - men dette skal altså ikke skje på soverommet)
Søvndeprivasjon kan hos barn øke antall oppvåkninger - for barn opptil 3,5 år gamle kan det å ta en høneblund på dagtid faktisk redusere problemet med oppvåkninger om natten.
Ellers kan såkalte overgangsobjekt (en bamse, et klessplagg fra mor etc) være objekter barnet kan ha i sengen og som i seg selv kan ha en beroligende effekt.
Om barnet et vant med å bli "kost" med når det våkner om natten/når det legges om kvelden kan dere gradvis endre dette (f.eks. ved å korte ned tiden dere bruker på dette, sitte gradvis på lenge og lengre distanse, være inne hos barnet kortere og kortere tid).

Studier har ellers vist at å vekke opp barnet, ca 15-20 minutter før det vanligvis våkner . Når de spontane oppvåkningene gradvis forsvinner reduserer en de planlagte oppvekkingene av barnet.

Dersom barnet en natt har sovet uten å vekke dere, rope/skrike er det viktig at det blir belønnet/rost for dette. Ros barnet, gjør noe det liker ekstra godt og understrek hvorfor dere gir det belønning/ros.
Eventuelt kan man aktiv sette opp et belønningssystem (hvor dere sier at barnet får en stjerne når det har sovet en hel natt uten å rope/vekke dere (f.eks. på en plakat/ark). Når barnet har oppnådd 3 stjerner kan dette f.eks. byttes inn i et gode som barnet setter pris på (reise til et spesielt sted, tur på kino etc).

Lykke til!