Spørsmål om røykeslutt

Spørsmål

Hei!
Jeg mener å ha stor erfaring med å slutte å røyke og så begynne igjen. Jeg har vært røykfri i 2 år, 9 måneder, 6 måneder og et utall ganger noen dager til en uke. Jeg har brukt alt av hjelpemidler som finnes i apotek og reseptbelagt. Jeg vokste opp med røyk rundt meg og har selv røykt siden jeg var 16 år

Det som hele tiden står for meg som et stort spørsmål er at det hele tiden er et besynderlig sug etter den røyken. Nikotinet forsvinner jo ganske fort, men det må være andre stoffer som også skaper avhengighet, og som ikke forsvinner så fort fra systemet.

Det jeg har lest meg til om røyk og nikotinavhengighet er at nikotinet så langt man vet ikke er farlig, men skaper avhengighet. Faren er alt det andre som er i røyken, og siden nikotin forsvinner fort ut av systemet, så er jo heller ikke det den som plager livet av folk.

Vi som slutter opplever ofte svært ubehagelige fysiske reaksjoner. Jeg kan nevne veskeansamling (hvorfor er det ingen som anbefaler vanndrivende i en periode). Vi kvinner vet noe om det å samle væske i kroppen i forbindelse med mens og graviditet. Væskeansamlinger presser også på hjernen og skaper både depresjon og kort lunte i perioder. Dette er ting vi burde være spart for i en prosess som i seg selv er slitsom.
Uforklarlige sykdommer dukker opp, og det loves lavere blodtrykk, men for meg ble det motsatt. Blodtrykket økte og jeg måtte doble medisinforbruket.

Er det noen forskning som forteller om avhengighet på andre stoffer i røyken.
Finne det viten om hvor lenge folk sliter med andre negative reaksjoner på røykeslutt.

Jeg hadde en gammel primærlege som sa at han ikke anbefalte folk over 60 år å slutte å røyke. Belastningen på kroppen var større enn fordelene man høstet. Han sluttet da han var 63 år.

Jeg har på røyketelefonen etterlyst forskning på røyking og røykeslutt hos eldre folk, men jeg har ikke fått noe svar på det. Jeg er selv 66 år og har nettopp holdt opp i 6 mnd, men begynte å røyke igjen.. Min livskvalitet

Kvinne, 66 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for interessant innlegg.

Du spør om der er forskning som forteller om avhengighet av andre stoffer i røyken, og der er viten om hvor lenge folk sliter med negative reaksjoner på røykeslutt.

Begge deler vet vi særdeles mye om.
Det er nikotin og ingenting annet, som gjør at sigaretter og tobakk er avhengighetsskapende. Der er ingen andre stoffer i tobakk som er avhengighetsskapende. Men der er haugevis med helseskadelige stoffer.

Men så har vi jo det psykologiske aspektet i tillegg. Vaner kan være meget vonde og vende, og dette er for mange en sterkt vanskeliggjørende faktor når det gjelder å klare å kutte røyken.

Hvor lenge man sliter med negative reaksjoner på røykeslutt er høyst individuelt. Noen få mennesker får knapt abstinenser i det hele tatt, mens det vanlige er at de første døgnene er det verste, og så etter 2-3 uker er de verste abstinensene overstått for de fleste.
Man kan allikevel plages med både depresjon, uro, angst, søvnløshet, forstoppelse m.v. i lengre tid etter man har sluttet å røyke, som et resultat av nikotinabstinens. Det viktige i den forbindelse er at man ikke er "redd" for slike symptomer, men ser på dem som alminnelige og forventede reaksjoner og hele tiden minner seg på at de pr definisjon vil forsvinne.

Den legen du referer til, som ikke anbefalte folk over 60 år å slutte å røyke, tar grundig feil, og han er med sikkerhet en meget "ensom svale" med sine tildels noe aparte meninger omkring røykeslutt.
Det er nemlig en overmåte mye større belastning på kroppen å røyke, enn å ha abstinensplager i en viss tid. Nikotinabstinens er uansett helt ufarlig, i motsetning til f.eks. alkoholabstinens, som i verste fall kan være dødelig pga kramper m.v. Nikotinabstinens er "kun" plagsomt, og ikke farlig på noen som helst måte. Og litt eller mye ubehag tåler vi som kjent, spesielt når det gjelder det å kvitte seg med en så utrolig farlig vane som sigarettrøyking er.
Eldre har oftere flere sykdommer og en svekket helse, og da er det en enda større belastning på kroppen å utsettes for sigarettrøyk.

Ditt innlegg slutter noe brått, midt i en setning om "Min livskvalitet...." og jeg vet ikke hva du hadde tenkt å skrive etter dette.

Jeg vil uansett anbefale deg å slutte med å røyke, da det er særdeles grundig dokumentert at der knapt finnes noe annet så viktig enkelttiltak man kan gjøre for sin helse, enn nettopp det å slutte å røyke.
Og du har jo attpåtil dokumentert at du klarer det, så hopp idet! Lykke til!
Håper forøvrig at du fikk svar på dine spørsmål her.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-