Hvordan kan fastlegen hjelpe deg med røykeslutt?

Det er en kjent sak at det er vanskelig å slutte å røyke, så hvordan kan fastlegen hjelpe deg slik at det blir litt lettere?

RØYKESLUTT: Det er vanskelig å slutte å røyke, men heldigvis finnes det hjelp som kan gjøre prosessen litt enklere. Foto: Gorynvd / NTB
RØYKESLUTT: Det er vanskelig å slutte å røyke, men heldigvis finnes det hjelp som kan gjøre prosessen litt enklere. Foto: Gorynvd / NTB Vis mer

Hvorfor er det så vanskelig å slutte med røyking?

Røyk inneholder nikotin som er et svært vanedannende stoff som gjør det vanskelig å slutte å røyke. Siden kroppen blir avhengig av nikotin er det normalt å oppleve ubehagelige abstinenser i forbindelse med røykeslutt, noe som gjør det vanskelig å slutte.

Det finnes heldigvis medisiner som kan hjelpe slik at røykestoppen blir litt enklere, men medisiner alene vil ikke gjøre hele jobben, motivasjon for røykestopp er selvfølgelig helt essensielt. Forskning viser også at flere klarer å slutte med rådgivning og støtte fra eksempelvis fastlegen. (1, 2)

Hvordan kan fastlegen hjelpe?

I prosessen med røykeslutt kan fastlegen hjelpe på flere måter. Fastlegen kan blant annet gi gode råd om røykeslutt, støtte og motivere underveis i prosessen. I tillegg kan fastlegen gi råd om, og eventuelt skrive ut legemidler som kan gjøre prosessen med å slutte noe enklere. I tillegg er det godt kjent at røyking er skadelig for kroppen, og fastlegen kan i den forbindelsen også gjøre en helsesjekk.

LES OGSÅ: Seks helseskader forårsaket av røyking

SLUTTE Å RØYKE: Røykeslutt er vanskelig, fastlegen kan gi både gode råd og støtte før, under og etter røykeslutt. Foto: New Africa / NTB
SLUTTE Å RØYKE: Røykeslutt er vanskelig, fastlegen kan gi både gode råd og støtte før, under og etter røykeslutt. Foto: New Africa / NTB Vis mer

Råd og motivasjon ved røykeslutt

Fastlegene har ofte en del kompetanse om røykeslutt. En annen fordel er at fastlegen ofte har kjennskap til deg som pasient gjennom flere år, og dermed kjenner deg litt fra tidligere. Fastlegen kan derfor gi gode råd om røykeslutt som kan tilpasses den enkelte.

Røykeslutt er ofte en krevende prosess, og fastlegen har også mulighet til å følge deg gjennom denne prosessen med støtte og motivasjon både før, under og etter røykeslutt.

image: Slutt å røyke på 10 dager

Slutt å røyke på 10 dager

Legemidler og røykeslutt

Legemidler kan hjelpe på abstinensene som oppstår når man slutter å røyke. Legemidlene som brukes ved røykeslutt kan deles inn i to grupper, de som inneholder nikotin som man kan kjøpe reseptfritt på apotek og butikker, og medisiner som ikke inneholder nikotin. Medisiner uten nikotin krever resept fra lege.

Begge typene legemidler demper abstinensene man opplever i forbindelse med røykeslutt. Både nikotinlegemidler og Champix – som man får på resept, er effektive. Den aller beste effekten oppnås når legemidlene kombineres med støttende samtaler. (3)

LES MER OM: Røykeslutt og medisiner

Informasjon om, og valg av legemidler

Veiledning i riktig bruk av legemidlene er viktig, også for nikotinlegemidlene som man kan kjøpe uten resept. Selv om de er reseptfrie kan de gi bivirkninger og riktig bruk er derfor viktig. Fastlegen kan hjelpe med dette og gi informasjon om de ulike alternativene.

TYGGEGUMMI: Nikotinlegemidler kommer i mange ulike former, blant annet som tyggegummi. Foto: Gevorg Simonyan / NTB
TYGGEGUMMI: Nikotinlegemidler kommer i mange ulike former, blant annet som tyggegummi. Foto: Gevorg Simonyan / NTB Vis mer

Selv om legemidler selges uten resept betyr ikke det at alle bør bruke disse legemidlene. Ved enkelte tilstander og sykdommer krever det ekstra oppfølging og/eller vurdering ved bruk av nikotinlegemidler.

Fastlegene kjenner som oftest pasientens sykehistorie godt, og kan dermed sammen med pasienten gjøre gode vurderinger om legemiddelet er riktig for akkurat den personen, samtidig som de kan gi medisinske oppfølging underveis hvis dette er nødvendig. (1, 4)

Legemidler på resept

Noen legemidler for røykeslutt, slik som Champix, krever resept fra lege. Champix kommer i form av tabletter, og har grundig og godt dokumentert effekt. Studier viser også at Champix virker aller best hvis man samtidig har god oppfølging fra eksempelvis fastlege. Så ikke bare er fastlegen til hjelp for å skrive ut medisinen, men kan også gi god støtte og oppfølging underveis som øker sjansene for å klare å slutte med røyking. (3, 4)

LES OGSÅ: E-sigaretter – et bedre alternativ til røyking?

Kilder

1) Helsebibliotket, Røykeslutt. 2) Helsenorge.no, Tips for å slutte å røyke. 3) Helsedirektoratet, Bruk av legemidler til røykeslutt. 4) Helsenorge.no, Røykeslutt – legemidler ved røykeslutt.