Røykfri med legehjelp

Lyst til å bli røykfri? Fastlegen din vil gjerne hjelpe deg.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Det er lett å slutte å røyke; jeg har gjort det mange ganger, sier gjerne røykere med et glimt i øyet.

De fleste røykere forsøker nemlig å slutte fem til syv ganger før de endelig lykkes. Og hvis du er en av dem som har prøvd før vet du at det koster litt å bygge opp nok motivasjon til å prøve igjen.

I løpet av et år forsøker mellom 30 og 40 prosent av alle røykere å slutte. Hvis du også gjerne vil prøve å slutte kan det være lurt å tenke gjennom hvordan du vil gjøre det – med eller uten hjelpemidler. Bare tre til fem prosent lykkes nemlig i å forbli røykfrie uten hjelpemidler.

Fastlegen din kan hjelpe degHelseskadene som kan oppstå som følge av røyking er omfattende og godt dokumenterte, og Legeforeningen mener derfor at røykeslutt bør ha høy prioritet. Målet er at det skal bli lettere å ta opp temaet med pasientene.

Du håper kanskje at legen ikke skal spørre deg om røykevanene dine når du er der. Noen synes nemlig at det litt pinlig å innrømme at de er avhengige av nikotin – men husk at legen din er en av dem som kan hjelpe deg aller best.

Hos legen får du tilbud om en motiverende samtale, hvor dine røykevaner over tid tas opp, og du får veiledning tilpasset din helse- og livssituasjon.

- Slike veiledninger er allmennlegenes styrke, mener Jan Emil Kristoffersen, leder i Legeforeningen.

- Vi allmennleger har kontakt med alle lag av befolkningen, og vi har derfor en spesielt viktig rolle når det gjelder å forebygge tobakksrelatert sykdom.

Ulike metoder og legemidlerHvis du prøver å slutte å røyke hjelper det å bruke nikotinholdige hjelpemidler som plaster og tyggegummi. Undersøkelser viser i tillegg at nesten halvparten av dem som bruker reseptbelagte legemidler til å slutte å røyke er røykfrie etter tolv uker. Én av fire er røykfrie ett år etter at de sluttet.

Ulike metoder for røykesluttUlike legemidler for røykeslutt

Sammen med legen din kan du finne ut hvilke metoder og hjelpemidler som passer best for deg. Sjansen er stor for at det kan utgjøre forskjellen på om du lykkes eller ikke. Aller best effekt får du hvis du kombinerer medikamentell behandling med en eller annen form for oppfølging underveis.

Ifølge Helsedirektoratet er oppfølging også viktig i tiden etter at du har sluttet å røyke. Det å ha noen å prate med kan hjelpe deg med å komme over kneika når savnet eller røyksuget blir stort.

Fastlegen din har mye kunnskap om røykeslutt, og vil gjerne hjelpe flest mulig til å slutte – før helseskadene viser seg.

Kilde:

  • legeforeningen.no
  • Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

    Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

    Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

    Les mer om medisinsk kvalitetssikring
    Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer