Hypnagoge hallusinasjoner

Hypnagoge hallusinasjoner er livaktige og ofte skremmende sanseopplevelser som skjer i en tilstand mellom våkenhet og søvn

ER DET NOEN I ROMMET? Mellom våken tilstand og søvn, er det ikke så lett å skille virkelighet fra drøm. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
ER DET NOEN I ROMMET? Mellom våken tilstand og søvn, er det ikke så lett å skille virkelighet fra drøm. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hypnagoge hallusinasjoner oppstår i forbindelse med innsovning, og det kan være ubehagelig. Men det er også et ganske vanlig fenomen som ikke er farlig i seg selv, og opplevelsen varer bare noen sekunder eller minutter.

Hypnagoge og hypnopompe hallusinasjoner

Begrepet hypnagog beskriver perioden når en person sovner. Hypnopomp beskriver perioden når en person våkner. Du kan oppleve både hypnagoge og hypnopompe hallusinasjoner.

LES OGSÅ: Hvor mange timer søvn trenger du?

Symptomer

Hallusinasjonene kan være bilder, lukter, smaker, berøring eller lyder. En person kan også føle seg som om de beveger seg mens kroppen fortsatt er. Denne følelsen kan være en følelse av å falle eller flyve. Andre kan ha hallusinasjoner der man ser ting i rommet. (1)

- Det er vanlig å se en skikkelse i rommet, eller at noe flyter rundt i rommet. Noen kan føle et trykk i brystet, som om noen sitter på deg og gir økt press i brystet. Mange opplever dette i kombinasjon med søvnparalyse hvor du ikke klarer å bevege deg. Noen plages lite, mens andre synes det er ekstremt plagsomt, forklarer Ståle Pallesen, søvnforsker og professor ved Universitetet i Bergen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Hva er årsaken?

Pallesen forklarer at man ikke vet hvorfor noen opplever hypnagoge hallusinasjoner, men at det sannsynligvis har en sammenheng med at søvn og våkenhet ikke er godt nok separert. Studier tyder på at 25-37 prosent har opplevd dette fenomenet én eller flere ganger.

Hvem har økt risiko?

- Vi ser at det rapporteres hyppigere blant personer som har en psykisk lidelse. Triggere kan være ung alder, alkohol og andre rusmidler, angst og insomni.

FØLER AT MAN FALLER: Vanlig hypnagog hallusinasjon. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FØLER AT MAN FALLER: Vanlig hypnagog hallusinasjon. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Det finnes ikke behandling for hypnagoge hallusinasjoner, men bevisstgjøring kan ha effekt.

- For noen hjelper det å tilegne seg informasjon om hva det faktisk er. Ettersom det kan være veldig skremmende, vil mange oppleve bedring om de forstår hva det er, slik at det blir mindre ubehagelig. Hos de som er sterkt plaget, kan angstdempende medisiner ha effekt.

- Når bør man oppsøke legehjelp på grunn av søvnproblemer?

- Dersom søvnproblemer blir en betydelig negativ del av livet ditt, som skaper mye ubehag over lengre tid, og som fører til at du fungerer dårligere på dagtid, ville jeg ha oppsøkt hjelp for å få behandling, sier Pallesen.

Raske fakta om hypnagoge hallusinasjoner:

  • De er ofte assosiert med en søvnforstyrrelse som kalles narkolepsi.
  • Disse hallusinasjonene er relativt vanlige hos tenåringer og unge voksne.
  • En vanlig søvnplan, å gå til sengs og stå opp på samme tid, kan hjelpe. (1)

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder:

1) Medicalnewstoday: What are hypnagogic hallucinations?