Antidepressiva brukes til røykeslutt

Medisiner som brukes ved depresjon, Zyban, brukes også til røykeslutt. - Ble oppdaget ved en tilfeldighet

RØYKESLUTT: Bupropion er godkjent til behandling av depressive episoder hos voksne, og godkjent som hjelpemiddel ved røykeavvenning.  Foto: NTB Scanpix
RØYKESLUTT: Bupropion er godkjent til behandling av depressive episoder hos voksne, og godkjent som hjelpemiddel ved røykeavvenning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Zyban reduserer abstinenssymptomer ved røykeslutt ifølge Helsenorge. Legemiddelet, som inneholder bupro​​pion, selges også under navnet Wellbutrin Retard, et legemiddel som behandler depresjon.

- Det er et gammelt antidepressiva som er brukt i mange år.

- At det virker ved røykeslutt, ble oppdaget ved en tilfeldighet.

- Pasienter som ble behandlet for depresjon rapporterte at de fikk mindre lyst til å røyke, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Godkjent hjelpemiddel for røykeavvenning

LEGE: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen Foto: Statens Legemiddelverk
LEGE: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen Foto: Statens Legemiddelverk Vis mer

Virkestoffet bupropion er ifølge Felleskatalogen godkjent til behandling av depressive episoder hos voksne, og godkjent som hjelpemiddel ved røykeavvenning.

Når stoffet brukes til røykeavvenning, varer behandlingen i 7–9 uker og bør begynne omtrent én uke før røykeslutt.

Ifølge Madsen er man ikke helt sikre på hvorfor bupropion også reduserer abstinenssymptomer ved røykeslutt.

Zyban er reseptbelagt.

LES OGSÅ: Behandler depresjon med nettbasert program

ZYBAN: 12 000 personer fikk Zyban eller Wellbutrin Retard i 2015 i Norge. Foto: NTB Scanpix
ZYBAN: 12 000 personer fikk Zyban eller Wellbutrin Retard i 2015 i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

28 000 nordmenn brukte antidepressiva for røykekutt i fjor

Madsen i Legemiddelverket forteller at Zyban ikke er mye brukt. Det er ikke så mange som bruker dette til hjelp ved røykeslutt i dag. Til sammen var det om lag 12 000 personer som fikk Zyban eller Wellbutrin Retard i 2015. Et annet legemiddel, Champix, er mer brukt, sier Madsen, men bruken av dette legemidlet har falt betydelig de siste årene. I 2015 var det om lag 16 000 brukere.

Bivirkninger

Å bruke et antidepressiva som hjelp til røykeslutt, er ikke helt uproblematisk.

- Det kan gi bivirkninger i form av psykiske problemer, og medikamentet må derfor ikke brukes av personer med betydelige psykiske problemer. Alle som bruker Zyban må følges godt opp av lege, sier Madsen.

Tidligere mente man at bruk av Zyban økte risikoen for selvmord, men forskning viser at dette er usikkert, ifølge Madsen. - Erfaring har vist at dette er svært sjeldent, men noen kan få selvmordstanker.

Andre bivirkninger kan være:

Description: https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif- Det er opp til legen å vurdere hvilket legemiddel som egner seg best. Og hvis legen faller ned på Zyban, må legen følge pasienten godt opp under hele behandlingen, slik at man er sikker på at man ikke får noen psykiske forandringer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer