Snus og røyk

Spørsmål

Hei! Ønsker svar på følgende:
Hva, om noen, kan konsekvensene ved snusing (2 bokser porsjon pr uke) være for:
-Fertilitet hos mann
-Eventuelle fosterskader
Har hatt noen diskusjoner på dette og vil gjerne vite om det foreligger seriøse undersøkelser på området.

I tillegg har jeg også blitt forevist en undersøkelse som både går på fertilitet og kreft i forbindelse med bruk av hårprodukter. Jeg stiller meg tvilende til denne undersøkelsen. Vet dere om eventuelle paraleller mellom hårprodukter og kreft, etc? Mistenker min samboer for å ta til seg allskens undersøkelser om slike saker noe for lett, og ønsker derfor avklare om det er eventuelle påviste sammengener mellom saker som snus (+hårprodukter) og fertilitet, kreft og fosterskader.

Mann, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Konsekvensene ved snusbruk med tanke på fertilitet og fosterskader er ikke undersøkt på noen systematisk måte så vidt vi kjenner til.

Imidlertid har nikotin en del potensielle effekter og det er mistanke om at snusing (at kvinnen snuser) kan føre til redusert fostervekt, økt antall dødsfødsler og større risiko for krybbedød. Dette er imidlertid aldri bevist og vi vet ikke om det er tilfelle. Uansett ville jeg fraråde en gravid kvinne å bruke midler som potensielt kan påvirke fosteret.

Fertilitet og snusing er det foreløpig ingen sikre data om.

Når det gjelder hårprodukter er det nok også mye synsing ute og går, og såvidt vi kjenner til er det ingen midler som er på det norske hårpleiemarkedet som gir økt risiko for kreftutvikling eller infertilitet. At slike sammenhenger likevel finnes er selvfølgelig mulig. En del produkter inneholder potensielt skadelige stoffer, men det foreligger ikke beviser på at noen har fått kreft av hårpleieprodukter.

Det er nok fornuftig å ikke tro på alle oppslag som står i avisen, men det er også fornuftig å tenke litt på alle kjemiske forbindelser vil tilfører kroppen vår på en eller annen måte - noen av disse kan nok ha skadelige effekter på kroppen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-