Verdens tobakksfrie dag har blitt markert i Norge den 31. mai hvert år siden 1988. Målet er å skape oppmerksomhet om den død og de skader nikotin medfører.
1. juni 2004 kom røykeloven i Norge, som gjorde det forbudt å røyke inne på alle serveringssteder.
– Røyking er fortsatt den viktigste risikofaktoren både for tidlig død og tap av friske leveår i Norge, og fører til om lag 6600 dødsfall i Norge hvert år. Røykere taper i gjennomsnitt 11 leveår. Ny forskning viser at to tredeler av dem som røyker over lang tid, vil dø av røykerelaterte sykdommer, sier Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Stadig flere får skrumplever
Så mange røyker og snuser
Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) røyker 13 prosent av den norske befolkningen. I tillegg røyker rundt 9 prosent av og til. Det utgjør til sammen rundt 1 million mennesker.
Etter at røykeloven slo i kraft har antall dagligrøykere blitt halvert, men selv om stadig færre nordmenn røyker, røyker de ikke mindre enn tidligere.
Dagens røykere røyker i gjennomsnitt 12 sigaretter hver dag, som er like mange sigaretter per dag som røykerne på 1980- og 90-tallet røykte.
Den daglige snusbruken i befolkningen har derimot gått opp de siste årene, og det ser i hovedsak ut til å skyldes økningen blant unge, ifølge Helsedirektoratet.
Nå snuser 9 prosent av den voksne befolkningen daglig, mens blant unge i alderen 16-24 år er det 18 prosent som sier at de snuser daglig. 18 prosent tilsvarer cirka 110 000 personer.
LES OGSÅ: Alvorlig psykisk syke er mest utsatt for rusavhengighet

Slik slutter du å røyke
Selv om mange klarer å slutte på egenhånd, øker man likevel sjansen for å lykkes ved å benytte seg av dagens hjelpemidler.
«Slutta – din røykeslutt» har over 40.000 følgere på Facebook, og over 300 000 har lastet ned Slutta-appen, som er gratis. En samtale med en veileder på Røyketelefonen 800 400 85 kan også være nyttig.
Fastlegen din kan også gi råd om røykeslutt og informere om legemidler som kan være en hjelp i slutteprosessen.
Her er en oversikt over hjelpetilbud for befolkningen.
- Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.