RØYKESLUTT: Bupropion er godkjent til behandling av depressive episoder hos voksne, og godkjent som hjelpemiddel ved røykeavvenning.  Foto: NTB Scanpix
RØYKESLUTT: Bupropion er godkjent til behandling av depressive episoder hos voksne, og godkjent som hjelpemiddel ved røykeavvenning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Antidepressiva brukes til røykeslutt

Medisiner som brukes ved depresjon, Zyban, brukes også til røykeslutt. - Ble oppdaget ved en tilfeldighet

Zyban reduserer abstinenssymptomer ved røykeslutt ifølge Helsenorge. Legemiddelet, som inneholder bupro​​pion, selges også under navnet Wellbutrin Retard, et legemiddel som behandler depresjon.

- Det er et gammelt antidepressiva som er brukt i mange år.

- At det virker ved røykeslutt, ble oppdaget ved en tilfeldighet.

- Pasienter som ble behandlet for depresjon rapporterte at de fikk mindre lyst til å røyke, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Godkjent hjelpemiddel for røykeavvenning

LEGE: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen Foto: Statens Legemiddelverk
LEGE: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen Foto: Statens Legemiddelverk Vis mer

Virkestoffet bupropion er ifølge Felleskatalogen godkjent til behandling av depressive episoder hos voksne, og godkjent som hjelpemiddel ved røykeavvenning.

Når stoffet brukes til røykeavvenning, varer behandlingen i 7–9 uker og bør begynne omtrent én uke før røykeslutt.

Ifølge Madsen er man ikke helt sikre på hvorfor bupropion også reduserer abstinenssymptomer ved røykeslutt.

Zyban er reseptbelagt.

LES OGSÅ: Behandler depresjon med nettbasert program

ZYBAN: 12 000 personer fikk Zyban eller Wellbutrin Retard i 2015 i Norge. Foto: NTB Scanpix
ZYBAN: 12 000 personer fikk Zyban eller Wellbutrin Retard i 2015 i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

28 000 nordmenn brukte antidepressiva for røykekutt i fjor

Madsen i Legemiddelverket forteller at Zyban ikke er mye brukt. Det er ikke så mange som bruker dette til hjelp ved røykeslutt i dag. Til sammen var det om lag 12 000 personer som fikk Zyban eller Wellbutrin Retard i 2015. Et annet legemiddel, Champix, er mer brukt, sier Madsen, men bruken av dette legemidlet har falt betydelig de siste årene. I 2015 var det om lag 16 000 brukere.

Bivirkninger

Å bruke et antidepressiva som hjelp til røykeslutt, er ikke helt uproblematisk.

- Det kan gi bivirkninger i form av psykiske problemer, og medikamentet må derfor ikke brukes av personer med betydelige psykiske problemer. Alle som bruker Zyban må følges godt opp av lege, sier Madsen.

Tidligere mente man at bruk av Zyban økte risikoen for selvmord, men forskning viser at dette er usikkert, ifølge Madsen. - Erfaring har vist at dette er svært sjeldent, men noen kan få selvmordstanker.

Andre bivirkninger kan være:

Description: https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif- Det er opp til legen å vurdere hvilket legemiddel som egner seg best. Og hvis legen faller ned på Zyban, må legen følge pasienten godt opp under hele behandlingen, slik at man er sikker på at man ikke får noen psykiske forandringer.